Jan Riemens (Zoomin): “YouTube was tot afgelopen jaar de grootste fraudebak ter wereld”

Jan Riemens (Zoomin): “YouTube was tot afgelopen jaar de grootste fraudebak ter wereld”

Vierhonderd films per dag in twintig verschillende talen: 'videomiljonair' Jan Riemens, oprichter van Zoomin, praat ons bij over de ontwikkelingen in het (social)medialandschap, over content en over ondernemen.  

De 3-12-eternity-regel

Jans eerste les? In de eerste drie seconden pak je de kijker bij zijn hart. Daarna overtuig je binnen twaalf seconden de kijker in zijn hoofd en weet je dan iemand vast te houden, dan kijkt 'ie de hele film uit. Jan: "Dat zijn regels waarnaar wij leven. Elk platform heeft een andere doelgroep en andere mogelijkheden. Verticaal voor Snapchat, Instagram is vierkant, Facebook is weer korter. Wij maken alles."

Waar vindt Zoomin zijn kijkers? 

Zoomin is groot. Het platform heeft zich gericht op content in verschillende talen - juist niet alleen Engelstalige content, maar ook heel veel andere talen - en daardoor zijn ze de speler van formaat geworden die ze nu zijn. Waar vinden ze uiteindelijk hun kijkers? Jan: "Ik heb nooit in YouTube geloofd. Ik heb het platform altijd één bak ellende gevonden."

"Maar daar is wel verandering ingekomen. Tot afgelopen jaar noemde ik YouTube de grootste fraudebak ter wereld. Maar ze hebben de boel enorm opgeschoond, zowel aan de contentkant, intellectual property-overtredingen en de fraude met bots en dergelijke hebben ze erg veel gedaan. De kwaliteit gaat elke maand omhoog. Dat is voor ons heel erg fijn."

Jan Riemens

In 1999 startte Jan Riemens Zoomin.tv. Daarmee wist hij een wereldwijd bedrijf neer te zetten met een brutobereik van vijf miljard views per maand. Riemens claimt daarmee het vijfde grootste netwerk op YouTube en het tiende grootste onlinevideobedrijf ter wereld te zijn. In juli 2015 heeft Riemens zijn bedrijf verkocht. Niet aan een Amerikaanse gigant, maar 51 procent van de aandelen kwam in handen van de Modern Times Group (MTG) uit Zweden.

Dit interview verscheen eerder op 7ditches.tv.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Leuke man hoor die Jan Riemens alleen zoomin.tv nog nooit van gehoord!
  Zal toch eens gaan kijken wat deze man bedacht heeft.
  Ik hoop ook zelf nog eens wat succesvoller te kunnen
  worden met mijn eigen bedrijfje, heb je misschien nog een leuke tip?

  Fijne jaarwisseling en geluk in 2017!

  Vriendelijke groet,
  Margareth Philippo

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.