Online video kickstart de conversatie rond “De Bekendste Burger”

24 oktober 2012, 07:29

Eerder dit jaar organiseerde McDonald’s de Bekendste Burger Verkiezing, een zeer succesvolle campagne waarin mensen werden opgeroepen zelf online een burger samen te stellen uit 70 ingrediënten, er een naam aan te geven en zo zelf een bekende burger te worden. Tijdens de teaserfase is een boost gegeven aan de campagne door de integratie ervan binnen een bestaand redactioneel online video-format, Flabber Buitenbeeld. Een kijkje achter de schermen.

Via de “Bekendste Burger”-campagne wilde McDonald’s achterhalen welke burger wij Nederlanders nog missen in hun assortiment. Inzenders mochten een beschrijving en receptuur geven van hun ideale burger én aangeven hoe deze zou moeten heten. Met de cocreatie-campagne speelde McDonald’s in op het inzicht dat consumenten graag zelf iets creëren. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfs op nummer één staat van zaken waarmee men beroemd wil worden. Met de Bekendste Burger Verkiezing speelde McDonald’s daar op in. McDonald’s vindt het belangrijk om naar haar gasten te luisteren en te blijven innoveren

Buitenbeeld

Natuurlijk vormden online media – en meer specifiek: social media – een belangrijk onderdeel van de campagne, zowel voor het creëren van buzz als voor het verzamelen van de ideeën. Dat begon al in de eerste fase van de campagne, de teaser-fase, die tot doel had de conversatie rond de campagne op te starten en mensen enthousiast te maken om zelf online een burger samen te stellen. In opdracht van McDonald’s hebben wij voor die fase de invulling verzorgd, waarbij we in samenwerking met mediabureau OMD en weblog Flabber besloten het bestaande online video-format Buitenbeeld in te zetten. De video werd vervolgens verspreid op 15 platforms waar de doelgroep sterk vertegenwoordigd is.

Buitenbeeld is een redactioneel video-format van het Nederlandse weblog Flabber. Het format bestaat eruit dat een interviewer, die altijd buiten beeld staat, gevatte straatinterviews maakt, doorspekt met bijdehante grapjes. Deze stijl slaat goed aan bij de jongerendoelgroep, getuige ook het feit dat de video’s al jaren zeer goed worden bekeken.

McHaring

Voor de McDonald’s-campagne gingen we de straat op om mensen te vragen naar hun suggesties om een favoriete burger samen te stellen. Daarbij passeerden de wildste variaties de revue, zoals de McHaring en de Roti-burger. Bovendien werden, naar creatieve input van de Flabber-redactie de vox pops afgewisseld met enkele presentatoren/modellen die hun favoriete burger beschrijven – visueel ondersteund door een cartoontekenaar.

Maar belangrijker: de video’s hielpen de campagne te kickstarten. Direct vanaf het begin stroomden de ideeën binnen. Uiteindelijk werden maar liefst 114.515 online burgers samengesteld en brachten 744.312 mensen hun stem uit. De uiteindelijke winnaar van de Bekendste Burger Verkiezing werd James Zeelenberg met zijn McMood, een speciale burger met spiegelei en McDonald’s Fritessaus!

Phileas Fox
directeur bij Adfactor

Directeur van Adfactor, een bureau gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!