ICT-bedrijf betaalt sollicitanten 300 euro per uur

14 oktober 2005, 14:00

Het vinden van goede werknemers is lastig. Bij Wisdom, een e-business bedrijf in Noord-Nederland, is de nood zo hoog dat men heeft besloten om te gaan betalen voor sollicitatiegesprekken met senior IT-specialisten. Het gaat hierbij om ervaren Java en Microsoft .Net programmeurs. Al langere tijd heeft Wisdom meer dan 10 vacatures en het lukt niet om deze op de traditionele manier voldoende snel in te vullen. Daarom biedt het sollicitanten nu 5 euro per minuut.

Het bedrijf hoopt met deze actie in gesprek te komen met potenti?le nieuwe medewerkers. Wisdom zal sollicitanten die in het profiel passen vijf euro betalen voor iedere minuut dat het sollicitatiegesprek duurt. Tijdens het gesprek zal een grote klok de tijd en daarmee de verdiensten van de sollicitant bijhouden. Het bedrijf heeft voor de aanpak de website http://www.betaaldsolliciteren.nl geopend.

Wat mij betreft een erg interessante aanpak. Wat de kosten betreft, als je nu externe krachten of partijen moeten inhuren en dure advertenties moet plaatsen (hoewel het ook gratis kan), zou die 5 euro per minuut wel eens de goedkoopste oplossing kunnen zijn. De uitdaging zal zijn om grappenmakers en profiteurs er in een voorselectie uit te filteren, maar dan mag in principe geen probleem zijn. En anders schop je ze alsnog met 15 euro de straat op 😉

Categorie
Tags

13 Reacties

  David Visser

  hmm, ik geloof dat ik m’n pak aan trek, en ook eens langs wandel! ik kan tenslote wel een heel klein beetje programeren 😉


  14 oktober 2005 om 14:35
  Jacobien

  Krijg je ervan als je in het Noorden van het land gaat zitten met een ICT bedrijf. Natuurlijk is er dan niemand te vinden.

  Enkele voorbeelden:

  Toen ik een paar jaar terug bij de KvK Leeuwarden zei dat ik een autosite voor vrouwen wou beginnen, zei de dame: “In Friesland doen we niet aan internet”.

  En afgelopen week ben ik hier bij meerdere uitzendbureau’s binnen gewandeld op zoek naar een functie als webredacteur of -master. Zodra je ICT zegt, kijken ze je aan alsof ze water zien branden en sturen ze je door naar Noord Holland.

  Qua werk zijn er in het Noorden met name vacatures op technisch of agrarisch gebied. De ICT sector is hier vreselijk onderontwikkeld.

  Als je dus in de ICT wilt werken, zorg je ervoor dat je niet in het Noorden gaat wonen of verhuis je zo snel mogelijk als je er al woont.


  14 oktober 2005 om 14:50
  evroekel

  @Jacobien: Vergelijkbare ervaring had ik op het gebied van marketing in 2000 in Leeuwarden. Dat wil niet zeggen dat in het Noorden geen (goede) marketingbanen zijn, maar het aantal en de doorstroming zorgt er wel voor dat het niet the place to be is als je een nieuwe marketingbaan zoekt. Om die reden naar de Randstad verhuist.


  14 oktober 2005 om 14:56
  Jacobien

  @ Erik

  Verbaast me niets dat er op marketing gebied ook geen goede banen waren te vinden. Het Noorden is echt een apart gebied;-)

  Zelf wil ik ook weer terug naar de Randstad.

  Naast dat het frustrerend is om geen geschikt werk te kunnen vinden, is het heel vervelend als je maar met weinig mensen in je omgeving over je vak kunt praten.


  14 oktober 2005 om 15:14
  traffic4u

  Ehmmm…. Groningen is super mooi!


  14 oktober 2005 om 16:22
  BasPaauw

  @ Gert-Jan Hahaha Groningen … blijft lachen. Dus daarom kom je telkens naar Amsterdam bier drinken? En heb je in Amsterdam een kantoor geopend vorig jaar.

  @ Jacobien nou je hoort het; ze zoeken nog mensen bij traffick voor joe. Een live sollicitatie op Marketingfacts (nog) een unicum?


  14 oktober 2005 om 17:35
  Jacobien

  Groningen???

  A.j.b. niet. Ik ben nog aan het herstellen van de cultuurschok Amsterdam-Pingjum.

  Maar als je me vraagt naar mijn droombaan…een vriendin vertelde me ooit dat er in de VS de functie bestaat van ‘Joker’. Iemand die, door o.a. het praten met medewerkers, kijkt wat er binnen een bedrijf verbeterd kan worden en de directie ongestraft kritiek mag geven. Ben ik helemaal voor in de wieg gelegd;-)


  14 oktober 2005 om 18:52
  Remi

  Dan sta je wel een beetje voor joker 😉

  Hmm. Deze discussie begint wel een beetje off-topic te worden..


  14 oktober 2005 om 19:08
  Bas

  Het is een heel vreemd verhaal op zich. Aan de ene kant klaagt iedereen dat er geen werk in het Noorden is, aan de andere kant kunnen ze geen werknemers vinden.

  De opmerking van Jacobien vind ik heel vreemd: dat krijg je er van als je in Groningen gaat zitten. Ik heb zelf namelijk jaren in de HR rond gelopen en de plekken waar men het minst klaagt over personeel zijn… de noordelijke provincies en het Oosten. Juist, de plekken waar niemand werk kan vinden, huizen nog relatief goedkoop zijn, etc.

  De locatie heeft in dit geval dus weinig tot niets ermee te maken. Maar men zoekt de twee beroepen waar zo’n enorm tekort aan is op dit moment. Java en .net engineers. Tja… die zoekt iedereen. En dan ook nog zeer ervaren, tja, die zijn er heeeeeel weinig.

  Helaas is het gros van de interactieve wereld in A’dam gevestigd, zodat je daar eigenlijk niet omheen kan. Daar is namelijk ook de grootste concurrentie op de personeelsmarkt. Meer landelijke spreiding zou goed zijn, ook omdat we dan minder files zouden hebben.


  15 oktober 2005 om 13:28
  Jacobien

  @ Bas:

  Het ging me nu even om de branche. In Friesland is helemaal geen universiteit en in Groningen kan men geen wiskunde of informatie studeren. Dus vertrekken potentiële ‘ICT-werknemers’ al vroeg naar andere delen van Nederland en met name de Randstad.

  Daarnaast heerst er in elk geval in Friesland een cultuur waarin mensen niet echt worden aangemoedigd om zich intellectueel te ontwikkelen en bijvoorbeeld computercursussen te gaan volgen.

  Ook zijn er hier weinig ICT bedrijven waar je ervaring op kunt doen.

  Wil je als werkgever mensen kunnen vinden, dan moet er een grote groep zijn van potentiële kandidaten. Die ontbreekt hier. Daar komt bij dat functies steeds specialistischer worden, waardoor de groep mensen waaruit je als werkgever kunt kiezen, nog kleiner wordt.

  En de hoogopgeleide import is vaak ook gespecialiseerd.

  Er is hier zat werk, maar in bepaalde branches zoals de agrarische sector en de verzorging.


  15 oktober 2005 om 14:58
  Jacobien

  @ Remi

  Oeps. Daar ga ik met mijn grote bek;-)

  Maar ik wist echt niet dat je wiskunde aan de RUG kunt studeren.

  Helemaal niet voor me. Op heel veel sites over opleidingen staat het ook niet vermeld. Misschien toch iets meer aan marketing doen;-)

  Overigens is informatica volgens mij niet hetzelfde als informatiekunde.


  15 oktober 2005 om 17:55
  Tinus

  In het Noorden gebeurd op dit moment heel veel op ICT gebied. Op sommige gebieden, voor wat betreft ICT mentaliteit, heeft het Noorden inderdaad een achterstand. De markt is hier dus iets moeilijker (stugger), maar goede producten zijn altijd te verkopen, alleen moet je er soms iets meer moeite voor doen.


  26 oktober 2005 om 13:00
  Herman

  Volgens mij is het gewoon gebrek aan aandacht. Er is voldoende kennis aanwezig in Groningen. Een Universiteit en een Hogeschool met goed onderwijs. Maar als een medior programmeur al niet meer voldoet aan de eis, waar praat je als bedrijf dan over. Kijk eens naar een bedrijf als Vertis. waar personeel goed opgeleid word en als starter ook een kans krijgt


  8 december 2005 om 11:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!