Online advertentiemarkt in Duitsland groeit naar 800 miljoen euro in 2007

Online advertentiemarkt in Duitsland groeit naar 800 miljoen euro in 2007

De online advertentiemarkt in Duitsland rijst de pan uit en stijgt naar recordhoogte. In 2007 zal de online omzet meer dan 800 miljoen euro bedragen. Dat is een groei van 68 procent ten opzichte van de 480 miljoen euro van 2006 (via multilingual-search, futurezone).

De cijfers zijn afkomstig van het Bundesverbands Informationswirtschaft, Telekommunikation und neue Medien (BITKOM). Uiteraard blijft online advertising nog achter bij televisie en print, maar als we naar het groeipercentage kijken, dan is iedere vergelijking nutteloos, zo schrijft men op multilingual-search. Logisch, maar toch.

In een persbericht ‘Grafische Online-Werbung wächst um 68 Prozent’ (waarschuwing: mijn Duits is roestig) op de site van BITKOM, valt te lezen dat het vooral telecomaanbieders zijn die de groei veroorzaken (met 141 miljoen euro).

Op de tweede plaats komen de ‘Handels- und Versandhäuser’ met 124 miljoen, op de derde plaats komt de media- en entertainmentsector met 79 miljoen, op de vierde plek banken en andere financiële instellingen met 69 miljoen en op de vijfde plaats de autofabrikanten met 61 miljoen euro. In totaal bezet online adverteren drie procent van de Duitse advertentiemarkt.


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Dit laat zien dat Duitsland in haar ontwikkeling nog achter loopt op VS en een aantal Europese landen als UK en Nederland waar de online advertentiemarkt al een afname in groei laat zien.

  geplaatst op
 • Woon jij niet vlakbij de grens Marco? Ik zie nieuwe markten voor online marketing seminars, hoe goed is jouw Duits eigenlijk? ;)

  geplaatst op
 • Suchwort-Marketing und Affiliate-Marketing sind nicht eingeschlossen. Dus daar komt nog wel een plukkie bij.

  geplaatst op
 • @peter: das stimmt, net als in Nederland en vele andere landen overigens. De laatste schattingen zijn dat er 1,75 miljard euro naar online gaat in Duitsland.

  @marjolijn: vroeger toen ik nog aan de Duitse grens woonde en een stuk jonger was, gingen wij regelmatig op op stap met Duitse meiden. Een beetje Duits kan ik dus wel. Alhoewel, kwam toen vaak niet veel verder dan 'gehen sie mit spazieren' ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: "Mopeds gucken" ;-)

  geplaatst op
 • @Peter: hey, heb jij ook een Duitse vriendin gehad? ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.