Onderlinge afspraken staan succes mms in de weg

28 januari 2003, 18:37

Het versturen van mms-berichten tussen providers onderling is nog steeds moeilijk door het uitblijven van goede afspraken.

Er zijn nog weinig afspraken tussen de grote Nederlandse mobiele belbedrijven KPN Mobile, Vodafone, Ben, O2 en Dutchtone. Daardoor is het versturen van mms-berichten tussen abonnees van verschillende providers onderling moeilijk of gewoon onmogelijk.

In Duitsland en Engeland hebben de grootste mobiele belbedrijven, zoals T-Mobile, Orange, Vodafone en O2 afspraken gemaakt over prijzen en gebruikte technologie?n. In december werden de partijen het in Duitsland al met elkaar eens, eind vorige week is er ook in Engeland overeenstemming bereikt.

Probleem in Nederland is het gebruik van verschillende standaarden. KPN Mobile gebruikt bij i-mode bijvoorbeeld chtml. Vodafone Live werkt met gewone html-techniek. Wie via Ben en O2 een mms’je wil versturen, kan dat wel doen naar iemand van Vodafone. Omgekeerd (Van Vodafone naar Ben of O2) kan het echter niet.

Ben- en O2-gebruikers kunnen ook een mms’je sturen naar i-modegebruikers. Die ontvangen het echter niet als een echt mms-bericht, maar als een gewoon e-mailtje met een bijlage.

Binnenkort

KPN heeft nog geen echte mms-mogelijkheid, maar verwacht dat wel binnen enkele maanden te kunnen aanbieden. Vodafone verwacht ook zeer binnenkort mms te kunnen lanceren die met andere operators werkt. Nu is mms alleen mogelijk met het Vodafone Live-abonnement.

“Bij sms heeft het enkele jaren geduurd voordat gebruikers een bericht naar een willekeurige provider konden sturen, dus dan gaan deze afspraken met mms nog snel”, meent O2-woordvoerster Ina van der Meulen.

Dutchtone biedt nog geen mms, maar verwacht dat wel voor eind juni te doen. “We doen dat pas als we verwachten dat het volledig ‘interoperabel’ is.”, aldus Dutchtone-woordvoerster Kiki van Erven.

Ook Ben zal binnen enkele maanden aankondigen dat er mms-berichten gestuurd kunnen worden naar andere providers. “Het gaat dan natuurlijk om de bedrijven die al mms aanbieden zoals Vodafone en O2”, voegt Liselore Stuut van Ben eraan toe. “Het is geen kwestie van onwil, maar van afspraken maken en enkele technische aanpassingen treffen.”

T-Mobile-dochter Ben introduceerde eind september als eerste de mogelijkheid tot het versturen van plaatjes, foto’s en geluiden via de mobiele telefoon. Vodafone volgde een maand later met Vodafone Live. In oktober dachten de telecombedrijven nog dat het slechts een kwestie van maanden was, voordat er onderling mms’jes verstuurd konden worden.

Het versturen van foto’s, plaatjes en geluiden wordt veel gebruikt om klanten over de streep te trekken bij de aankoop van een nieuw toestel. Het financi?le belang van mms wordt ook bevestigd door bureau Datamonitor. Onderzoekers menen namelijk dat het versturen van mms-berichten in Europa over vier jaar 4,9 miljard dollar oplevert.

Diensten

Overigens is het nu met een omweg wel mogelijk om mms-berichten tussen verschillende providers onderling te versturen. In november wierpen enkele bedrijven zich al op om deze leemte in de ‘interoperabiliteit’ te vullen.

Zo bieden HotSMS en IceMobile mms aan via ClubMMS. Met een sms-bericht krijg de klant de instellingen om multimediale berichten te versturen en ontvangen op zijn telefoon. Deze moet dan uiteraard wel geschikt zijn voor mms.

Bijna alle nieuwe mobiele telefoons die op de markt komen zijn echter voorzien van de mogelijkheid om mms-berichten te sturen en te ontvangen.

Bron:

http://www.webwereld.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!