Linkse meerheid onder internettend nederland

21 januari 2003, 12:09

Internettend Nederland wijst tijdens de derde voorverkiezing op Stemportaal weer de Partij van de Arbeid aan als grootste partij met 38 zetels.

De aankondiging gisteren dat Job Cohen de kandidaat-premier van de PvdA is wanneer de partij de grootste van Nederland wordt, heeft waarschijnlijk een rol gespeeld. Voor velen zijn de komende verkiezingen immers teruggebracht tot een voorkeur voor een premier. Dit verklaart ook de licht groei voor CDA onder internettend Nederland en de licht terugval van VVD.

Deze keer brachten meer dan 4.000 Nederlanders hun stem online uit. Wederom was het de PvdA die uiteindelijk als grootste naar voren kwam met 38 zetels. De VVD eindigde daar ruim achter met 32 zetels, een minder dan tijdens de vorige voorverkiezing. Het CDA lijkt het net iets beter te doen en eindigt op 23 zetels, een meer dan in de tweede voorverkiezing.

Aangezien de uitkomsten op Stemportaal steeds behoorlijk afwijken van gepubliceerde peilingen, werd de online stemmer na afloop gevraagd vragen te beantwoorden ten aanzien van persoonskenmerken. Hieruit blijkt dat de deelnemers aan Stemportaal wel een bovengemiddelde interesse in politiek hebben, een ruime meerderheid geeft aan de politiek nauwlettend te volgen en bijna en kwart is lid van een politieke partij. Slechts 8% zegt mee te doen omdat het experiment wel interessant is, maar politiek niet echt boeiend te vinden. Ook zijn de deelnemers aan Stemportaal te betitelen als ?echte? internetters. Zo?n 85% van hen is dagelijks online. Het merendeel is dan ook via links op andere websites bij Stemportaal terechtgekomen. Bijna 70% van de deelnemers heeft een HBO of universitaire opleiding.

Aanmelding op Stemportaal zijn nog steeds welkom. Op woensdag 22 januari a.s. gaat ook Stemportaal om 7.30 open en weer om 21.00 uur dichtgaan. De bevindingen van Stemportaal worden door initiatiefnemers Siennax en EPN na afloop van het experiment in rapportvorm aangeboden aan de overheid.

Voor meer informatie kijk op www.stemportaal.nl

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!