Kenaad Tewarie (Dasym): “Ik heb zelf meerdere bonussen geweigerd”

4 mei 2015, 14:00

Als consultant zat Kenaad Tewarie jarenlang aan tafel met bestuurders. Hij werkte voor KPMG, Laurus en VION Food en heeft een uitgesproken mening over hoe je een bedrijf leidt.

“Ik houd van ouderwetse bestuursmodellen”, zegt Tewarie. “Tegenwoordig draait het teveel om de alleswetende ceo, maar een succesvol bedrijf leid je met elkaar.”

Over het bonussenbeleid bij banken, en met name ABN AMRO, is de adviseur dan ook niet te spreken. “Ze hadden er recht op, maar je kunt je ook afvragen of een bonus rechtvaardig is. De bank is gered met belastinggeld”, zegt hij. “In mijn tijd bij Laurus heb ik meerdere bonussen geweigerd. Als je honderden mensen moet ontslaan, kun je geen bonus aannemen.”

Leider

Een echt leider is volgens Tewarie dienend. “Erkenning hoeft niet altijd te worden uitbetaald in euro’s. Bedrijven en besturen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Regels zoals de nieuwe code voor banken lossen volgens Tewarie niets op. “We vluchten te vaak in zelfbedachte structuren”, zegt hij. “Ethische issues proberen we in codes te vatten, maar daarmee los je het probleem vaak niet op. Als iemand voor de euro’s gaat, dan moet er een gedragsverandering plaatsvinden.”

Er zijn desondanks genoeg bestuurders die wel verantwoordelijk nemen, maar ze zitten soms vast in de bestaande structuren. “Lange termijn denken wordt afgestraft”, zegt Tewarie.

We moeten dan ook terug naar “een verbinding met een reële economie”, vindt Tewarie “Er is teveel schuld. Een bank heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die moet ruim ingevuld worden.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

1 Reactie

  Geert J.

  Heeft iemand misschien een bureau ingehuurd zijn imago op te poetsen? Dit rijmt natuurlijk totaal niet met wat er vorig jaar speelde rond deze persoon:

  NRC- 2014-09-05

  ‘Twee miljoen voor vijf maanden werk – Hij kreeg 205.000 euro bij zijn ontslag. Hij vond dat hij recht had op 5 ton. Die kreeg hij niet, en daarom stapt de voormalig financieel directeur van Vion, Kenaad Tewarie, nu naar de rechter en eist ruim 2 miljoen euro’

  Twee miljoen willen weg trekken uit een bedrijf dat op omvallen staat waar 6700 mensen werken en waar je zelf 5 maanden actief bent geweest heeft niets met maatschappelijke verantwoordelijkheid te maken en alles met bonussenbeleid.


  6 september 2015 om 21:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!