Hoe corrupt is Google?

26 januari 2005, 22:06

Verwijdert Google negatieve berichten over zichzelf uit zoekindex?Eén van de consequenties in het Google-tijdperk is dat alles wat er online over je wordt geschreven altijd beschikbaar zal zijn via Google (en als je het hebt verwijderd via Google Cache). Reden voor veel bedrijven om kritisch te zijn over hetgeen er over hen wordt geschreven door anderen maar zeker ook door het eigen personeel. In voorkomende gevallen is dit laatste zelfs reden om werknemers te ontslaan.

Maar wat doe je als je Google bent en één van je medewerkers schrijft negatief over je? Precies, dan haal je de weblog uit de lucht en zorg je er voor dat er niets meer via de cache is terug te vinden. Vervelend alleen dat er ook een Yahoo Cache bestaat.

Het ging nu nog om een redelijk onschuldige weblog maar wat als blijkt dat Google inderdaad selectief informatie verwijdert uit haar zoekindex? En wat zouden de kosten zijn om alle negatieve informatie over mijn bedrijf uit de zoekindex te laten verwijderen? Oftewel, hoe corrupt is Google?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Wouter

  1984 (Orwell) maar dan op kleinere schaal, hoewel…klein kan je Google niet noemen.

  Heeft er al eens iemand gelet op het verschil tussen de inlichtingendienst Echelon en Google. Dat wordt kleiner. Of zou Google een commerciele spin-off zijn van een stiekeme dienst?


  26 januari 2005 om 23:05
  Eloise

  Site is weer online met een aantal veranderingen, o.a over de financiën van google. In z’n geheel nog terug te vinden in de yahoo cache, verklaring van google is dat de googlebot de site nog niet gevonden had.


  26 januari 2005 om 23:15
  traffic4u

  “i must say, 1500+ sales people getting drunk at a company sponsored party feels remarkably like a frat party.”

  Het zal wel een leuk feestje geweest zijn… Ik denk dat Marc en Maurice zich wel hebben vermaakt 😉


  27 januari 2005 om 06:30
  alternet

  @marco: het blog was nog niet zo oud en had bij de zoekmachines nog niet de leeftijd opgebouwd om regelmatig te worden bezocht door een spider. Dat kan verklaren dat de site nog niet in Google stond. Zijzelf geven aan 7-8 weken voordat een nieuwe site geindexeerd is. Als de persoon in kwestie niets doet aan zoekmachine aanmelding, dan moet de site maar net worden opgepikt door een zoekmachine.


  27 januari 2005 om 21:17
  media

  @Vincent: sterk punt! Kende deze optie niet en het maakt het verhaal van John Battelle een stuk minder sterk.

  @Ric: geldt dit ook voor weblogs bij blogger (eigendom Google)?


  27 januari 2005 om 21:23
  alternet

  @Marco: mmm… als Google haar eigen blognetwerk voortrekt zullen ze dat wel nooit laten weten…. Feit is overigens wel dat Google sites uit haar index kan weren, wissen enzovoort.

  Voor de leeftijd en opname in 7-8 weken, mmm… is eigenlijk iets om te testen. Kijken hoe lang het duurt als je een Blogger weblog start en meten wanneer de Google Spider langs komt.


  27 januari 2005 om 21:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!