Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) over de haken en ogen van internettechnologie

28 september 2015, 13:30

Mieke van Heesewijk is directeur van de stichting Netwerk Democratie. Vanaf januari 2015 is zij tevens programmamanager bij het SIDN fonds, dat projecten financieel ondersteunt die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs, onderzoek, het verhogen van veiligheid en vertrouwen, het verbreden van toepassingen en het vergroten van zinvol gebruik van het internet in Nederland. Van Heesewijk zet zich dus in voor een open en sterk internet, want dat kan ons veel verder brengen. Tegelijkertijd zitten er volgens haar ook veel haken en ogen aan de technologie die we hebben gecreëerd.

“Het is belangrijk om het internet betrouwbaar en sterk te houden”, zegt Van Heesewijk. “Internet bestaat pas 25 jaar, daar moet nog veel aan gesleuteld worden.” Technisch gezien is internet behoorlijk betrouwbaar, maar de politiek wil steeds meer inspraak op het netwerk. “Dat moet je wat mij betreft aan de techneuten overlaten”, aldus Van Heesewijk.

Het SIDN Fonds stelt geld beschikbaar voor projecten die zich inzetten voor een open betrouwbaar netwerk. Ook gaat er geld naar instellingen die economische en maatschappelijke vernieuwing via het internet stimuleren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld aanvallen van cybercriminelen tegengaan? “Een van de projecten is de nationale DDoS-wasstraat”, zegt Van Heesewijk, waarmee slimme oplossingen tegen aanvallen beschikbaar worden gemaakt.

Big data

Andere onderwerpen waarmee het SIDN Fonds zich bezighoudt, zijn bijvoorbeeld Bitcoins, de digitalisering van de rechtspraak en het onderwijs en big data. “Ik ben erg positief over big data”, zegt Van Heesewijk ondanks de vragen over privacy. “Bij een van onze projecten wordt er gekeken of ethiek ook gecodeerd kan worden.” Want privacy is een groot onderwerp bij de ontwikkeling van internet. “Er wordt gewerkt aan technologie om heel makkelijk anoniem te internetten.”

Bekijk het interview op 7ditches.tv.

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!