Marketeer nog sceptisch over weblogs

Marketeer nog sceptisch over weblogs

Voor veruit de meeste marketeers zijn weblogs nog altijd een ver-van-mijn-bed-show. Circa 85 procent van de marketeers zegt geen weblog te hebben, ze niet te lezen en er ook niet op te reageren. Dat blijkt uit het Marketeerspanel van TNS Nipo Consult dat Marketing-Tribune volgende week publiceert.

De internetsites in dagboekstijl schieten als paddestoelen uit de grond en worden steeds vaker afgeschilderd als een interessante marketingtool. Ruwweg eenderde van de ondervraagde marketeers denkt op termijn niet aan weblogs te kunnen ontkomen gezien de explosieve ontwikkeling.

Ongeveer 60 procent van de respondenten vindt dat weblogs de samenleving transparanter maken en de individuele consument een stem geven. Zo dwingen weblogs een organisatie om zorgvuldiger te communiceren.

Bron:
Nieuwsbrief MarketingTribune


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 20 reacties op dit artikel

 • 85% van de marketeers leest geen weblog. wie leest dan wel marketingfacts?

  geplaatst op
 • Ik.. ;) webloglezer en marketeer

  geplaatst op
 • 15% van de marketeers is nog steeds best veel ;)

  geplaatst op
 • 700.000 bedrijven in het midden en klein bedrijf, een groot deel daarvan heeft een marketeer in dienst die ook het toiletpapier zal bestellen en de telefoon aanneemt. doe dit onderzoek onder de top 200 en het resultaat zal wellicht totaal anders zijn.

  geplaatst op
 • Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoeveel marketeers er zijn in Nederland maar zoals Albert al aangeeft, er zijn ongeveer 700.000 bedrijven in het MKB. Laten we er van uit gaan dat de helft daarvan een marketeer in dienst heeft. Voeg daar aan toe de grote bedrijven en ik schat het aantal marketeers in Nederland op 400.000. Zo even uit de losse pols dus hit me als ik er compleet naast zit!

  Op basis van cookies heeft Marketingfacts ruim 200.000 unieke bezoekers gemeten vanaf begin dit jaar. Daarvan is naar schatting ca. 25% geen marketeer maar verdwaald, op zoek naar blote borst van Janet Jackson of Katja Schuurman, etc. Van de overige 150.000 unieke bezoekers is een derde een terugkerende bezoeker, oftewel 50.000 terugkerende bezoekers (waarvan ca. 10% minimaal een keer per week).

  Matchen we dit op het geschatte aantal marketeers in Nederland dan komt marketingfacts dus aardig in de buurt van die 15%. Niet slecht, maar er ligt nog een groot deel van de markt open!

  Ik schat overigens dat het aantal marketeers dat wel op een weblog is geweest maar niet weet wat een weblog is op minimaal 30%.

  geplaatst op
 • dat laatste geloof ik zeker . . . misschien is het nog wel meer.

  geplaatst op
 • Ik schat dat aantal op basis van de 100.000 unieke bezoekers die hier zijn gekomen via marketingerelateerde zoekopdrachten en links. Da's het dubbele van het aantal dat wel bewust op marketingfacts is geweest. Oh wel, het blijven ruwe schattingen maar het geeft wel een aardig beeld.

  geplaatst op
 • @Marco
  Je redenatie dat de helft van alle bedrijven in Nederland een marketeer heeft gaat volgens mij niet op.

  Ongeveer 90% van de bedrijven heeft namelijk maximaal 10 medewerkers, 80% maximaal 5 en bij de helft is de ondernemer het hele bedrijf (zoals bij Upstream). Onder de 10 man hebben maar weinig bedrijven een echte marketeer in dienst. Ik gok dat bij de grootste 10% (70.000 bedrijven) er gemiddeld 2 werken. In totaal een stuk of 150.000 dus. Tel daarbij op 10 a 15.000 marketeers in dienst bij overheid en non-profit (stichtingen zitten niet in bovenstaande cijfers), 'n paar duizend marketeers in opleidingenland en vergeet niet de pakweg 5 tot 10 duizend zelfstandige marketingprofessionals. Dan kom ik aan een totaal van rond de 175.000. Maar ja, da's nog steeds een redelijk ut de lucht gegrepen getal.

  Volgens mijn berekening scoor je dan wel ongeveer 15% als je ervan uitgaat dat de helft van jouw regelmatige bezoekers marketingprofessional is en de andere helft ondernemer of anders geïnteresseerde (studenten etc).

  Misschien is het tijd voor een onderzoekje onder je bezoekers naar hun vakgebied en status om meer duidelijkheid te krijgen. ;-)

  geplaatst op
 • Da's een goede suggestie Karen, moet ik zeker gaan doen! Is er wellicht een marktonderzoeker in de zaal die interesse heeft om samen met Marketingfacts (en wellicht een aantal andere marketingblogs) een onderzoek te doen?

  geplaatst op
 • yep!

  geplaatst op
 • Persoonlijk kom ik 1 of meerdere keren per dag op marketingfacts uit. Echter doe ik dat op mijn werk, thuis en bij kennisen. Dit levert meerdere unieke bezoekers per persoon op. Wellicht goed om dit ook mee te nemen.

  geplaatst op
 • Je hebt helemaal gelijk Roelof, de cijfers die hierboven zijn genoemd zijn ook slechts grove schattingen. Eigenlijk zou Marketingfacts (en een aantal andere blogs) zich moet organiseren en samen moeten meedoen aan het STIR-onderzoek. Is dat wat je bedoelt Peter? In dat geval, graag!!!

  geplaatst op
 • Met alle respect, maar ik denk dat MF daar nog iets te klein voor is. Daarbij komt dat het een b2b-blog is. Voor die doelgroep worden binnenkort speciale maatregelen getroffen voor STIR. Maar zelfs dan. Beter is om een random steekproef te trekken uit de bezoekers. Daarmee kan je het profiel in kaart brengen. Bereik kun je er niet mee berekenen. Daarvoor zou je een steekproef moeten trekken uit de online populatie. Wordt een kostbaar verhaal vrees ik.

  geplaatst op
 • Ik zal eens kijken of ik iemand ken die daar verstand van heeft...bel nog wel ;)

  geplaatst op
 • Wordt het niet tijd om met het NIMA te gaan praten dan ? Ik vind je constatering over marketeers ronduit schokkend. De waarheid, maar desondanks : schokkend !

  geplaatst op
 • is er onderzoek naar wat marketeers (wat een k-woord) WEL lezen?

  geplaatst op
 • Een dergelijk onderzoek zou zeker (ook voor jullie zelf naar adverteerders) een case kunnen maken van een weblog. Misschien kunnen dan al die marketeers met een aantal conclusies om de oren worden geslagen met aansprekende resultaten. Gezien mijn oorsprong als marktonderzoeker ben ik graag bereid hierin te assisteren.

  geplaatst op
 • @sipke> wellicht kunnen we een opzet maken en kijken of er media zijn die mee willen werken om met onderzoek aan de marketeer te brengen

  geplaatst op
 • Naar aanleiding van een aanvullend artikel op Zibb, heb ik op Frank-ly een reactie geschreven "Marketeers vinden weblogs zinloos. Slaap zacht..."

  geplaatst op
 • Het gaat er primair niet om of de marketeers het lezen. Het gaat er vooral om welke doelgroep er iets leest. Daar is waarschijnlijk zo weinig informatie over, dat elk gebruik van weblogs binnen marketing natte vinger werk is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) n├│g sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.