MailChimp-verbod op crypto-valuta is geen oplossing

4 oktober 2018, 09:00

Nieuwsbrief-provider MailChimp heeft dit voorjaar aangekondigd dat het een verbod zou invoeren op cryptocurrency-gerelateerde advertenties. Daarmee volgt het bedrijf vergelijkbare acties van grote spelers zoals Google, Twitter en LinkedIn. MailChimp beweert dat zijn besluit is bedoeld om spamfilters en de maildistributie van klanten te beschermen. Veel critici vragen zich echter af: is dit een gerechtvaardigde beslissing?

In een verklaring heeft MailChimp verduidelijkt: “De promotie en uitwisseling van cryptocurrency-inhoud wordt op dit moment te vaak geassocieerd met zwendel, fraude, phishing en mogelijk misleidende bedrijfspraktijken.” Hoewel het bedrijf niet alle ‘crypto-inhoud’ volledig blokkeert, verbiedt het wel alle content gericht op het verkopen en promoten van crypto-valuta zoals de bitcoin en altcoin.

“Crypto-reclame wordt vaak geassocieerd met zwendel, fraude en phishing”

De Acceptable Use Policy is sindsdien aangepast met de volgende toevoeging: “MailChimp kan geen bedrijven die betrokken zijn bij de verkoop, transactie, uitwisseling, opslag, marketing of productie van cryptocurrency’s toestaan om MailChimp te gebruiken om al deze activiteiten te vergemakkelijken of ondersteunen.”

Blockchain is populair spam-thema

Gezien het bedrijfsmodel van MailChimp is het verbod op zich niet zo verrassend. Dit model is – net als bij veel andere e-mailserviceproviders – afhankelijk van het beschermen van de deliverability van goede verzenders. Omdat crypto-valuta eind 2017 een hot topic werden, is het ook een van de populairste spamthema’s van dat jaar. Hot topics worden veelvuldig door spammers in e-mails gebruikt om potentiële slachtoffers te misleiden: een trend die naar verwachting zal stijgen. Het verbod kan dus als voorzorgsmaatregel zijn opgelegd tegen dit soort e-mails.

Voor legitieme cryptocurrency-organisaties komt het verbod echter als een last. E-mail is een efficiënte en effectieve marketingtool die veelal gebruikt wordt om te communiceren met potentiële investeerders en om (mogelijke) deelnemers te informeren over producten. Het feit dat dit nu – in ieder geval bij MailChimp – niet meer kan, leidt bij sommigen tot begrijpelijke irritatie en bezorgdheid.

Verbod of censuur?

Het is dus normaal om je af te vragen: Is een volledig verbod op cryptocurrency-advertenties daadwerkelijk nodig? E-mailserviceproviders hebben tenslotte al jarenlang tools om spam te onderscheiden en legitieme afzenders van spammers te splitsen. Een voorbeeld hiervan zijn spamfilters, die e-mails al dan niet als spam markeren op basis van specifieke factoren.

“MailChimp is populair onder spammers”

MailChimp heeft eerder dit jaar ook problemen ondervonden met hackers die misleidende inhoud via spam verzonden. Omdat de dienst veel wordt gebruikt en door veel mailservers wordt vertrouwd, is het voor spammers gemakkelijk om dit via deze software te doen. Het kan zijn dat MailChimp sindsdien extra voorzichtig wil zijn. Het volledig uitsluiten van bepaalde soorten inhoud lijkt echter een té gemakkelijke oplossing. Het wordt door sommigen zelfs beschouwd als een vorm van censuur.

Dominante platforms bepalen de regels

Gelukkig hebben niet alle ESP’s de trend van cryptocurrency-verboden gevolgd. Dat bleek in oktober 2017, toen Copernica in Amsterdam gastheer was van een blockchain-event van het Platform Innovative in Marketing (PIM). De Nederlandsche Bank, Deloitte en Rabobank waren aanwezig en hebben de bezoekers in de wereld van blockchain geleid.

“Google en Facebook hebben veel macht, maar MailChimp ook”

Van Rijswijk, senior fellow bij Deloitte, was een van de sprekers op dit evenement. Hij zei in zijn presentatie dat we leven in een transformatieperiode aangedreven door technologie. Tijdens het proces van digitalisatie zien we dat een paar dominante platformen de regels bepalen en al onze data beheren. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel macht grote bedrijven zoals Google of Facebook hebben. Ook MailChimp behoort tot deze groep.

Gecentraliseerde macht

Deze gecentraliseerde macht zorgt voor een aantal problemen in de wereld van online advertenties. Om er een te noemen: meer dan de helft van de online reclame-uitgaven gaat naar Google, een platform dat de regels bepaalt en alle gegevens verkrijgt. Cryptocurrency’s zoals bitcoin zijn daarentegen eigenlijk van niemand. De blockchain-technologie achter de bitcoin kan een oplossing bieden tegen de problemen die de gecentraliseerde machtsverhouding biedt. In een blockchain-advertentienetwerk kan namelijk gerichte marketing plaatsvinden waarin je reclame kunt maken zonder je eigen identiteit te verliezen.

Veel blockchain-enthousiastelingen vinden het verbod van MailChimp een goed voorbeeld van wat er gebeurt als een dominant bedrijf met veel macht “de regels creëert”. Anderen denken dat het verbod is opgelegd omdat MailChimp zich bedreigd voelt door de blockchain-technologie. Misschien wel, misschien niet, maar naar mijn mening is het algemene verbod geen juiste oplossing van het spamprobleem. In plaats daarvan denk ik dat we met behulp van geavanceerde tools ‘slechte’ verzenders van de ‘goeden’ kunnen onderscheiden en innovatie kunnen blijven promoten. Als ESP geven we veel om het behoud van een goede deliverability voor onze klanten. Ik ben er echter van overtuigd dat een compleet verbod niet de oplossing is.

Mutiara van der Linden is na het behalen van haar master Interculturele Communicatie als Content Marketeer gestart bij Copernica. Copernica is marketing-software met functionaliteiten voor e-mailmarketing, websites, mobile en geautomatiseerde campagnes. Dagelijks maken meer dan 5.000 marketeers gebruik van deze diensten. De software integreert met vrijwel alle CMS-systemen, e-commerce platformen en CRM-software.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!