Inhaker der inhakers: de grappigste #1april-grappen van 2022

31 maart 2022, 13:00

Per duikboot door de gracht van Groenlo of met je reet door de kontfiguurator-app

Jazeker, humor werkt. Altijd. Er verschijnt altijd wel een aantal hoogst opmerkelijke persberichten in de redactiemailbox, maar richting dé datum lezen we toch wel twee keer voordat we iets aannemen. Hoe zat het dit jaar? Je kunt trouwen in een echte ANWB-outfit, Lidl veilt als eerste supermarkt merchandised NFT’s, Beemster komt met echte-stukjes-graskaas, Kanzi-appels introduceert VaKanziTours, Dr Oetker lanceert een Fischstäbchenpizza, het beeld op de Koemarkt in Purmerend wordt gehalveerd, er is kerst in Kampen, Geberit lanceert een kontfiguurator-app, de gemeente Zuidplas komt met trashcoins, op Texel kun je een 17e eeuws kanon ophalen, Dyson heeft een koptelefoon die stadsvervuiling filtert. En, oh ja: er is een curlingsteen uit de steentijd opgegegraven.

 

Toegegeven, ter redactie hebben we een gevoelige neus of het net wél of net niet wél leuk is, maar in het algemeen blijft het toch altijd prettig om te merken dat bedrijven, instanties en vooral merken zichzelf niet ál te serieus nemen en je kunt van het tijdsgewricht zeggen wat je wilt: Een goede grap kan er altijd bij, al was het maar om een beetje verlichting en verluchting te bieden. En we weten dat humor werkt – afgelopen zaterdag schreven we daar nog over.

Afgelopen twee jaar zaten we tot onze nek in de corona-shit, maar dat weerhield de lolbroeken er niet van een geintje uit te halen. Dit jaar komen er nauwelijks vrolijker berichten uit de nieuwskanalen maar vonden we er toch weer een stel. Wat je merkt is dat het misschien wat gezapiger grappen zijn dan – bijvoorbeeld – een jaar of tien, twintig geleden.

Grap of experiment?

Volgens onderzoekers van Kantar heeft dat te maken met de angst iets fout te zeggen of te doen. Wokeness en de cancel-cultuur maakt dat merken voorzichtiger zijn, maar toch: pogingen genoeg. En – net als voorgaande jaren – vraag je je af en toe af of je deel uitmaakt van een grap of dat er gewoon sprake is van een wild experiment. Rapper Lil Nas X heeft in 2021 écht een sneaker ontworpen naar aanleiding van de lancering van zijn nieuwe single. De zogenoemde Satan Shoe met in de zool een druppel menselijk bloed wekte wrevel bij Nike, maar het ding is echt als NFT op de markt gebracht. Stond vorig jaar in het M!-overzicht van 1 april-grappen.

Een onvolledig maar evengoed best volledig overzicht van communicatie rond de moeder aller inhakers, met veel dank aan de lezers die meehielpen bij het speuren. De beste 1 aprilgrappen van 2022:

#1 Beemster Graskaas, met echte stukjes gras

In mei verschijnt jaarlijks de nieuwe graskaas, tot groot genoegen van de liefhebbers. Maar dit jaar, in de aanloop naar naar de eerste graskaas, lanceerde Beemster in het kader van 1 april alvast graskaas, met échte stukjes gras. Die lijkt echt verdacht veel op een kaas met brandnetel of bieslook trouwens. Een gelaagde campagne werd ervoor opgetuigd met een lancering eerder deze week via Insta en ook nog een uitgebreide video voor verdiepere verdieping over de kaas. Op 1 april volgde de ontknoping mét natuurlijk een verwijzing naar de echte graskaas.

#2 Adopteer een winkeldochter van Texels Museum

Museum Kaap Skil vernieuwt en is druk bezig met de voorbereidingen. Op de maquette van de Reede van Texel na, zijn beide tentoonstellingszalen in het entreegebouw leeggehaald. En daarom heeft het museum geen plek voor alle vondsten die uit de tentoonstelling ‘Archeologie onder water’ zijn gekomen. Belangstellenden kunnen daarom objecten adopteren. Vrijdag werd als ophaaldag voor de vondsten gecommuniceerd. ‘Bij de kanonnen worden geen kruit en kogels meegeleverd’.

#3 De pizza-bitterbal

Als het een prank is, is het een hele goede. Uit de serie ‘zo geloofwaardig dat het ook echt waar zou kunnen zijn’, maar we rekenen toch op een grap: Dr. Oetker Pizzabitterballen Salami zijn bitterballen voor échte pizzafans. Het krokante jasje van deze bitterballen is gevuld ‘met jouw favoriete pizzatopping Salami, Tomaat, Cheese strings’. De bitterballen zijn perfect als verrassende snack tijdens een borrel of feestje. Dr. Oetker Pizzabitterballen zijn gemakkelijk te bereiden in de oven of airfryer. Ze kunnen niet in de frituurpan.

Naschrift: we zijn van alle kanten door lezers besprongen met de waarschuwing dat dit géén grap is. Erger, er is een filmpje en alles.

 

#3b …. en anders neem je een punt Visstickpizza

Het is natuurlijk niet voor niets dat we de Pizza-dokter voor geen meter vertrouwen, want uit Duitsland haalden we ‘die Einführung einer Dr. Oetker Fischstäbchenpizza‘. Te koop vanaf 1 april. Visbestekje in plaats van een pizza-roller. Met echte Iglo-vissticks ook.

#4 KANZI – VaKanziTours

Weinig dingen zijn zo lastig als het bouwen van een écht merk met groenten en/of fruit maar Kanzi is sinds afgelopen jaren hard bezig geweest om een 5 minuten-break te claimen. In navolging van vier uur cup a soup en de Coca-Cola Light break. Maar ze hebben een nieuwe dienst gelanceerd: VaKanziTours: Vakantietripjes georganiseerd door het geliefde appelmerk. ‘Anno 2022 zijn onze levens namelijk drukker en onvoorspelbaarder dan ooit’. Kanzi kon dan ook maar één conclusie trekken: die 5 minuten zijn niet langer genoeg en daarom breidt het uit met VaKanziTours: ‘dagtrips naar onze weelderige appelboomgaard in Geldermalsen, waar jij tijdens diverse activiteiten ultieme ontspanning kunt ervaren. Wat dacht je van paardrijden of yogalessen tussen onze bloeiende fruitbomen?’ Zie lancering post.

#5 Kampen viert kerst in april

Een mooie prank uit het bonkend epicentrum van Hipster-Nederland: Door corona hebben de inwoners en middenstand van Kampen het de afgelopen 2 jaar zonder grootse kerstvieringen moeten doen. Daarom besloten de ondernemers van de binnenstad niet nóg 9 maanden te wachten op saamhorigheid, familiediners en kadootjes onder de kerstboom, maar om alsnog kerst te vieren op 1 april. Het programma voorziet onder meer in een levendig sneeuwballengevecht vanaf vier uur bij de Plantage, een Kerstmarkt en Bertus Krabbe treedt op als Kerstman. Dat sneeuwballengevecht werd trouwens aangekondigd toen het buiten nog 17 graden en zonnig was, en de winkeliers van Kampen hebben naar het schijnt voor alle zekerheid kerstmutsen laten aanrukken. Verwarring alom.

#6 D66 en Gemeentebelangen: halveer koeienbeeld op Koemarkt Purmerend

Jaaaaaaaaa, die zagen een hoop locals toch niet aankomen. Politiek en humor gaan zelden geloofwaardig samen, dus de rapen waren gaar: ‘Juist Purmerend met z’n historie van de veemarkten kan in symbolische zin een sterke bijdrage leveren door het koeienbeeld te halveren’, liet D66-raadslid Astrud Wildschut weten. Het bekende beeld van de koeien op de Koemarkt in Purmerend moest worden gehalveerd. Twee van de vier koeien van de beeldengroep zouden moeten verdwijnen om het landelijke pleidooi voor een kleinere veestapel kracht bij te zetten. Dat vinden D66 en Gemeentebelangen Purmerend althans, zo lieten ze via hun lokale sites weten.

#7 Geberit lanceert kontfiguurator-app

Gemakkelijker te doorzien, maar goed bedacht: ‘De perfecte bril voor jouw bil’. Comfort in de badkamer en het toilet wordt steeds belangrijker. Zo ook een comfortabele zit op het toilet. Ieder figuur is anders. Om de perfecte bril voor jouw bilvorm te vinden, heeft Geberit een kontfiguurator-app ontwikkeld. Deze app helpt bij het vinden van de meest comfortabele wc-bril. Geberit heeft een groot assortiment wc’s en brillen in verschillende vormen en maten. ‘Hierdoor is er altijd een passend toilet voor iedereen’. De nieuw ontwikkelde kontfiguurator-app helpt bij het vinden van de perfecte bril en ‘is een mooi voorbeeld van het continu streven van Geberit naar het hoogst haalbare sanitaircomfort’, meldt het bedrijf in een persbericht. Die persberichten melden wel vaker wat 🙂

#8 Zuidplas ruilt afvalpas in voor ’trashcoins’

De gemeente Zuidplas gaat overstappen op afvalmunten. Daarmee kunnen inwoners naar verwachting vanaf eind 2022 terecht bij de ondergrondse containers en het afvalbrengstation. De maatregel is bedoeld om de afvalpas te vervangen want ‘de leverancier van de software van het afvalpassyteen is failliet en daardoor is er kans op uitvallen van het systeem’. De gemeente realiseert zich dat het omschakelen naar munten ongemakken voor de inwoners met zich meebrengt. Als gebaar kunnen inwoners daarom aanstaande vrijdag alvast goedkoop munten kopen. Voor tien trashcoins betalen zij dan slechts 1 euro. Een prikkie ‘De huidige koers ligt ongeveer op 1,50 euro per stuk’.

#9 Met duikboot in Grolse Gracht

Aanstaande vrijdag kan de Gracht in Groenlo op een wel heel bijzondere manier bekeken worden, namelijk per duikboot. Het initiatief komt van Ervaar Groenlo en is bedoeld om te kijken of er naast kajakken, ook animo is voor onderwatertochten. Het plan leefde al langer bij eigenaar Michaël Lammers van Ervaar Groenlo. ‘Toen wij vorig jaar begonnen met het aanbieden van kajaktochten, hoorden we van verschillende mensen dat het water in het midden van de gracht wel 6 meter diep zou zijn, omdat het een oud verdedigingswerk is. Dat is perfect voor de 4-persoons-onderzeeër die we nu hebben gekocht’.

#10 Dyson komt met bizarre koptelefoon

Nog zo één waarover hardop wordt getwijfeld, want zo slecht is het idee niet. Sterker: er wordt volop benadrukt dat het juist géén 1-aprilgrap is. Het Britse bedrijf Dyson-van-de-turbostofzuiger heeft zijn eerste koptelefoon gepresenteerd. De Dyson Zone valt vooral op door het mondstuk dat voor het gezicht van de drager geklikt kan worden. Het filtert stadsvervuiling, zoals allergenen en fijnstof, volgens de fabrikant. Het mondstuk kan met magneten aan de oorkussens worden bevestigd. In de twee oorschelpen zijn kleine compressors gebouwd, die lucht uit de omgeving zuigen. De lucht wordt gefilterd en dan richting mond en neus van de drager geblazen.

#11 Overheid introduceert flitspalen op fietspaden

Die overheid toch altijd maar. Een lekkere om de argeloze medemens eens fijn mee in de gordijnen te jagen: Voor het einde van 2022 gaat dé overheid flitspalen op fietspaden plaatsen. Dit om de snelheid op de fietspaden te reduceren. Van Raam heeft een oplossing waarmee je je geen zorgen meer hoeft te maken over je snelheid en eventuele verkeersboetes. Een soort Flitsmeister. Van Raam? Van Raam uit Varsseveld is fabrikant van aangepaste fietsen en is gespecialiseerd in het fabriceren van driewielfietsen, de scootmobielfiets, lage instapfietsen, de loophulp, duofietsen, tandems, rolstoelfietsen en transportfietsen. Hele film in elkaar gedraaid, alles.

#12 Lang douchen: Waterdruk na tien minuten eraf

In samenwerking met het Waterbedrijf Groningen grijpt het stadsbestuur van die stad nu naar een nieuw middel: Na 10 minuten douchen wordt automatisch de waterdruk sterk verminderd. Komende vrijdag om 17:00 uur wordt de maatregel uitgerold in de zuidelijke stadswijken, waar volgens de data het langst wordt gedoucht. Snel daarna volgt de rest van de stad. De urgentie is namelijk hoog. Meer Gronings gas winnen is, volgens betrokken partijen, geen optie.

#13 Lidl veilt als eerste supermarkt merchandised NFT’s

‘Zoals eerder aangekondigd’ (hé wat?) start Lidl met de verkoop van Non-Fungible Tokens. Vanaf april wordt afgetrapt met een collectie merchandised eieren, bestaande uit 3 verschillende designs. De NFT-eieren worden bij opbod geveild en kunnen – uiteraard – worden gekocht met cryptomunten. Na het succes van de Lidl-merchandised kledinglijn brengt Lidl dit jaar een digitale collectie uit. Geheel passend binnen de lopende voorjaarscampagne zijn de NFT’s ontworpen in de vorm van paaseieren. “Hiermee betreden we als eerste supermarkt de metaverse en bieden we onze klanten de mogelijkheid om daadwerkelijk een stukje van ons merk te bezitten”, aldus Lidl. We visten dit oprecht uit een persbericht.

#13 Nieuw, de Hypotheek at fist sight-app

Door torenhoge huizenprijzen en schaarste op de woningmarkt vissen alleenstaanden steeds vaker achter het net. Daarom heeft Munt Hypotheken de Hypotheek at first sight (HAFS) app ontwikkeld. Via de app komen mensen die hetzelfde in het leven staan eenvoudig met elkaar in contact. Op basis van hun woonwensen en interesses worden potentiële matches aan elkaar getoond. Wanneer beide gebruikers elkaar zien zitten, wordt een woonmatch gemaakt. De app is bedoeld voor alle leeftijdsgroepen – van starters tot senioren.

#14 ANWB houdt van ANWB-stelletjes!

Trouwen als ANWB-setje? ‘Is jullie grote dag binnenkort en willen jullie als echt ANWB-stel het jawoord geven? Trouw dan in een echte ANWB-outfit. Binnenkort verkrijgbaar!’, ronkt de ANWB-site over een overtreffende trap van een eerdere actie: De knalgele uniseks campingpakken van de ANWB die in 2021 de grootste hit leken die de toeristenclub ooit heeft gescoord: in twee dagen vlogen die alle tweeduizend de webwinkel uit. Dat moest gekker kunnen.

#15 Nederlandse Curling Bond trots op Topvondst

De Nederlandse Curling Bond (NCB) is uitermate trots op de topvondst van studente M. Modderman van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat niet Canada of Schotland de bakermat van het curling is, maar de provincie Groningen in Nederland geeft niet voor niets aan waarom het curlingvirus zo’n goede bodem heeft in Nederland. NCB-voorzitter Jules Broex reageert ontroerd: “Dat er niets gaat boven Groningen wisten we natuurlijk al een tijdje, maar dat curling zijn oorsprong heeft in deze Nederlandse provincie is een prachtige ontdekking.” Zoals blijkt uit de berichtgeving van Het Dagblad van het Noorden en de Groninger Gezinsbode is de unieke steen, de oudste ter wereld, vrijdag te bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Gelet op de enorm gegroeide populariteit van de curlingsport wordt een grote toeloop van curlingenthousiastelingen verwacht.

#16 Zomertijd teruggedraaid, stichting Warm Dier tevreden

Klassiekertje uit de hoek van de digitale buurtsuffertjes, in dit geval Heerlennieuws.nl: De zomertijd die afgelopen zondagochtend om 03.00 uur is ingegaan, wordt bij hoge uitzondering aanstaande vrijdag voor één dag teruggedraaid. Vanwege het extreem koude weer na de ongekend zachte en zonnige maand maart wordt ten behoeve van de (aanstaande) dierenkraamkamers de tijd even teruggezet naar de wintertijd: ‘voor het eerst sinds de introductie van de zomertijd in 1977 is besloten de klok voor even weer een uurtje terug te zetten’, zodat het dierenrijk iets langer respijt heeft om zich aan deze barre omstandigheden aan te passen. Stichting Warm Dier is blij en reageert verheugd op de maatregel: ‘Als de nood aan de man is kunnen er blijkbaar toch heel snel knopen worden doorgehakt.’

#17 Wereldprimeur: zwembad voor Jerseykoeien

In Katwoude staat de modernste biologische melkveehouderij voor Jerseykoeien. De nieuwste toevoeging aan deze bijzondere boerderij is een koeienzwembad dat aanstaande vrijdag geopend zal worden. De melkveehouderij Henri Willig mag met recht een koeienwelness genoemd worden. De ‘dames’ liggen ontspannen in het stro en kunnen zich op elk gewenst moment van de dag laten masseren door de koeienborstel. En ook de hoeven worden regelmatig verzorgd door een koeienpedicure. Alleen een zwembad ontbrak nog, maar daar gaat aankomende vrijdag verandering in komen. De veehouder: “Blijkbaar hebben de koeien hier behoefte aan. Dus daar moesten we wat mee.”

# 18 Vanaf 1 april repareert ThePhoneLab ook jouw vibrator!

Bij ThePhoneLab kun je je smartphone, tablet of MacBook laten repareren. Recent heeft ThePhoneLab het mogelijk gemaakt om een aanvraag te doen voor ‘Overige’ apparaten: ‘Uit onze data analyse is gebleken dat maar liefst 89% van alle ‘Overige’ aanvragen bestaat uit een product dat menigeen op zijn of haar nachtkastje heeft liggen; een vibrator! En juist daarom breidt ThePhoneLab per 1 april 2022 zijn services uit naar VIBRATORS! Geen enkele vibrator is ThePhoneLab te gek! Van de eerste Womanizer tot de laatste Satisfyer Pro 3; Vandaag gemaakt, morgen gekomen!

# 19 Twee dagen in je Hema-boxer

Nieuw bij HEMA: binnenstebuiten boxershorts! Want waarom zou je een onderbroek maar één dag dragen, als het ook twee dagen kan? ‘Ons nieuwe model boxershort van revolutionair reversible bamboe-biokatoen zorgt voor een extra dag draagcomfort. Minder was, dus beter voor het milieu!’

#20 Zuivel in blik voor een lange hete festivalzomer

Het is ons met de paplepel ingegoten, dus op locatie altijd een beetje kliederen met die buigzame pakken, maar dat hoeft allemaal niet meer. Neem je vla of yoghurt overal mee naar toe! Naar het strand of het park, het kan allemaal met de handige blikjes van Boermarke! Vanaf aanstaande vrijdag te koop bij een supermarkt bij jou in de buurt.

#21 EasyToys komt met het Flitsmeister ei om veilig thuis te komen

De twee bedrijven willen samen strijden voor veilige ritjes vol hoogtepunten, maar zonder risico’s en hoge rekeningen. En daarom komen ze met een nieuw en handig product dat meldingen afgeeft om te zorgen dat jij veilig (aan)komt en ook als het goed is niet te snel.

#22 Met een rad van fortuin op zoek naar de nieuwe betrekking

Daan staat voor een wereld vol leuke banen en gelooft in uitmuntend werkgeverschap. Met een persoonlijke, open en eerlijke aanpak ‘zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Niet alleen extern, maar ook intern. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.’ En daar heeft Daan ook een jobmachine voor ontwikkeld: Nooit meer nadenken over wat je volgende uitdaging gaat worden. Geef een draai aan je carrière! Druk op de knop en de machine gaat voor je aan de slag. Laat je verrassen. Vanaf 1 april.

#23 Naar eenzame hoogte met een kapsalon

Een ‘vette’ 1 april grap. Gisteren onthulde de bekende influencer Snackspert op zijn Insta-kanaal dat hij naar de ruimte gaat, samen met zijn lievelingssnack, een KAPSALON. En de lancering is gelukt. Niet helemaal ‘zelf’… maar wel met z’n kapsalon én de allernieuwste Calvé Extra Knoflook, helemaal tot in de stratosfeer, naar een heuse hoogte van bijna 40km.

#24 Huis te huur: Spookslot, 5171 KW Kaatsheuvel

Funda op z’n best en een briljante beschrijving: ‘Gedateerd maar uniek vastgoedobject nabij station(s) en restaurants! De buurt is bijzonder maar aangenaam te noemen. Aan de linkerzijde van het pand treft u een bos met een enorme diversiteit aan bewoners en karakteristieke vormgeving. Aan de rechterzijde woont een wat uitgedijde, volumineuze buurman die op zijn tijd niet veel meer nodig heeft dan wat stukken papier. In de groenstrook voor het pand bevinden zich de grafzerken van de voorouders van de vorige eigenaren. Zolang u de bloemen water blijft geven zullen zij u nimmer lastigvallen.’

#25 De Ziggo Wifiets met racendsnel internet

De Ziggo WiFiets is speciaal ontwikkeld voor de verbonden fietser. De router is geïntegreerd in het frame, wordt geleverd met extra breedband en met twee harde schijfremmen. Uiteraard komt deze fiets met onbeperkt bellen en een WiFree Headset!

#26 Heerlijk Helder…. Wineken

Jaaaaaah, ook een lekkere: Komt Laurens Griep, Global Digital Manager van Heineken mee: If you thought I was proud of Heineken Silver, think again. Château Pétrus, Domaine Romanee Conti, Lafite, they can all pack up their bags because… well… Wineken. Best. Idea. Ever. I think. Hadden we al gezegd dat de beste 1 aprilgrappen een soort self fulfilling prophecy kunnen worden? Kom maar door met die champagne op basis van het A-gist.

 

luuk ros
Manager Merk & Media van NIMA bij NIMA

Binnen het Nederlands Instituut voor Marketing verantwoordelijk voor de het merkmanagement van NIMA, content (die we al dan niet in samenwerkingen met leden en derden publiceren) en verbindingsofficier richting pers en stakeholders. Ik was van 2018 tot 2024 Hoofdredacteur van Marketingfacts. Studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, DaimlerChrysler/debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia (Telecommerce, Tijdschrift voor Marketing, Marketingonline, MarketingTribune, Marketingfacts) en inmiddels dus bij de beroepsvereniging voor professionals in marketing. Marketing-nerd. Professional Consumer. Retailmarketing. Leest/luistert/kijkt alles wat los en vast zit over innovatie in marketing. Bedenker van de NIMA Marketing Day.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!