Meer resultaat op socials? Ga eens minder posten!

19 april 2021, 09:00

We willen allemaal ons merk zo goed mogelijk in de markt zetten door middel van goede en originele content. Bij iedere post hoop je dat de likes je om de oren vliegen. De realiteit is echter dat je slechts af en toe een echte hit te pakken hebt. Al is er een manier om beter te scoren en geloof het of niet, dat doe je door minder te posten.

Posten zonder plan, dat is iets wat nog altijd te veel organisaties doen. ‘Zet je nog snel even iets op de socials?’, is een zin die je vaak hoort bij bedrijven zonder een goede social-mediastrategie. Maar daarmee sla je de plank volledig mis. Waarom zou je ‘even snel’ iets op je kanalen zetten? Dan heb je er niet goed over nagedacht, zit er geen idee achter en bereik je nooit wat je wil bereiken. Gewoon niet doen dus. Maar wat moet je dan wel doen?

1. Wees echt uniek

Grote organisaties willen op hun social-mediakanalen allemaal uniek zijn en juist daarom zijn ze dat niet. Nieuwsplatforms vinden het bijvoorbeeld belangrijk om met nieuws de eerste te zijn, maar ze willen ook uniek zijn. Ben je uniek wanneer je hetzelfde nieuwtje post als je concurrenten, alleen net een minuut sneller? Hoe pak je het aan om iets bijzonders neer te zetten?

  • Wees fundamenteel anders dan de rest: kijk eens goed naar je concurrenten en vergelijk ze met jezelf. Hoe kun jij het anders doen? Waar zie jij kansen om je te onderscheiden? Grijp die kansen. Zorg ervoor dat jij de opvallende en bijzondere vis wordt in een zee van allemaal dezelfde vissen.
  • Post alleen wanneer content echt waarde heeft: het klinkt vanzelfsprekend, maar de ervaring leert dat het dat niet is. Ga goed na of de content die je post echt waarde heeft. Een nieuwtje dat overal te lezen is, zou je dat wel doen? Laat het copy/pasten maar aan de rest over en focus op waardevolle content.
  • Verplaats je in je doelgroep: bedenk waar je doelgroep op zit te wachten. Wat zou jij bijvoorbeeld zelf willen zien als je aan het scrollen bent op Facebook of Instagram? Luister ook naar je volgers en ga de interactie aan. Zij bepalen uiteindelijk je succes.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit: de frequentie waarop je post is minder van belang dan de kwaliteit. Maak je één super goede post per dag, dan levert dat je meer op dan acht matige posts.
  • Kijk goed en kritisch naar je eigen organisatie: ga na wie jullie als organisatie zijn, waar jullie voor staan en welke boodschap daarbij hoort. Check bij elke post of die strookt met de kernwaarden van je organisatie. Op die manier weet je zeker dat het idee achter je berichten klopt. Bedenk wat jullie uniek maakt en draag dat uit.

Het doel is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat volgers bij jou komen omdat jouw merk iets biedt dat ergens anders niet te vinden is. Als je het echt anders doet. De meeste grote organisaties rammen hun social-kanalen vol met content; iedere dag, Ieder uur en soms nog wel vaker. Aan het einde van de dag kijken ze raar op dat slechts één post die dag goed heeft gescoord. Om vervolgens nog meer te posten of net zolang door te gaan tot er wel meer interactie komt. Spoiler alert: zo werkt het niet!

2. Less is more

Denk eens aan een hippe term als less is more. Ga minder doen. Denk beter na over wat je nu eigenlijk post. Misschien heb je voor je gevoel een heerlijke drukke dag gehad als je acht posts in acht uur tijd eruit hebt gegooid. Je kunt dan tenslotte iedere dag typisch Hollands antwoorden op de vraag: ‘Hoe was je dag?’ Namelijk: druk, druk, druk, maar zonder resultaat.

Ga minder doen. Denk beter na over wat je nu eigenlijk post

Als je veel post, is het onmogelijk dat je over ieder bericht 100 procent tevreden bent. Zeker weten dat je zelfs berichten maakt waarover je helemaal niet tevreden bent. Maar waarom maak je ze dan? Waarschijnlijk omdat je de druk voelt om aanwezig te zijn. Dat is echter nergens voor nodig.

Kies voor kwaliteit. Je kunt je tijd veel beter stoppen in twee tot drie goede posts per dag waarvan je voor 80 procent zeker weet dat ze aan gaan slaan, dan in acht twijfelgevalletjes. En natuurlijk gaat ook dan niet alles door het dak. Als je garantie wil, dan moet je een wasmachine kopen. De kans van slagen is alleen wel veel groter als je zelf tevreden bent over de kwaliteit van je berichten.

3. Stop kortetermijndenken

Raak ook niet in paniek als je een keer een dag hebt waarop net die paar posts die je plaatst niet het gewenste resultaat opleveren. Die dagen zitten er nu eenmaal tussen. Op de lange termijn ga je zien dat je interacties omhoog schieten.

Raak niet te snel in paniek als je content even niet scoort

Je volgers krijgen namelijk goede content te zien die ze nergens anders zien en waar goed over is nagedacht. Daarbij worden ze niet doodgegooid met een berg aan berichten waar ze niet op zitten te wachten. Volgers veranderen in fans en blijven bij je terugkomen. Ze gaan misschien zelfs uit zichzelf naar je kanalen om te kijken of ze wat hebben gemist.

Laat je niet meeslepen in de waan van de dag waarin we denken alles maar te moeten delen en overal de eerste mee te moeten zijn. Natuurlijk zijn er berichten die niet kunnen wachten en die je absoluut niet mag laten lopen. Maar probeer het overzicht te bewaren en blijf goed nadenken over wat je wil bereiken en hoe je dat wil doen.

4. Ga voor goud

Denk je dat iets misschien wel eens aan zou kunnen gaan slaan, laat het dan lekker lopen. Ga alleen voor content waarbij je verbaasd bent wanneer het niet aanslaat. De kans op succes is op die manier veel groter. Je interactieratio schiet omhoog en daar profiteer je van als merk.

Je social media-kanalen zijn het visitekaartje van je merk. Ga daar zorgvuldig mee om. Waag geen gokjes en kies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, komt het succes vanzelf en op den duur ga je het vanzelf raar vinden wanneer je post een keer goed scoort in plaats van geweldig.

Bryan Buffing
Content Marketeer bij Coosto

Mijn naam is Bryan Buffing en ik ben Content Marketeer bij Coosto. Voorheen heb ik gewerkt als Online Producer bij RTL waar ik schreef voor RTL Nieuws en verantwoordelijk was voor de socials van de sportkanalen van RTL. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sport en met schrijven.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!