Jan Riemens (Zoomin.TV): 20 miljoen omzet met online video

31 maart 2014, 10:59

Vierhonderd video’s per dag, 365 dagen per jaar, in 35 verschillende landen, in 15 talen, een recente jaaromzet van 20 miljoen euro en 140 medewerkers. Een paar indrukwekkende cijfers die betrekking hebben op het Amsterdamse Zoomin TV. En toch zal de gemiddelde Nederlander nog nooit van het bedrijf hebben gehoord. Dat komt omdat Zoomin TV zich niet rechtstreeks richt op consumenten. De door hen geproduceeerde video’s worden gedistribueerd over meer dan 2.000 aangesloten websites. “Of je nou een site bent voor voetbal, vissen of games, dat maakt niet uit: wij hebben daar producten voor.”

Aan het woord is oprichter Jan Riemens. Een man die, zoals hij het zelf formuleert, nog stamt uit de tijd van Nederland 1, 2 en 3 en niks anders. Inmiddels is het aantal kanalen ontelbaar geworden. En daarmee is het kernproduct van Zoomin TV ook veranderd. Vroeger stond nieuws centraal, dat omvat inmiddels nog maar 10 procent van de activiteiten. Het aanbod is verbreed en daarnaast doet Zoomin TV meer dan alleen het produceren van video’s.

Zo regelt het bedrijf ook de commerciële kant, ook voor derden, of biedt het een contentmanagementsysteem aan tegen betaling. Ook probeert het bedrijf YouTube-talenten aan zich te binden en onder te brengen in zogenaamde multi-channel networks (MCN) op YouTube, met het idee dat beide partijen er beter van worden. “Het is veel leuker om mensen van buiten aan je te binden. Die hebben een verse blik en zijn bezig met innoveren. Als je dat combineert met onze inhoud, levert dat mooie crosspromotie op.”

“Massa is kassa”

Zo heeft Zoomin TV op dit moment 34 eigen channels op YouTube. Daarvan doet het gameskanaal het fantastisch. “Het kanaal maakt onderdeel uit van een multi-channel network. Dat is een community van 8.000 channels wereldwijd, die samen een half miljard views per maand opleveren.” Per 1.000 bekeken video’s wordt tussen de 1 à 2 dollar netto verdiend. En dat terwijl Riemens aanvankelijk niks in YouTube zag. “Ik was in die tijd net als veel anderen: wij zijn veel beter, YouTube is niks. User generated content is niks. Maar dan vergeet je de kracht van een Amerikaans bedrijf en de jeugd die dat wel leuk vindt. Massa is kassa. Als je maar genoeg kijkers hebt, kun je daar altijd geld mee verdienen en geld stuwt de boel voort.”

YouTube is op dit moment dan ook een van de beste partners van Zoomin TV. “Je ziet veel worsteling in de media: hoe overleven we dit? Ik denk dat dat niet gaat lukken. Video’s op portals, zeker als die breed georiënteerd zijn, neemt af. En portals waar geen redacteur meer tussenzit, dat neemt de overhand. Daar gaan we naartoe: naar B2C. Mijn klantengroep verdwijnt.” En YouTube zorgt ervoor dat hij die consument rechtstreeks kan bedienen. Bang dat hij daarmee overgeleverd is aan de macht van YouTube, is Riemens niet. “Er is een wederzijdse afhankelijkheid aan het ontstaan. Wij maken een half promille van het verkeer op YouTube, dat is relatief veel. YouTube is afhankelijk aan het worden van al die MCN’s. YouTube is de top en daaronder zitten zo’n 200 grote verzamelingen die op hun beurt voor zichzelf zouden kunnen beginnen. Dus ze passen wel op.”

“Blijven kijken waar je toegevoegde waarde ligt”

Wie zich wel zorgen zouden moeten maken over hun voortbestaan, zijn volgens Riemens de traditionele media. Veel nieuws is inmiddels gratis, series en films bekijk je via Netflix. Dus wat blijft er over voor traditionele media? “Nieuwsmedia hebben geen toegevoegde waarde meer. Er wordt in Nederland niet geïnnoveerd. Je kunt ook niet vanuit grote de uitgevers innoveren. Die worden in beslag genomen door hun eigen zorgen. Ik geloof wel in de nieuwe particuliere initiatieven in de journalistiek. Daar zie je begeestering, zonder politieke balast. Er zijn partijen die voor 10 procent van de kosten in staat zijn om hetzelfde werk te doen op een innovatievere manier.” Wat er dus overblijft: je moet kijken waar je toegevoegde waarde ligt.

Dat geldt ook voor Zoomin TV. Het bedrijf beweegt mee. “Als ik naar Den Haag naar een persconferentie van Rutte ga, lever ik toegevoegde waarde want ik ben daar. Maar ik kan het zelf uitzenden, daar heb ik een zender niet meer voor nodig. Maar als het gaat om ervoor te zorgen dat dingen gebeuren: dat is toegevoegde waarde. Wij zorgen ervoor als nieuwsbedrijf dat we accreditaties kunnen krijgen en daarmee zijn wij internationaal vaak een van de weinigen.”

“Dat geeft ons een voorsprong op al die jongens en meisjes op YouTube. Wij regelen accreditaties en sturen mensen die we kunnen vertrouwen Dus de toegevoegde waarde zit dan in rechten. Dat is belangrijk, daar hebben we een speciale afdeling voor. En daarnaast de distributie: als wij iets uitzenden, wordt het door heel veel mensen gezien. Dat is weer interessant voor adverteerders.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

1 Reactie

  Eddie Daams

  Hallo,

  In Zoomin zag ik een paar dagen geleden een verhaal over levend begraven door een Oostenrijks kunstenaars collectief.

  Dat idee is 100% GEJAT van mij.

  Meer dan 10 jaar geleden heb ik dat aangeboden.

  Levend begraven voor de lol. Zie Eddie Daams Google levend begraven FUNBURY

  Het heeft in hele de wereld in honderden kranten en tijdschriften gestaan. Dus ook in Oostenrijk.

  De TV ploegen liepen in en uit van Engeland,Duitsland Frankrijk Belgie enz.enz. enz enz.zelfs Australie

  Op you tube moet er zeker nog een filmpje van zijn?

  Lekker orgineel van dat collectief.

  Dat wou ik even kwijt.

  Groeten Eddie Daams


  10 oktober 2017 om 08:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!