Loyaliteit op Internet bestaat niet

4 juli 2003, 14:06

Distributie, in de breedste zin van het woord, viert op dit moment in Nederland hoogtij. De vraag die je vroeger nog wel eens bij jezelf stelde: “Ik heb iets nodig?. waar kan ik het krijgen?” wordt snel verleden tijd. Winkels die uitsluitend ??n soort product verkopen (water, telefoons of condooms) zijn op dit moment een uitzondering.

Offline

Supermarkten die naast de gebruikelijke levensmiddelen hun horizon verbreden met specifieke ‘aandachtsproducten’ zoals computers en gsm-telefoons nemen de al bestaande trend vanuit de Verenigde Staten zonder veel moeite over. Daarnaast zijn er allerlei diensten (bijv. Scoot) die de consument welwillend te woord staan om die naar de juiste plek te dirigeren. Dit, zei ooit iemand tegen mij, is een zeer gezonde ontwikkeling. Echter gezond blijven vraagt weer om een hele andere benadering.

Marketeers verplaatsen zich steeds meer richting het cre?ren van awareness dan het afzetten (uiteraard positief) van hun product of dienst t.o.v. de concurrent. Interessant gegeven hierbij is dat met name het behoud van de klant niet meer zo eenvoudig is door je te onderscheiden in de kwaliteit of prijs. Tevens blijken we in een dusdanige economische welvaart te zitten dat er een relatie te leggen is tussen vertrouwen en economische waarde. De gemiddelde tijd die 10 jaar geleden nodig was om te beslissen welke televisie men moest kopen is op dit moment gereduceerd van twee weken naar twee dagen. Er is blijkbaar genoeg vertrouwen in het gegeven dat er geen slechte producten meer bestaan en de prijs die ervoor betaald moet worden is in de meeste gevallen op dezelfde dag al emotioneel afgeschreven.

Zo is er ooit een mooi begrip ontstaan om uiteindelijk de klant aan zich te binden ‘loyaliteit’ Ofwel het cre?ren van een systeem dat ervoor zorgt dat een aankoop een vervolgaankoop genereert. De oudste en misschien wel bekendste zijn wel de zegeltjes/punten van Albert Heijn, Douwe Egberts en Gouda’s Glorie. De grootste op dit moment is Airmiles.

On-line

Sinds een aantal jaren is, en hoe kan het ook anders, in de Verenigde Staten ook het ‘loyalty -virus’ op het Internet toegeslagen, de bekendste op dit moment zijn MyPoints ( in ‘99 samengegaan met BonusMail) (Mypoints.com), Greenpoints (Greenpoints.com), Cickrewards (Clickrewards.com) en Beenz (Beenz.com). Mypoints is verreweg de grootste met meer dan vijf miljoen deelnemers. Een interessant gegeven is dat het hier voornamelijk gaat om het belonen voor het consumeren van commerci?le uitingen van derde (behalve Beenz). Sinds de zomer van vorig jaar kent Nederland ook deze vorm van beloning op het Internet t.w. Euroclix (Euroclix.nl) en Happypoint.com (Happypoint.com). Beide systemen belonen de deelnemers voor het lezen (en responderen) van e-mail.

Al deze systemen/diensten kunnen niet vergeleken worden met de off-line loyalty (spaar)systemen, dit vanwege het feit dat het Internet in het algemeen zeer onpersoonlijk en anoniem is. Tegelijk is dat natuurlijk de kracht van dit nieuwe medium, je kunt als consument nu weer ouderwets prijsvergelijken en winkelen zonder dat er direct een verkoper in je nek staat te hijgen. De betrouwbaarheid (het gevoel voor de consument) is echter nog iets waar het nodige aan gedaan moet worden, maar met de snelheid waarmee het Internet zich ontwikkeld zal dat binnen een tweetal jaren ook wel goed komen. De benadering voor de hierboven beschreven systemen is hierdoor echter wel compleet anders en betekent dat we hier niet over loyalty praten maar over affinity. Het onderscheiden, juist informeren en uiteindelijk dirigeren van de consument naar een product en/of dienst is bepalend voor het slagen van de exercitie m.b.t. de affiniteit. Het belonen hiervoor om daarmee de juiste vervolgacties te genereren past veel beter bij het Internet, tenslotte leent dit medium zich bij uitstek voor dit soort technologische mogelijkheden.

De tijd zal het leren of de Internet consument uiteindelijk voldoende affiniteit krijgt met het Internet en E-commerce in het bijzonder om zodoende voor een geruisloze samenvloeiing te zorgen van off- en on-line diensten. Voor de nodige loyaliteit moet men uiteindelijk toch bij de trouwe viervoeter zijn.

Bron:

http://www.shareofmind.com (intranet)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!