MarketingPinstrument

2 april 2015, 05:00

Of het nu gaat om de inrichting van onze droomvilla (die er echt óóit komt), inspiratie voor mijn healthy paleo avondmaaltijd of motivatie om na dat feestmaal die-hard buikspieroefeningen te doen in plaats van uren plaatjes te pinnen: Pinterest it is. Een aantal merken is er al in geslaagd sympathieke, succesvolle acties op te zetten met Pinterest, die meer dan alleen traffic opleverden. Hier geef ik vijf voorbeelden die ik erg interessant vind.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van LEWISPR.

Puzzelen met Peugeot

Peugeot Panama bedacht een sympathieke winactie waarmee je onderdelen van Peugeot auto’s moest zoeken op de website en Facebook-pagina. De bedoeling was om deze afbeeldingen te pinnen om de puzzel compleet te maken.

Visueel, een enorm bereik, traffic naar meerdere platformen en engaging. Mensen zijn daadwerkelijk betrokken bij het merk, met creatieve inzendingen als gevolg:

Bingo!

British Midland International (bmi) lanceerde middels Pinterest een heuse bingo. Met behulp van de hashtag #bmipinterestlottery werd je opgeroepen zes foto’s van een bepaalde vakantiebestemming, voorzien van cijfer, te repinnen. Iedere week werden zes getallen getrokken, waarmee iemand een vlucht naar de betreffende vakantiebestemming won. Maar honderden mensen hebben dankzij het pinnen zin gekregen in vakantie en inspiratie voor nieuwe bestemmingen opgedaan.

Als je haar maar goed zit

“UNIQULO: Hair-do” is een Pinterest-campagne van een Japans kledingmerk. Voor het lanceren van de nieuwe collectie zochten zij naar iets dat de doelgroep van fashionistas echte verbondenheid zou geven met de nieuwe looks van de collectie. Onder de mateloos populaire zoekterm ‘DIY hair tutorials’ integreerden zij .gif-animaties waarin toffe kapsels werden uitgelegd in combinatie met hun nieuwe kledinglijn. De doelgroep kreeg een totaalbeeld van stijlen en looks, waarbij de olievlek razendsnel verspreidde dankzij het repinnen.

#Pintratuin

In ons eigen kikkerlandje lijken een aantal merken Pinterest ook te hebben omarmd. Intratuin kwam met #Pintratuin, wat de volgende omschrijving heeft:

“Maak jouw eigen woonmoodboard en maak kans op de Intratuin woonspullen van je pinbord! Pin minimaal tien Intratuin producten en geef je bord de titel: ‘Leef je uit met #Pintratuin! Voeg #intratuin toe aan de omschrijving van je bord en deel jouw creatie met al je volgers. We kiezen tien borden uit die we werkelijkheid laten worden! Eigen creativiteit wordt gewaardeerd“

Dit haakt aan op wat pinners het liefst doen, moodboards maken van wat zij leuk vinden. Maar op deze sympathieke manier zorg je er wel voor dat de producten van Intratuin overal op boards verschijnen. Simpel en doeltreffend.

Iedereen is ontwerper met IKEA

Wie het eerste Nederlandse merk was met een serieuze Pinterest-campagne is moeilijk te achterhalen, maar IKEA lijkt volgens de kenners winnaar. Vandaar ook nog een eervolle vermelding voor deze actie. Op IKEA’s eigen Pinterest-account kwam een oproep: ‘IKEA zoekt interieurontwerper‘. Pinners konden plaatjes uit de IKEA catalogus pinnen en zo hun ideale slaap- of badkamer creëren. IKEA realiseerde het meest inspirerende bord van de plusminus duizend borden daadwerkelijk in IKEA Amsterdam.

Duizend borden lijkt misschien niet superveel, maar vanuit daar ontstaat er een olievlek van repinners die alleen maar groter wordt. Bovendien pakt IKEA het geïntegreerd aan en maakte een toffe ‘making-off-video’ van het opbouwen van de slaapkamer dat via andere kanalen is verspreid. Prima aanpak! Oh, en hier nog een klein overzichtje van de winnende kamer:

Kortom: creativiteit lijkt beloond te worden, mits merkrelevant ingezet. En laat daar Pinterest een prachtig medium voor zijn! Heb jij nog meer leuke voorbeelden?

Carla van Dulmen
Creative Executive bij LEWIS Pulse

Ik ben Carla, 'Creative Executive' van het digital marketing team van LEWIS PR. LEWIS Pulse helpt bedrijven hun doelgroepen online te bereiken en te activeren. Dit doen we met full-service digital marketing campagnes: van branding en strategie tot design, productie, web development, social media marketing en search engine marketing.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!