Het geheim van online video in corporate storytelling

5 augustus 2014, 12:44

Heb je een goede corporate story? Dat is mooi, maar nu moet je het nog weten over te brengen. En dat is vaak een uitdaging. Gelukkig is er een geheim wapen. Een wapen dat jouw corporate story letterlijk doet bewegen en gemakkelijk is te delen met anderen. Dat wapen is online video.

De romance tussen beeld en brein

Online video werkt voor corporate storytelling vanwege beeld, want beeld, daar is ons brein gek op. Logisch eigenlijk, beeld is lekker duidelijk en makkelijk te onthouden. Ons brein is er zo gek op dat we woorden vaak automatisch omzetten naar beelden. Kijk maar: roze olifant. Wat gaf je brein? Precies, het beeld van een roze olifant. Door direct met beelden te communiceren, elimineer je de tussenstap waarbij tekst wordt omgezet in beeld en komt je verhaal directer binnen.

Dat is de romance tussen beeld en brein. Ze begrijpen elkaar. Zelfs zo goed dat zoiets abstracts als emotie overkomt. En elke emotie kan je kwijt in beeld. Het kan hartverscheurend zijn of heel grappig. Het kan ruw en stoer zijn of juist vertederend. Beelden zijn hierin een universele taal. Iedereen snapt het. Met de globalisering van onze samenleving is dat al een wapen op zich.

Even voor de duidelijkheid. Beeld doet het niet alleen. Geluid hoort bij beeld. Zoals Robin bij Batman en Dokter Watson bij Sherlock Holmes. Geluid helpt beeld met storytelling. In Hollywood weten ze dat als geen ander. Filmmakers gebruiken geluid op tal van manieren. Zij zetten hun verhaal extra kracht bij met bijvoorbeeld spannende muziek of geluidseffecten. En ook bij online video werkt dat.

Voorbeelden

Levi’s – Go Forth 2011

Levi’s schets het levensmotto waar zij voor staan om het merk extra lading te geven. De sfeer druipt er van af door de sterke visuele plaatjes, de karaktervolle stem en het sterke copywriting.

Triodos – Klein is het nieuwe groot

Triodos presenteert een vernieuwend perspectief op de samenleving als onderdeel van hun image building. Het verhaal zit goed in elkaar en de audio wordt slim ingezet bij het omslagpunt (00:47).

Heineken – A Yeast

Heineken vertelt de geschiedenis van het merk in een serie korte video’s met een jolige, excentrieke stijl. Er zit een hoog tempo in de beelden en ook hier is weer gekozen voor een karkatervolle stem om het verhaal uit te dragen.

Online video als deeltjesversneller

Oké, online video is dus de ultieme verhalenverteller. Maar er is nog een reden waarom online video niet mag ontbreken in jouw corporate storytelling. En ook dat is een romance, die tussen social media en online video. Want niets deelt zo makkelijk als online video. Met een simpele klik deelt de doelgroep jouw corporate story met honderden vrienden en familie, die op hun beurt het ook weer gemakkelijk ‘verder vertellen’.

Onderzoek wijst uit dat de engagement bij social media posts hoger is als online video wordt ingezet. En online video doet het niet alleen goed op social media, maar ook op de corporate website, op de webshop en tijdens beurzen, presentaties en verkoopgesprekken. Online video is een echte deeltjesversneller en helpt bij de overlevering onder de doelgroep.

Het geheime wapen voor corporate storytelling

Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van online video. En tja, ik ben natuurlijk niet helemaal objectief. Online video is tenslotte mijn vak. Maar als je als marketeer gelooft in de kracht van corporate storytelling, stel jezelf dan de volgende vraag. Hoe breng je het verhaal van je merk het beste over? Met tekst op de website? Met een goed vormgegeven brochure? Met foto’s? Nee, dat denk ik niet. Het geheime wapen is online video.

Sanne Roeling
Online projectmarketeer bij Sizigy

Is net zo graag online als offline. Wil jou verbeteren op taalgebied. Verdoet haar tijd op Twitter en Instagram. Crazy cat lady in hart en nieren.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!