Hallo? Is daar iemand?

Als marketing- en communicatieprofessional ben je vaak dienstverlenend aan de organisatie. Maar wat als de lijntjes ineens heel stil blijven zodra de vraag is gesteld? Stel je voor: je ontvangt een verzoek om ‘even’ een campagne op te zetten, ‘iets’ te posten op social media of ‘snel’ een brochure te maken. Je hebt nog geen briefing gezien, geen input ontvangen en de persoon met het idee is sinds het versturen van de initiële e-mail volledig van de radar verdwenen. Geen bereik via Teams, mail, telefoon of rooksignalen. En toch blijft de verwachting overeind: marketing regelt het wel.

2 juni 2025, 07:23 4540 x gelezen

Het ‘vraag-en-verdwijn’ syndroom

In veel organisaties is het marketing- en communicatieteam een soort interne servicebalie. Ideeën komen binnen, verzoeken worden neergelegd en daarna… stilte. Deadlines tikken door, projecten schuiven op, en als je niets onderneemt, gebeurt er simpelweg niets. Dus ga je leuren:

  • “Heb je al beeldmateriaal?”

  • “Wie is de doelgroep ook alweer?”

  • “Wat wil je eigenlijk bereiken met deze campagne?”

Je wordt projectmanager, communicatie-expert en mensenzoeker in een. Maar waarom is het zo normaal geworden dat jij degene bent die overal achteraan moet?

Marketing is geen toverstokje

Marketing is een strategisch vak. Goede communicatie vereist context, input, keuzes en afstemming. Het is geen kwestie van ‘even iets opmaken’ of ‘gooi er een postje uit’. En zonder informatie kun je niet sturen, niet adviseren, niet uitvoeren. Geen factsheet? Dan geen facts. Geen antwoord op de positionering? Dan geen consistent verhaal. Geen foto’s? Dan geen visuele impact.

Samenwerking is geen eenrichtingsverkeer

Een marketingafdeling werkt niet voor de organisatie, maar met de organisatie. Dat vereist iets van beide kanten, beschikbaarheid, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Niet alleen bij het stellen van de vraag, maar juist in het vervolgproces.

Tijd om het gesprek aan te gaan

De oplossing ligt niet in nog harder rennen of nog vriendelijker herinneringen sturen. De oplossing zit in bewustwording en structurering:

  • Maak helder wat je nodig hebt om kwaliteit te leveren.

  • Zorg dat er heldere procesafspraken zijn. Wie is aanspreekpunt, wie levert aan, wanneer is er afstemming?

  • Vraag eigenaarschap van degene die de opdracht geeft. Een project zonder betrokken opdrachtgever is geen project, maar een losse flodder.

  • Durf ‘nee’ te zeggen als de randvoorwaarden niet ingevuld zijn. Kwaliteit boven snelheid.

Van ‘regel het maar’ naar ‘we doen het samen’

Marketing is geen sluitpost of doorgeefluik. Het is een strategisch onderdeel van je organisatie, dat pas echt tot zijn recht komt als er wederzijds commitment is. Dus de volgende keer dat iemand iets ‘even snel’ aanvraagt, stel een tegenvraag. Want goede communicatie begint niet met een verzoek, maar met samenwerking.

Susanne Sinke
Head of Marketing and Communication bij Trigion part of Facilicom

Manager Marketing & Communicatie in de B2B-sector. Werkt op het snijvlak van strategie en verbeeldingskracht, en gelooft dat marketing pas werkt als het schuurt.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!