.nl viert 20ste verjaardag met publieksactie

21 april 2006, 13:48

Dinsdag 25 april a.s. is het precies twintig jaar geleden dat de eerste .nl-domeinnaam werd geregistreerd. Vanaf aanstaande maandag is er een speciale jubileumwebsite beschikbaar: www.20jaar.nl. Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag krijgen de eerste 500 registranten die op 25 april 20 jaar worden 20 euro korting op hun domeinnaam aangeboden door de SIDN.

De eerste Nederlandse internetdomeinnaam dat werd geregistreerd was overigens cwi.nl. Hiermee schreef Nederland wereldgeschiedenis: het was namelijk het eerste geregistreerde landendomein ter wereld.

Piet Beertema (www.godfatherof.nl) registreerde in 1986 namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste ter wereld een ‘landen top level domein’ (zoals .nl, .be, .de en .it). Momenteel zijn er in Nederland bijna 1,9 miljoen .nl-internetadressen vastgelegd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). In slechts twee andere landen zijn er meer landendomeinnamen geregistreerd: in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

SIDN

Tussen 1986 en 1996 registreerde Piet Beertema de domeinnamen nog zelf. De regels voor het aanvragen van een domein waren in die beginperiode zeer streng. Zo was het alleen voorbehouden aan organisaties, die er bovendien maar één mochten claimen. De angst dat domeinnamen ‘op’ zouden raken, was groot. Vandaag de dag geldt een veel liberaler beleid en zijn domeinnamen door iedereen aan te vragen. De toenemende groei van het aantal .nl-domeinnamen en het grote belang van .nl leidde in 1996 tot de oprichting van SIDN op initiatief van Boudewijn Nederkoorn, directeur van SURFnet, Ted Lindgreen, directeur van Nlnet en Piet Beertema. SIDN was een van de eerste officiële organisaties ter wereld die de uitgifte van landendomeinnamen regelt.

Internationaal

Nederland loopt internationaal gezien voorop waar het gaat om internettoepassingen. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het hoogste aantal domeinnamen per 100 inwoners, namelijk 12. De markt is in de loop van de jaren steeds professioneler geworden. Dit geldt ook voor alle zaken die verband houden met .nl. Van uitgifte en registratie, wereldwijd, tot juridische aspecten en debatten over toekomstig beleid met betrekking tot .nl-domeinnamen.

Categorie
Tags

13 Reacties

  Jochem

  Dat laatste: “van uitgifte en registratie” in combinatie met het woord “professioneler”, vind ik wel een beetje ’typisch’. Zo soepel gaat het registreren van domeinnamen niet en heb ik liever een systeem als DNS.be heeft (maar dan volledig realtime, zoals .com).

  Jochem


  21 april 2006 om 14:11
  alternet

  Ik neem aan dat je het vervelend vindt om een SIDN registratiecontract te moeten faxen? Voor de rest is het realtime. In principe is het zo dat als je een domein aanvraagt en het systeem erachter is goed geautomatiseerd, dan kun je binnen 1 uur beschikken over de nl domeinnaam. De bottleneck ligt eerder bij de provider dan bij de registrar.


  21 april 2006 om 14:43
  Robert de Boer

  Ik denk dat Jochem meer bedoeld dat de dienstverlening van SIDN de laatste tijd nou niet echt optimaal is geweest. Sterker nog: de laatste tijd zijn er enorm veel problemen geweest, met bijv. de whois, de bereikbaar en de mogelijkheden van het registratiesysteem. Op de een of andere manier krijg ik geen feestelijk gevoel bij dit 20-jarig-bestaans-feestje…


  21 april 2006 om 15:23
  alternet

  De whois is inderdaad voor niet registrars slecht bereikbaar of enorm traag. De mogelijkheden van het registratiesysteem zijn inderdaad outdated, maar er komt een nieuwe aan die medio juni live gaat. Ik denk echter dat het 20 jarige bestaan van de .nl extensie los gezien moet worden van het bedrijf.

  Verder moet ik als SIDN deelnemer bekennen nooit problemen te hebben ondervonden. De reactie is altijd soepel en snel, nooit storingen bij aanvragen, dus … alleen de functionaliteit is niet echt handig. Maar ja, dat hebben we dan zelf er wel bij geprogrammeerd…


  21 april 2006 om 15:31
  alternet

  Je hebt helemaal gelijk. Het is echt wachten op DRS4 en dan hopen dat het beter wordt.


  21 april 2006 om 16:25
  marnix

  Dat gedoe met die faxen, Nederland is met Italie geloof ik nog 1 van de laatste landen in Europa met faxen. Vooral het uitleggen van een naamswijziging en een domeinverhuizing in 1 keer is lastig… :

  – stap 1: domein verhuizen met een verhuisformulier, ondersteund door een registratiecontract, getekend door de oude eigenaar.

  – stap 2: domeineigenaar wijzigen met een domeinnaamhouderwijzigingsformulier, gepaard met een registratiecontract, getekend door de nieuwe eigenaar….

  Juridisch allemaal heel correct, maar o zo omslachtig.


  21 april 2006 om 18:51
  alternet

  Neem van mij maar aan dat elk land wel zijn rarigheden kent… zeker de landen waar nog restricties gelden.


  21 april 2006 om 19:00
  Simon Koelewijn

  Ik lijk de enige te zijn die het niet snapt, dus het is vast een domme vraag, maar hoe kun je 20 euro korting krijgen op een domeinregistratie? Ik betaal 6 euro per jaar voor een .nl…


  22 april 2006 om 05:26
  media

  Goed punt Simon, ik betaal ook beduidend minder dan 20 euro voor een domeinnaam dus ik ben benieuwd op welk bedrag die korting wordt gegeven!?


  22 april 2006 om 07:06
  Jochem

  @Ric: Ik doel hier op het feit dat voor heel veel extenties de domeinnamen ook realtime ‘live’ gaan. Voor .nl domeinen moet je nog altijd wachten tot de volgende morgen, voordat het domein ook daadwerkelijk gebruikt kan worden (de registratie is inderdaad, gelukkig, realtime). Voor klanten is het vervelend dat ze moeten wachten, terwijl wij voor andere extenties kunnen aangeven dat ze binnen een kwartier aan de gang kunnen.

  En inderdaad, ook die contracten zijn onzin. Alles is digitaal, maar toch moet ik een analoog lijntje hebben om wat formulieren te faxen.

  En de whois enkel slecht bereikbaar voor niet-deelnemers? Ik kan me nog menig keer herinneren dat ze boel ook voor deelnemers belachelijk traag was, of er volledig uit lag.


  22 april 2006 om 11:38
  alternet

  @Jochem. .hu duurt een maand om te registreren, .ro idemdito. .de valt niet te registreren als je nameservers niet goed staan ingesteld, .fr idemdito en ga zo maar door…. dus, nl valt mee. Maar het kan altijd beter, dus laten we hopen dat het met de nieuwe versie straks sneller en soepeler gaat.


  22 april 2006 om 13:30
  Roy Tomeij

  Inderaad, 20 euro korting op wat? De registratiekosten zijn 90 eurocent per kwartaal en eenmalig 50 cent voor de registratie.

  @Ric: Je aanvraag kan inderdaad wel snel verwerkt worden, maar het nieuwe domein komt pas de volgende morgen om zeven uur in de zonefile (terwijl je met een .com en consorten doorgaans binnen een uur daadwerkelijk live bent). Op zondag moeten de servers van SIDN rusten en vindt er helemaal geen update van de zonefile plaats.


  24 april 2006 om 11:22
  Simon Koelewijn

  Van 20jaar.nl (wel een leuke url overigens):

  Je betaalt in eerste instantie de kosten van de domeinnaam zelf, waarna SIDN 20 Euro terugstort op je rekening.

  Ik kan niet anders dan dit heel letterlijk nemen en concluderen dat je dus gewoon 20 euro teruggestort krijgt, ongeacht het prijskaartje van je domein. Iedereen die vandaag 20 wordt: vandaag een nutteloos domeintje registreren voor 6 euro en je maakt een winst van 14 euro. 🙂

  Beetje rare actie dus eigenlijk, het is sowieso al geen korting. Nou ja, hopen dat ze over 5 of 10 jaar wat meer inspiratie hebben voor een leuke actie…


  25 april 2006 om 06:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!