Heb je liever groenten of een goeroe?

3 oktober 2016, 05:00

Waarom kinderen geen groenten lusten en Seth Godin een marketinggoeroe is

Kinderen lusten geen groenten, dat weten we allemaal. Een goede vriend vertelde me laatst waarom. Zijn verhaal klonk aannemelijk en was misschien daarom wel zo geloofwaardig. En dat laatste blijkt niet alleen te gelden bij kinderen en groenten.

Spruitjes

“Het brein van een kind weet precies wat nodig is om snel groeien”, vertelde de vriend. “Erfelijk gezien heeft het brein daarom liever een hamburger met patat dan tien spruitjes.”

“En dat is niet het enige”, vervolgde hij. “Kinderen hebben een kleine maag, dus moeten er keuzes worden gemaakt: broccoli of pizza, spruitjes of snoep. Het brein geeft eenvoudigweg de voorkeur aan de meest efficiënte brandstof. Daarom lusten kinderen geen groenten.”

Het klonk geloofwaardig. Zelfs dusdanig, dat ik me afvroeg waarom ik daar nog nooit eerder aan had gedacht. Het verhaal was zo aannemelijk, dat ik het moeiteloos doorvertelde zonder te controleren of het wel klopte.

Godin

Ik moest er opnieuw aan denken toen ik een artikel las van Seth Godin op de The Drum, een marketingblog met nogal wat bereik. De kop luidde: “Seth Godin discusses the death of one-size-fits-all marketing efforts“. De kern van zijn betoog:

When we think about great brands from the past 15 years, none of them were built for normal people and none of them were built with advertising.”

De gedachte werd geïllustreerd met een paar voorbeelden, zoals Chobani, Spanx en Airbnb.

Het concept dat de in de titel genoemde vorm van marketing dood zou zijn, wordt in het artikel niet door enig onderzoek geschraagd. Het idee leunt eigenlijk alleen op de selectieve waarneming van Godin.

Alleen al in Nederland zijn er meer dan 850.000 bedrijven. Hoeveel winstgevende merken die produceren, is mij niet bekend. Daar heeft Godin overigens ook geen flauw idee van.

Vlak na de publicatie konden we lezen dat datzelfde Chobani, dat door Godin dus als voorbeeld genoemd werd om zijn toch al zo broze stelling te onderbouwen, Wieden & Kennedy als reclamebureau had benoemd om ervoor te zorgen dat Chobani in ieder geval de nummer twee zou kunnen worden.

Goeroesnoep

Nu staat in datzelfde artikel op The Drum ook dat Godin een marketinggoeroe is, dus wie ben ik om aan zo’n verhaal te twijfelen? Toch doe ik dat wel.

De parallel met het niet op feiten gecontroleerde verhaal waarom kinderen geen groenten lusten, drong zich aan mij op. Het is het knappe van een hele generatie door het internet aangedreven goeroes dat ze precies het sentiment aanvoelen. Dat ze precies aanvoelen wat we willen horen.

Het is eigenlijk niet meer dan het voortdurend bewerken van het sentiment van marketeers met niet-gevalideerde onzin. Met een onderbuikboodschap die een marketeer een goed gevoel geeft over datgene wat hem of haar bezighoudt. Dat marketing niet over verkopen gaat, maar over mensen helpen. Over mensen blij maken. Een boodschap die daarmee panklaar ligt om te worden gedeeld of geliket.

Het is natuurlijk niet verboden. Maar als je het marketingbeleid afstemt op goeroes die dingen roepen zonder dat ze door iemand op feitelijke juistheid zijn gecontroleerd, kun je natuurlijk wel van een koude kermis thuiskomen.

Snoep verstandig en vraag jezelf af: heb ik liever groenten of een goeroe?

Tadek Solarz
Directeur/DGA bij CMG Nederland

Practice what you preach, de combinatie van adviseren en zelf ondernemen is voor mij ideaal. De lessen die ik leer breng ik dagelijks in de praktijk als directeur/DGA van de Creative Marketing Group Nederland. Opdrachtgevers werken samen met CMG Nederland aan het versterken van marktposities. Zes bedrijven, één aanspreekpunt. De belangrijkste marketingdisciplines verenigd in een groep. CMG werkt aan oplossingen die zich bewegen op het snijvlak van marketing, communicatie en internet-technologie. Met een man of honderd goed voor een top twintig positie in Nederland. Marketing is mijn speelveld met een voorliefde voor business-development, positionering, retail, merkontwikkeling en design. Ik help marketeers met hun positioneringsvraagstukken, marcom-strategie en merkbeleid. Verwacht van mij geen instant oplossingen. Als het gaat om een gesprek over de inhoud kun je me altijd bellen. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook, tadek@solarz.nl omdat ik van simpel houd. CMG Nederland wordt gevormd door DWVTS marketingadviseurs, WEDA/BigID, Crossover Consultancy, Coolminds Virtual reality & internet, Network Operations en Kweekvijver Noord.

Categorie

5 Reacties

  ChaneLLodik

  There’s something about this title.

  Ik had een artikel over de marketing van al die self-proclaimed dieetgoeroes verwacht. Maar in de kern werkt dat precies hetzelfde.


  3 oktober 2016 om 18:14
  Gustavo Woltmann

  Dan heb ik toch liever groenten…


  14 oktober 2016 om 13:55
  JulioMat

  Zobacz dobry sklep sklep online tv


  3 januari 2018 om 08:43
  JulioMat

  Zobacz prosty sklep sklep z telewizorami


  3 januari 2018 om 11:53
  RobertLox

  Potrzebujesz wyślesz i prosto paczki do Polski


  18 januari 2018 om 14:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!