IPTV / ADSL-TV – hoe het wèl kan werken

18 januari 2007, 09:15

Gisteren via diverse media – en ook hier op Marketingfacts – de twee verhalen gelezen over “Joost” (een peer-to-peer platform voor internet-TV) en tegelijkertijd het verhaal van KPN over de mogelijk gewijzigde strategie betreffende Mine-TV.

Opvallende berichten, zeker omdat hier in Zwitserland nu al een aantal veelbelovende initiatieven plaatsvinden die het beta-stadium al lang gepasseerd zijn. En da’s interessant voor de lezers van Marketingfacts, omdat de Zwitserse internet- en televisiemarkt relatief goed vergelijkbaar is met Nederland: hoge internetbreedbandpenetratie, 90% TV-bekabeling, en dit alles tegen vergelijkbare kosten voor de consument (10-15 euro per maand voor analoge TV-kabel, 40 euro voor een 10mb internetverbinding).

1. KPN’s Mine.

Nog niet echt een succes begrijp ik uit veel posts, onder andere hier op Marketingfacts. Hoe anders is dat in Zwitserland. Swisscom, de “KPN” van Zwitserland, lanceerde twee maanden geleden Blue Win TV, waarmee via de telefoonlijn meer dan 100 tv-zenders te ontvangen zijn, naast extra diensten als on-demand films en live sport-events. De belangstelling is zo overweldigend, dat er nu leveringsproblemen zijn. In twee maanden tijd zijn er meer dan 20.000 abonnementen afgesloten, niet gek voor een bedrijf dat tot twee maanden terug geen enkele televisie-gerelateerde dienst aanbood (i.t.t. KPN, die al ervaring heeft kunnen opdoen met Digitenne).

2. Zattoo.com

Telkens als ik verhalen over “Joost” of over Chinese p2p-piraten om Nederlands voetbal in beroerde kwaliteit te kunnen bekijken, denk ik aan mijn Zattoo. Zattoo is een legaal P2P-concept, dat al enkele maanden heel simpel werkt: download het programma (PC én MAC), creeer een login en het werkt. Je kunt kiezen uit een lijst van 20 mainstream TV-zenders (diverse Zwitserse en Duitse kanalen, maar ook gewoon CNN, Euronews, de BBC etc.) , allemaal in perfecte kwaliteit. Geen bufferproblemen, geen servers die down zijn, geen gedoe. En het is volledig gratis! Het product is inmiddels de beta-status ontgroeid, en werkt zonder enig probleem. Helaas werkt het alleen met een Zwitserse internetverbinding (vanwege de rechten), maar ik zal proberen nog een screencast te maken zodat ik het werkend kan laten zien (iemand een idee of er freeware screencast software voor de mac is?). Het is wat mij betreft een superconcept: goede kwaliteit, en geen streamingkosten voor de bedenkers omdat het via P2P-werkt.

3. ADSLTV.ch

Naast het betaalde BlueWinTV en het gratis Zattoo, ontstaan er hier ook langzamerhand dedicated partijtjes die live streaming TV aanbieden. Een voorbeeld is ADSLTV.ch, een club die voor 5 frank per maand (3,5 euro) een stuk of 20 zenders aanbieden, allen gestreamd via Windows Media. De kwaliteit heb ik zelf nog niet gezien, maar schijnt ook behoorlijk te zijn. Nadeel voor de aanbieder is natuurlijk de hoge kosten voor streaming en bandbreedte.

Dus de hamvraag is: wanneer staan er in Nederland nieuwe partijen op die vergelijkbare diensten gaan aanbieden? De Publieke Omroep gaf begin vorig jaar aan, dat ze zich zouden storten in P2P-distributie, maar daar horen we weinig meer van, en de provider van de P2P-software onderhoudt zijn website al een half jaar niet meer. Of is het grootste probleem wellicht niet de techniek, maar het rond kunnen krijgen van de uitzendrechten met de publieke en commerciele omroepen? Per wet is in Zwitserland namelijk geregeld, dat elke vrij te ontvangen zender (of dat nou een lokale zender is of CNN via de schotel) zonder verdere afspraken op elk ander uitzendplatform doorgegeven mag worden. En dat schijnt in Nederland anders te zijn, waar expliciet toestemming gevraagd moet worden aan elke afzonderlijke TV-zender.

Robert de Heer
project manager Emerging Media Network bij publigroupe

Sinds 1995 houd ik mij bezig met nieuwe media in de uitgeefbranche. Heb de afgelopen 10 jaar gewerkt voor het Nederlands Dagblad, Trouw en de Volkskrant, waar ik de websites van deze kranten met bijbehorende internetredacties heb opgericht c.q. heb verder ontwikkeld. Enkele voorbeelden zijn de pdf-kranten van Nederlands Dagblad (1998) en de Volkskrant, de Volkskrant Nieuwsklikker en de VolkskrantBanen-site (1e versie). Sinds juni 2006 werk ik in Zwitserland als business developer bij PubliGroupe (een marketing- and salesorganisatie met 1.5 miljard euro omzet) waar ik verantwoordelijk ben voor crossmedia ontwikkeling. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van Mapyourcontent.com, de specialist in Nederland op het gebied van Google Maps. O.a. Misdaadkaart.nl is door Mapyourcontent gebouwd. Ten slotte zal ik begin 2007 een Europees weblog over Maps-ontwikkelingen starten.

Categorie
Tags

13 Reacties

    Bart

    Man, in NL hebben we niet eens een fatsoenlijk aanbod van DVB-TV. Klinkt echt super wat er daar aangeboden wordt. In Nederland moet ik het nog zien gebeuren met die vastgeroeste pulp producerende zenders. (en dan vooral de commercielen). BNN zie ik het nog wel doen, maar ja….geen eigen zender in principe.


    18 januari 2007 om 10:38
    rjdeheer

    @Bart: DVB is hier ook niet echt interessant, slechts 4 kanalen (alleen de publieken). Wel wat tests met DVB-H, maar meer ook niet. “Het” gebeurt toch vooral via de bekabelde netwerken.


    18 januari 2007 om 10:42
    Gijsbregt

    Robert, mooie analyse. Wellicht dat andere “buitenlandse” Marketingfacts-leden ook van zich kunnen laten horen? Ik heb het idee dat het in meer landen al aardig loopt. Ik begreep dat IPTV in Frankrijk en Spanje in beide landen al 200.000 kijkers kent. En Duitsland en het VK zitten er ook aan te komen. Hoe staat het in ICT-wonderland Scandinavië?


    18 januari 2007 om 11:24
    venturo

    Robert ik kom deze week nog met een posting over IPTV in Nederland. Goed stuk..


    18 januari 2007 om 15:13
    venturo

    Robert 4 kanalen? “Digitenne verzorgt voor de Publieke Omroep ook voor de digitale distributitie van de publieke landelijke en regionale TV en radio zenders. Deze zenders worden ongecodeerd doorgeven zodat iedereen met een geschikte digitale ontvanger (DVB-T) en (dak)antenne deze gratis kan ontvangen. Per 11 december 2006 betreft dit de 4 publieke TV-zenders (Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3 en de betreffende regionale TV-zender). Afhankelijk van de specifieke locatie volgen in 2007 ook de publieke radio zenders. In de Randstad is het volledige publieke pakket reeds beschikbaar”. Dat is de gratis variant. De normale variant heeft:

    Nederland 1 (a) CNN

    Nederland 2 (a) TMF

    Nederland 3 (a) MTV NL

    RTL 4 ANIMAL PLANET

    RTL 5 Discovery Channel

    SBS 6 Private Spice

    RTL7 REGIO TV * (a)

    Net 5 BBC WORLD **

    Jetix / Veronica BBC PRIME **

    Tien TV Rijnmond ** (a)

    één TV Flevoland ** (a)

    Ketnet /Canvas Info Kanaal ** (a)

    Nickelodeon/AT5

    Van 06:00u tot 18:00u zal Nickelodeon te zien zijn

    Van 18:00u tot 06:00u zal de AT5 programmering te zien zijn TELE2 Voetbal 1 (b)

    Eurosport 1 TELE2 Voetbal 2 (b)

    Radiozenders

    Radio 1 (a) Q-Music 100.7

    Radio 2 (a) Classic FM

    3 FM (a) Radio 10 Gold

    Radio 4 (a) Arrow Classic Rock

    Radio 5 (a) BNR Nieuwsradio

    Concertzender (a) SLAM FM!

    Veronica Radio REGIO RADIO * (a)

    Sky Radio 101 Radio Rijnmond (a)

    Radio 538 Radio Flevoland (a)

    CAZ!


    18 januari 2007 om 15:18
    rjdeheer

    @Albert: Met “hier” bedoel ik “Zwitserland”, waar ik nu woon 😉 Daar zijn via DVB-T maar vier kanalen te ontvangen, allemaal publiek.


    18 januari 2007 om 15:43
    venturo

    Ahhhhhh


    18 januari 2007 om 16:12
    rjdeheer

    @Peter: Sorry, linkje aangepast.


    19 januari 2007 om 07:19
    Patrick Bosschart

    TELE2

    Jammer dat er voorbij wordt gegaan aan Tele2. Na de overname van Versatel beschikt Tele2 over een van de meest geavanceerde adsl2+ netwerken in de wereld en…volledig IP. KPN krijgt wel erg veel positieve media aandacht voor de enorme vertraginging van haar IPTV, zonder nog maar te spreken over KPN internetplusbellen. ‘Chapeau’ voor KPN’s marketing, geholpen door de Tele2 focus van afgelopen jaar op internet en bellen (haast niet op TV). Daar komt gegarandeerd verandering in (lees ADFORMATIE 03, 18 januari pagina 21) met Tele2Vision.


    26 januari 2007 om 09:21
    rjdeheer

    @Patrick: de insteek van het artikel is een beschrijving van de marktsituatie in Zwitserland, niet de situatie in NL. Maar nu jij er zelf over begint: Tele2 doet erg zijn best, maar loopt mijns inziens nog wat achter qua toepassingen.

    Het Zwitserse Blue Win TV bevat naast diverse on-demand programma’s, ook een forse harde schijf waar een gebruiker zelf programma’s mee kan opnemen, en zelfs series kan programmeren. Ikzelf heb hier een Sky+ Box, waarmee ik geen programma meer mis. Sterker nog, binnenkort gaat Sky beginnen met een “Video On Demand” service, waarbij de best bekeken programma’s van de week automatisch op je harde schijf worden gezet. Waar is de harde schijf bij Tele2? Een need-to-have, lijkt mij.

    Blue Win TV en Sky bieden ook nog allebei een remote-programming service aan, waarbij je via je mobiel of internetaansluiting TV-programma’s van tevoren kan programmeren (Tele2 ook?). En laat ik ten slotte niet al te lyrisch worden over de interactive services die Sky biedt, met delayed viewing, news-videoclips on-demand, etc. etc.

    Ofte wel: chapeau voor Tele2 dat IPTV daar werkt, maar er valt nog wel wat te realiseren…


    26 januari 2007 om 09:54
    Patrick Bosschart

    @Robert: Begrijp je insteek. Het is aan Tele2 om hun plannen openbaar te maken, maar met Tele2Vision zal daar snel duidelijk in komen denk ik. Neem ook eens een kijkje in America met Tivo als je wat meer mooie dingen wil zien.


    31 januari 2007 om 10:31
    Mathijs Tieleman

    Ik heb tussen juni 2006 en januari 2007 MineTV van KPN gehad.

    T/m oktober was er een te merken ontwikkeling. Daarna is er stilte gekomen. Ook de moderator geeft geen antwoord meer in het besloten forum.

    Ik denk dat MineTV van KPN op voorhand geen toekomst heeft.

    1. Er kan maar 1 (en later wellicht een 2e) settopbox aangesloten worden, wat inhoudt dat als je 2 of 3 TV’s hebt, je nog altijd vast zit aan je UPC of Casema abonnement (of digitenne). Dat maakt de maandbedragen tot extra kosten (21 euro), bovenop de huidige kabelkosten.

    2. De geboden dienst is met name TV. De overige diensten zijn of te traag (zoals nieuws), onhandig (tijdens opnemen van een programma kun je nieta anders kijken), danwel te weinig uitgewerkt (Ondemand films. Werkt redelijk goed, maar oude films, duur en slechts 200 films beschikbaar). Voor hetzelfde geldt heb je bij @Home 100 zenders.

    3. Waarom een aparte settopbox? Waarom geen deal samen met Sony (Playstation3) of Microsoft (Xbox)? En dat als platform gebruiken? Ten eerste kan dat marketing technisch interessant zijn voor alle partijen, ten tweede zijn dergelijke hardware platformen veel geschikter door veel betere en snellere hardware. Dit zou ook nog andere mogelijkheden betekenen, zoals TV op je PC en TV op je PSP etc.

    4, Het platform is niet stabiel. Het is beter dan een half jaar geleden, absoluut, maar niet goed genoeg. Spontaan zappen, rebooten, verbindingsfouten, etc.

    5. Het is ook niet geschikt om over WIFI te gebruiken, derhalve heeft iedere slaapkamer en huiskamer een vaste IP aansluiting achter de TV nodig.

    Er zitten 2 fundamentele problemen in de gekozen opzet.

    1. Het marketingconcept is niet goed uitgewerkt en mist in de basis alles om een succes te worden. Waarom zou ik MineTV kopen en mijn kabel abonnement daarbij nog behouden? Ik kan immers maar 1 TV aansluiten (en max. 2 als KPN dit introduceert).

    2. Het gekozen technisch platform is ongeschikt. Het is te langzaam en niet portable naar andere devices (zoals PC).

    Ik zie MineTV 2007 niet overleven. En dat zou maar het beste zijn ook. KPN moet, als ze dat nog niet gedaan hebben, direct een andere oplossing kiezen met daadwerkelijk de potentie die het in zich heeft.

    Mathijs.


    4 februari 2007 om 18:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!