Microsoft schakelt Flash uit

21 april 2006, 08:21

Eerder deze maand lanceerde Microsoft een update voor zijn Windows Internet Explorer 6. Op zich niet opmerkelijk maar wat mij opviel is dat Flash elementen soms niet meer werken. De update zorgt er voor dat de interacties binnen een Flash site standaard zijn gedeactiveerd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld dropdown menu’s, banners (jawel!!) en andere grafische en interactieve rich media toeters en bellen. De surfer krijgt de animaties nog wel te zien maar als hij er erop wil reageren (bijvoorbeeld de mouse-over effecten) moet hij ze eerst activeren door er op te klikken. Dit betekent dat vele websites ineens niet meer werken, de leuke effecten uit Flash-banners het niet meer doen etc etc.

Via via kreeg ik te horen dat Microsoft deze update zo moest doen vanwege een verloren rechtzaak, maar de details daarvan heb ik nog niet kunnen achterhalen. Het lijkt me in ieder geval vrij dramatisch voor de grote advertentie campagnes.

Update: Gartner heeft ook al een rapport hierover.

Barry Kampstra
Managing director bij Daisycon

Barry Kampstra is één van de drie oprichters van Daisycon. Daisycon is in Nederland actief op het gebied van Cost-per-Click, Cost-per-Lead en Cost-per-Sale online marketing. Met ruim 30.000 aangesloten publishers mag Daisycon zich met recht marktleider op het gebied van performance based online marketing noemen. Zie ook LinkedIn.

Categorie
Tags

22 Reacties

  2Bfrank

  In de IE7 Beta versie van Microsoft was dit inderdaad ook al zo.


  21 april 2006 om 08:50
  Remi

  Ik kreeg deze uitleg van de week van een collega:

  Het patent gaat om het meteen activeren van een active-x usercontrol.
  Een filmpje zonder interactie zal meteen afspelen, voor interactie is een muisklik nodig die het component inschakeld.

  oplossing:
  extern .js bestand (bijv. menu.js)
  document.write('[flash object HTML code]');

  op plek van het menu de HTML code vervangen door
  <script language="JavaScript" type="text/javascript" src="menu.js"></script>

  en klaar is kees... Geen randjes, meteen geactiveerd.
  Dit werkt met alle <object> en <embed> dingen als filpjes, flash, enz..

  21 april 2006 om 09:22
  Jelle Bos

  En ik maar denken dat het aan mij lag, ik kon er ook al geen artikel over vinden. Blijkt de toegevoegde waarde van MarketingFacts maar weer 🙂


  21 april 2006 om 09:29
  rRijk

  Tsja … en leuk voor de webdeveloper? Die mag zijn websites aanpassen maar mag je het ook je klanten doorrekenen?


  21 april 2006 om 18:58
  Waldo Smeets

  Zie ook het Adobe Active Content Development Center: http://www.macromedia.com/devnet/activecontent

  Door inderdaad je Flash (of PDF, of REAL, of JAVA etc) object te definieren middels JavaScript ipv de EMBED tag is het probleem legaal te omzeilen.

  @rRijk: Microsoft had natuurlijk ook gewoon er voor kunnen kiezen de benodidge licentiekosten (512 miljoen dollar) aan EOLAS over te maken voor het gebruik van hun patent. Aan jou om te interpreteren waarom ze die optie niet gekozen hebben 😉


  21 april 2006 om 19:48
  Luc Franken

  Er zijn een paar maanden geleden ook berichten verschenen dat MS met een alternatief voor Flash bezig is. Dat ze nu een “reden” hebben om Flash minder “leuk” te maken komt ze dus misschien niet heel erg verkeerd uit, hoogstens een beetje te vroeg.


  22 april 2006 om 09:39
  Mark Jennings

  Object Activator werkt fantastisch…

  Mark


  2 mei 2006 om 09:11
  Ruud

  Object Activator geprobeerd, maar werkt helaas niet. De “geconverteerde” bestanden zijn ook niet veranderd dus wat het programma doet is mij een raadsel…

  Het lijkt ook te mooi om waar te zijn 😉


  16 juni 2006 om 22:57
  Mark Jennings

  Object Activator werkt zonder problemen, Ruud. Als het programma bij u niet zou werken, kan u altijd contact opnemen via info@orontesprojects.com

  U wordt vrijwel onmiddellijk verder geholpen.

  Op dit ogenblik zijn er meer dan 15000 Object Activator gebruikers wereldwijd, waar het programma perfect functioneert. Ik zie niet in waarom het programma niet bij U zou werken…

  Groetjes,

  Mark


  22 juni 2006 om 15:52
  Lien De Mey

  Ik heb Object Activator leren kennen via deze web-pagina.

  Ik heb het programma maandag geregistreerd, en ondertussen zijn al mijn websites geconverteerd. Object Activator heeft mij weken werk (en daardoor ook veel geld) bespaard. En dit laatste mogen jullie gerust, met mijn naam op jullie website zetten, Orontes!

  Lien De Mey


  22 juni 2006 om 18:28
  Dervish D.

  Het bericht van Ruud lijkt mij propaganda tegen Object Activator. Ik heb het programma al meer dan een maand in bezit, en het doet zijn werk fantastisch! Ook voor mij heeft deze oplossing heel wat tijd bespaard.

  Het programma is oa door SoftPedia getest, en heeft al verschillende awards ontvangen. Ik zie niet in dat men awards zou geven aan een programma dat niet functioneert.

  Dus Ruud, als het bij u niet werkt, en u zou het ook graag gebruiken – wat blijkt uit uw bericht – neem dan contact op met de ontwerpers. Zij zullen u verder helpen. Het stoort mij trouwens dat u door dergelijke berichten goed werkende programma’s ‘verdacht’ maakt, en zo een goede oplossing onthoudt aan toekomstige gebruikers, die net als ik veel tijd kunnen besparen!

  Dervish D.


  23 juni 2006 om 05:15
  Bruno

  Ook bij mij geen enkel probleem met Object Activator: werkt fantastisch!


  23 juni 2006 om 06:25
  Sabine Verhagen

  Ik heb ook bijzonder veel tijd bespaard door het gebruik van Object Activator. Dit programma doet zeer nauwkeurig waar het voor dient…

  Sabine


  23 juni 2006 om 14:49
  Luc Brabants

  Object Activator? Schitterend programma! Heeft mij heel veel tijd en geld bespaard! Bovendien zeer goede support. Enkele specifieke aanpassingen voor mij, werden in minder dan 48u doorgevoerd. Bedankt, Orontes!


  26 juni 2006 om 10:16
  Petra van Laere

  Object Activator: een aanrader voor elke webdesigner!

  Petra


  27 december 2006 om 07:30
  Kevieosie

  jah mooi progje, alleen een probleem… krijg nu een stomme activeX bar te zien 🙁 ook niet echt handig, iemand een oplossing??


  27 februari 2007 om 15:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!