Omzet online retail groeit in 2011 naar € 9 miljard

24 maart 2012, 09:14

De omzet door de verkoop van producten en diensten via internet is in 2011 gestegen naar € 9 miljard. Dit blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2011-2, het halfjaarlijkse onderzoek naar online consumentenbestedingen door Blauw Research en GfK Retail & Technology in opdracht van Thuiswinkel.org. De groei komt overeen met de verwachting die Thuiswinkel.org in de eerste editie van 2011 schetste. In totaal zijn in 2011 bijna 78 miljoen online bestellingen gedaan, een stijging van 13% vergeleken met 2010. Deze groei komt vooral door de stijging van het aantal bestellingen per persoon.

Frank Sibbel, Managing Partner van Blauw Research: “De groei van de online verkoop komt voornamelijk doordat kopers vaker bestellen en op deze wijze de totale markt stuwen. Online kopers worden steeds makkelijker verleid tot het doen van een online aankoop. Ontwikkelingen als de opkomst van het mobiele kanaal en efficiëntere verzending maken het makkelijker voor consumenten om online een bestelling te doen”.

Aantal mensen dat online koopt blijft groeien

In 2011 zijn er weer nieuwe online consumenten bijgekomen; afgelopen jaar hebben 900.000 consumenten voor het eerst een bestelling op internet geplaatst. Daarmee komt het aantal online kopers uit op 10,5 miljoen, een groei van 10% in vergelijking met 2010. De toename van het aantal online kopers zorgt voor een verdere groei van online consumentenbestedingen.

De orderwaarde per bestelling blijft dalen

Het gemiddeld besteed bedrag per bestelling neemt verder af. Online aankopen hadden het afgelopen jaar een gemiddelde orderwaarde van €115, een daling van 3% ten opzichte van 2010. “Het toenemend aanbod, het gemak van online bestellen en de snellere verzending zorgen ervoor dat consumenten vaker kleinere bestellingen via internet doen”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, hierover. De totale waarde die kopers uitgeven is daarmee licht gedaald.

Groei online productbestedingen bedraagt 13%

Het omzetaandeel van online diensten (vakanties, verzekeringen en tickets) en producten is in 2011 gelijk. Wel is de groei in online producten sterker dan in online diensten (13% vs. 6%). Wijnand Jongen: “De forse groei in online productbestedingen is opvallend, want in de fysieke detailhandel was in 2011 nog steeds een krimp zichtbaar van 1% (bron CBS) in de non-food sector.”

Online bestedingen in Speelgoed en Witgoed stijgen het sterkst

Het segment Reizen blijft het grootste online marktsegment in 2011 en heeft een omzetgroei van 5% ten opzichte van 2010 (€ 3,7 miljard). Na Reizen zijn Telecom (€ 1,1 miljard) en Kleding (€ 630 miljoen) de grootste online segmenten. De sterkst groeiende segmenten zijn Speelgoed (+ 38%) en Witgoed en huishoudelijke apparaten (+ 25%).

Groei online shopping houdt aan in 2012

De verwachting is dat de webwinkelmarkt ook in 2012 blijft groeien. “Online consumenten zijn erg tevreden over online winkelen en doen steeds meer bestellingen via internet”, aldus Wijnand Jongenl. “Gemak en gewenning spelen daarbij een grote rol.” Nieuwe e-commercemodellen zoals ‘flash sales’ en ‘daily deals’ hebben een positief effect op deze markt, net als acties en verdere efficiency op het gebied van verzending van producten. De enorme groei van het mobiele kanaal (always on) zal een positief effect hebben op oriëntatie en transactie via internet. De groei zal wel meer uit ervaren kopers moeten komen, de aanwas van nieuwe kopers vlakt af.

Tegelijkertijd zorgt de beschikbaarheid en overlap tussen de verschillende verkoopkanalen (winkel, internet en mobiel) ervoor dat consumenten steeds minder plaats- of tijdgebonden zijn om een aankoop te doen. Consumenten zullen daarom vaker kiezen voor het internet als transactiekanaal. In 2012 zullen de online consumentenbestedingen naar verwachting doorgroeien naar een waarde van € 9,8 miljard.

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

1 Reactie

    De Haas

    Hoe is de ontwikkeling in de b2b online inkoop?


    26 maart 2012 om 19:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!