Meeste Nederlanders weten niet waar ze zorgen over digitale technologie moeten uiten

De meeste Nederlanders (60%) weten niet waar zij zorgen over digitale technologieën zoals DigiD, social media of de uitrol van 5G kunnen uiten. Zorgen zijn er vooral over veiligheid en privacy.

19 februari 2024, 14:00 1247 x gelezen

Dat blijkt uit een enquête, uitgevoerd door I&O Research, als onderdeel van het door de NWO gefinancierde UvA-programma IN-SIGHT.

Privacy en cyberveiligheid zijn de grootste reden tot zorg (71%), gevolgd door het gebruik van persoonsgegevens en informatie door bedrijven (57%).

Volgens Stefania Milan, hoogleraar Critical Data Studies aan de UvA en programmaleider van IN-SIGHT zijn die plekken er wel degelijk. ‘Maar ze zijn slecht vindbaar of hebben een te hoge drempel voor burgers te hebben om zich er daadwerkelijk te melden.’

Volgens het onderzoek is minder dan de helft van de Nederlander minder zelfredzaam bij het gebruik van digitale technologie. Zij passen bijvoorbeeld minder vaak wachtwoorden aan om zichzelf te beschermen, gebruiken geen VPN of verwijderen geen cookies. Diezelfde groep maakt zich echter wel steeds vaker zorgen over het gebruik van digitale technologieën en wil er ook steeds minder gebruik van maken.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!