Krowser: browser voor kinderen

23 april 2004, 12:24

De internetpagina Ouders Online biedt vanaf morgen een veilig surfprogramma voor kinderen tot tien jaar. De kinderbrowser, Krowser genoemd, geeft alleen toegang tot geselecteerde en kindvriendelijke internetpagina’s, blokkeert dialoogvensters en reclame, heeft een ingebouwde tijdklok en is extra simpel te bedienen.

Ouders Online is een internetpagina voor aanstaande vaders en moeders en ouders van kinderen tot en met de puberleeftijd. De internetpagina heeft naar eigen zeggen 175.000 bezoekers per maand. De makers zijn geen voorstander van een gefilterd internet, maar menen dat het voor ouders handig is om het aantal mogelijkheden voor kinderen drastisch in te perken.

“De Krowser is uitstekend geschikt om kinderen veilig en zelfstandig kennis te laten maken met het internet’‘, aldus ontwerper G. Rexwinkel vrijdag. Voor jeugd vanaf tien jaar is het volgens Ouders Online raadzaam om gewone browsers (zoals Explorer en Netscape) toe te staan omdat ze die op school ook gebruiken.

Uit eerder onderzoek blijkt dat eenderde van de kinderen tussen acht en twaalf jaar regelmatig ongevraagd ‘vervelende’ plaatjes en foto’s krijgt te zien. Ook zeggen veel kinderen dat ze regelmatig tegen hun wil met onbekende chatters in contact komen. Ongeveer de helft van de jeugdige internetters krijgt wel eens ongewenste e-mail, porno en grof taalgebruik onder ogen.

In de kinderbrowser is altijd maar ??n venster actief, nieuwe vensters (met reclame) worden geweerd. Ouders kunnen links van geschikt bevonden internetpagina’s toevoegen en ongeschikte pagina’s verwijderen. Ze kunnen een tijdklok instellen om de surftijd van hun kroost te beperken. De bediening is gericht op kinderen die nog niet kunnen lezen.

Afgelopen woensdag presenteerde De Kinderconsument met de Surfsleutel een vergelijkbaar initiatief. De belangenorganisatie voor jongeren deelt keurmerken uit aan kindveilige internetpagina’s. Speciale software die De Kinderconsument aanbiedt, belemmert de toegang tot websites zonder keurmerk.

Bron: ANP

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!