Jop Groeneweg (cognitief psycholoog): “Mensen zien risico’s vaak niet”

18 januari 2016, 14:00

Dr. Jop Groeneweg is docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. Hij schrijft boeken, is de man achter het internationaal erkende Tripod Model voor incidentanalyse en geeft trainingen bij bedrijven.

Je kunt iemand vertellen dat hij zijn gordel om moet doen, maar je kunt ook een irritant piepje integreren dat je dwingt deze om te doen. “Het irritante piepje is dan een probleem dat wordt opgelost met het omdoen van de gordel”, zegt docent en cognitief psycholoog Jop Groeneweg.

Een soort negatieve prikkel om goed gedrag uit te lokken. Groeneweg geeft les aan de Universiteit van Leiden, schrijft boeken en geeft lezingen over risicomanagement. Zo kun je volgens hem ook overwegen om verkeersborden weg te laten, want “dat geeft mensen meer verantwoordelijkheid over de eigen veiligheid.”

Groeneweg houdt zich vooral bezig met veiligheid binnen organisaties. “Een belangrijk knelpunt is dat mensen risico’s vaak niet zien”, zegt hij. Bijvoorbeeld in magazijnen met gevaarlijke apparaten. “Als mensen het druk hebben en gaan haasten gaat het sneller mis.” Niet alles aan risico’s nemen is desondanks verkeerd, want “het heeft de mens ook uit de grotten gekregen”, aldus de docent.

Bekijk deze aflevering op 7Ditches.tv

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!