LinkedIn: de nieuwe vacaturebank?

20 november 2020, 10:01

Sinds de oprichting van LinkedIn in 2003 is het een waardevol platform voor werknemers en ondernemers. Als je als bedrijf nieuwe werknemers zoekt, loont het dus om LinkedIn in te zetten. Is het vacatures plaatsen op LinkedIn tegenwoordig een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven om aanstormend talent te vinden? In dit artikel geven je tips en tricks om werknemers te vinden op LinkedIn.

Het gebruik van LinkedIn is in de afgelopen jaren hard toegenomen. Bovendien is de behoefte van mensen om een baan te vinden veranderd, blijkt uit onderzoek van Lichtendahl. Lichtendahl beschrijft dat de nieuwe generatie een andere behoefte heeft dan de oudere generaties op de arbeidsmarkt. Jongeren gaan over het algemeen sneller met de tijd mee en zijn vaak ook innovatiever. Dit is ook terug te vinden in de manier waarop zij werk zoeken en solliciteren (Lichtendahl, 2016).

LinkedIn-gebruik in Nederland

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe actief LinkedIn wordt gebruikt in Nederland? Volgens het onderzoek van Danny Oosterveer zijn er momenteel maar liefst 4,7 miljoen LinkedIn-gebruikers in Nederland (Oosterveer, 2019). Hiervan zijn 611.000 mensen dagelijks actief op het medium. 45 procent van alle gebruikers is tussen de 20 en de 39 jaar. Deze groep is tevens het meest actief op het platform (Oosterveer, 2018). Doordat er zoveel gebruik wordt gemaakt van LinkedIn, is het verstandig voor bedrijven om hier ook actief op te zijn. Om te zorgen voor je online uitstraling, maar dus ook als je op zoek gaat naar nieuwe werknemers.

In bovenstaande afbeelding zijn het aantal gebruikers per social-mediakanaal in Nederland te zien.

Vind jouw werknemer op LinkedIn

Afgestudeerde studenten vinden het moeilijk om een baan te vinden die past bij hun niveau. Uit onderzoek van Studiekeuze123 blijkt bijvoorbeeld dat 31 procent van de verpleegkundige studenten geen baan vindt op niveau. Dat zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar alternatieven. LinkedIn is een goed alternatief, omdat deze doelgroep al tijdens hun opleiding al een netwerk hebben opgebouwd via dit platform.

Daarnaast kunnen werkzoekenden naar vacatures zoeken via het LinkedIn-netwerk. Omdat er al veel verschillende bedrijven zijn die vacatures plaatsen op LinkedIn is er voor werkzoekenden een ruim aanbod van vacatures. Daarom is deze doelgroep actief op het platform, omdat zij de vacature voor hun droombaan natuurlijk niet willen missen. Dit is voor bedrijven een perfecte mogelijkheid om de juiste kandidaat te vinden door vacatures plaatsen op LinkedIn. Kortom, LinkedIn lijkt een perfect medium te zijn voor zowel bedrijven als voor werkzoekenden.

Voordelen

Een voordeel voor bedrijven is dat je filters kan gebruiken om de juiste werknemer te vinden. LinkedIn creëert een database van werkzoekenden die perfect aansluit op jouw eisen, dat scheelt dus een hoop tijd. Bovendien maakt LinkedIn solliciteren persoonlijk doordat je direct het profiel van de kandidaat kan bekijken. Hierdoor heb je toegang tot relevante informatie en weet je meteen wie jij (eventueel) in huis haalt.

Een handig LinkedIn-onderdeel is dat het verschillende werkervaringen bij een werkgever visueel bundelt

Een ander handig onderdeel van LinkedIn is dat het verschillende werkervaringen bij een werkgever visueel bundelt. Dit is een mooie en efficiënte wijziging die het carrièrepad beter binnen een bedrijf laat zien. Door het algoritme worden vacatures automatisch getoond aan relevante kandidaten die hebben aangegeven dat zij vacatures willen ontvangen.

Twee nadelen

Een nadeel van is dat bedrijven moeten betalen voor het plaatsen van vacatures op LinkedIn. Ook moet je LinkedIn-account een bedrijfsprofiel zijn. Je bedrijfspagina is een online visitekaartje voor je potentiële collega’s. Daarom is het belangrijk dat je op je profiel beschrijft en laat zien wat jouw bedrijf uniek maakt. Een tweede nadeel kan zijn dat de sollicitanten alleen maar zichtbaar zijn voor de werknemer die de vacature heeft geplaatst heeft. Hierdoor hebben niet alle werknemers binnen het bedrijf inzicht in de sollicitanten.

Kortom, werkzoekenden zijn actief op LinkedIn! Door het plaatsen van vacatures op LinkedIn ontstaat er een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven om deze doelgroep te bereiken. De voordelen voor bedrijven hiervan zijn: een gefilterde database, de vacatures worden automatisch getoond aan de potentiële kandidaten, de persoonlijke informatie over de sollicitant en de werkzoekende kan via het LinkedIn-netwerk ook bij jouw bedrijf terechtkomen. Helaas moeten bedrijven wel geld betalen en heb je een bedrijfspagina nodig om vacatures te plaatsen op LinkedIn. Een ander nadeel is dat de sollicitanten niet voor iedereen van het bedrijf zichtbaar zijn.

Targeting op LinkedIn

Een ander voordeel van LinkedIn is de mogelijkheid om gericht te adverteren onder de professionals die jij uitkiest. De ingevulde gegevens van de gebruikers vormen de basis van het advertentieplatform. Voor de adverteerder is het mogelijk door verschillende targeting opties om een doelgroep samen te stellen. Voorbeelden van targeting opties zijn locatie, bedrijf, school, vaardigheden en leeftijd. Door targeting kan je jouw doelgroep beter bereiken omdat de boodschap specifiek wordt afstemt voor de doelgroep.

In onderstaande afbeelding zijn alle LinkedIn-targetingopties te zien:

De toekomst

De verschuiving van offline naar online gaat de aankomende jaren nog meer ontwikkelen en daarom zal de behoefte om te solliciteren via LinkedIn alleen maar groter worden. Daarnaast zullen sollicitaties steeds vaker online plaats vinden. Werkzoekenden zijn actief op LinkedIn en daarom is het verstandig voor bedrijven om vacatures te plaatsen op LinkedIn. Door het gebruik van LinkedIn creëer je de mogelijkheid om binnen een groot online netwerk de juiste werknemers te vinden. Deze ultieme kans wil je natuurlijk niet missen voor je bedrijf!

LolaMeurs
Marketeer bij Violet88

Violet88 is digitaal partner voor organisaties die naar een hoger niveau willen, gespecialiseerd in maatwerk webdesign, webdevelopment en online marketing en is onder andere werkzaam voor OUTtv, Theater.nl, Utrecht University, BoulesBitesBar, Expohotels en het Official F1 Racing Centre.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!