Hoe je als CEO met data storytelling efficiënter bezig kunt zijn op LinkedIn

24 september 2020, 09:00

Iedereen die actief is op LinkedIn weet hoeveel tijd het kost om online aanwezigheid op te bouwen. Content publiceren, specifieke mensen benaderen en contact onderhouden met je netwerk kost tijd en is niet eenvoudig. Hoe kun je efficiënt monitoren wie je bereikt met je content, reacties snel opvolgen om connecties te onderhouden en sales uit LinkedIn te halen?

Een van de belangrijkste zaken voor elk bedrijf is vertrouwen – van consumenten, werknemers, partners en alle andere relevante belanghebbenden. Naarmate marketing van merken naar mensen verschuift, wordt met name van CEO’s verwacht dat ze zichtbaar, toegankelijk en menselijk zijn. Digitale communicatie via professionele platforms zoals LinkedIn biedt hen een van de meest effectieve en efficiënte manieren om al hun belanghebbenden aan te spreken en vertrouwen op te bouwen, in hun merk, of nog belangrijker, in hun leiderschap.

LinkedIn maakt het gebruikers moeilijk om snel berichten van anderen terug te vinden

Maar het valt niet mee om tot zinvolle gesprekken te komen. LinkedIn maakt het gebruikers moeilijk om snel posts of berichten van anderen terug te vinden. Bij meer dan 200 connecties wordt een feed een rommelige stroom van willekeurige posts. In de overvolle digitale wereld is het vaak moeilijk om ervoor te zorgen dat je de juiste doelgroep bereikt, de juiste inhoud publiceert en de gewenste impact creëert.

Het antwoord is data

Toch is wel de bedoeling: groeien op LinkedIn en het merk en leiderschap van het merk te versterken. LinkedIn zelf biedt slechts beperkt analysemogelijkheden, met name voor persoonlijke profielen. Dat zette ons aan tot het ontwikkelen van eigen tools om openbare LinkedIn-data te verzamelen, te analyseren en te visualiseren. Die gaven wel inzicht, maar niet op de manier waar we op hoopten. We merkten dat het ophalen van de data en de visualisatie daarvan niet altijd leidde tot een actie door onze klanten, omdat het vaak lastig is de juiste vervolgstap uit die rapporten te ontwaren.

Het werd pas echt interessant toen we onze analyses combineerden met data storytelling. Data storytelling zet rapporten om in verhalen, met als doel eenvoudig inzichten uit data te halen en zo bij te dragen aan snellere en betere besluitvorming. Samen met het bedrijf Toucan Toco ontwikkelden we een interactief LinkedIn Analytics-dashboard. Hiermee kunnen we de eigenaren van een persoonlijk LinkedIn-profiel eenvoudig betrekken bij de prestaties van hun profiel.

Growth positioning-succes

Om ‘growth positioning’ voor CEO’s succesvol te kunnen toepassen hebben we de volgende informatie in het dashboard verwerkt.

Om te beginnen geeft het dashboard inzicht in de prestaties van het eigen profiel en de eigen posts: het aantal reacties, likes, nieuwe connecties. Dankzij de duidelijke visualisatie van deze data, wordt het eenvoudig om te testen welke content wel en niet werkt. Dit leidt tot bruikbare inzichten, waarop de contentstrategie kan worden aangepast.

Aanknopingspunten voor eigen posts

Een belangrijk onderdeel van het creëren van thought leadership is een overzicht van wat collega’s zeggen en wat de concurrentie deelt. Door inzicht in onderwerpen waar peers in de branche over praten, wordt duidelijk hoe je je kunt onderscheiden op LinkedIn. Zo kun je je eigen ‘stem’ vinden en zo een krachtig en relevant netwerk opbouwen. Het is ook mogelijk om posts van anderen te analyseren. Het LinkedIn-dashboard laat de laatste posts van de peers zien én de prestaties van die content, zoals engagement. Dit geeft weer aanknopingspunten voor het formuleren van eigen posts.

Vanzelfsprekend draait het niet alleen om zenden, social media zijn tweerichtingsverkeer. Het doel is om waardevolle relaties aan te gaan. Voor het vinden van de juiste connecties wordt ook data gebruikt. Door middel van een visualisatie van de groei van het netwerk ontstaat inzicht in de acceptatiegraad van een persoonlijk profiel. Wie zijn de mensen die een connectie worden, welke functies bekleden ze, in welke sector werken ze? De visualisatie met data storytelling legt segmenten in connecties op basis van functie bloot. Met deze kennis kan de eigenaar van het profiel relevantere berichten plaatsen.

Doelmatiger tijd doorbrengen

Onderdeel van het behalen van succes op LinkedIn is het ook daadwerkelijk aangaan van gesprekken: een reactie achterlaten of een bericht beantwoorden of sturen. In het dashboard is daarom ook een overzicht te zien van de meest recente connecties, reacties en berichten. Dit maakt het makkelijker om met connecties te communiceren en berichten op te volgen. Met shortcuts vanuit het dashboard naar LinkedIn is het makkelijker om doelmatig tijd op het platform door te brengen.

Dankzij data storytelling krijgt LinkedIn-analyse dus een nieuw en actiematiger karakter. Door het principe van data storytelling te gebruiken voor het LinkedIn Analytics Dashboard kunnen leidinggevenden sneller en makkelijker data begrijpen en de juiste beslissingen te nemen waarmee ze meer waarde kunnen halen uit hun netwerk. CEO’s kunnen de groei van hun netwerk altijd en overal inzien, krijgen een totaalbeeld van de prestaties van hun content en kunnen degenen bij hun profiel betrekken die er het meest toe doen. Zo kunnen ze relevante relaties aangaan en onderhouden, met als doel hun leiderschap en vertrouwen te versterken en zo bij te dragen aan een beter bedrijfsresultaat.

Currently focusing my professional efforts on growing the influence of executives who aim to have a positive impact in the world. By aiding them to leverage the digital opportunities of this day and age, I truly believe that smart communication on positive impact can outshine the otherwise dominant noise in a world of shifting trust and negative news broadcasts. It is the bright and constructive voices of individuals that will generate positive impact and engagement - not only for them as people to their peers, but for their companies to their partners and clients and all of society.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Elmo

    My relatuves all the time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting know-how every

    daay by reading thes fastidious articls oor reviews.

    Gifts for college boys website cool gifrts for mom


    3 oktober 2020 om 15:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!