Mediabestedingen 2002 tonen licht herstel

Mediabestedingen 2002 tonen licht herstel
, Saristos
@saristos

In 2002 vertoonden de mediabestedingen voor merkartikelen en ?diensten een licht herstel tegenover die van 2001. Dat komt naar voren uit de zojuist gepresenteerde cijfers van BBC, de Media en Reclame Bank. De totale bestedingen aan Nederlandse media groeiden met zeven procent en kwamen daarmee uit op 3,8 miljard euro.

In 2001 was er slechts een groei van 1 procent. Na een correctie voor inflatie en niet-verdisconteerde kortingen bleek er dat jaar zelfs sprake van een daling. Behalve de dagbladen en publiekstijdschriften zagen alle andere mediumtypen de bestedingen met gemiddeld vijf procent groeien. Met name radio en televisie deden het goed. De bestedingen aan tv-commercials liepen in 2002 op tot 1,61 miljard euro tegenover 1,42 miljard euro in 2001. De uitgaven aan radiozenders liepen op met 12 procent tot 327 miljoen euro.

Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisie-reclame, SPOT, bracht deze week ook de nettobestedingen aan televisiereclame naar buiten die met vijf procent waren gegroeid van 683 miljoen in 2001 naar 717 miljoen in 2002. SPOT is voor het eigen medium optimistisch over het komende jaar. ?De communicatiekosten staan weliswaar onder druk vanwege de lage economische groeiverwachtingen en de lage beurskoersen, maar door de voortgaande verschuiving van reclamebudgetten richting televisie zijn de prognoses toch positief,? meldt de stichting in het persbericht over de cijfers.

Verder stegen de bestedingen aan buitenreclame in 2002 met 9 procent tot 164 miljoen euro. De dagbladen kampten met een daling van 2 procent, waarmee de uitgaven neerkwamen op 664 miljoen euro en voor de publieksbladen daalden de bestedingen met 1,8 procent tot 487 miljoen euro. De bestedingen aan ongeadresseerd drukwerk stegen met 7 procent tot 400 miljoen euro. Aan vakbladen werd ten slotte 4 procent minder gespendeerd, wat neerkomt op 105 miljoen euro.

Bron: Het Financieele Dagblad, SPOT


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.