Grote newsportals en forums massaal bezocht

21 maart 2003, 05:53

Kort na de eerste raketaanvallen op Irak, hebben internetters wereldwijd massaal het web bezocht. Grote online newsportals in de VS en China (gezamenlijk zo?n 250 miljoen hits per dag) registreerden meer dan drie keer zo veel internetverkeer dan normaal, zo meldt Reuters.

“Onze pageviews gingen door het dak”, vertelt Caroline Straathof van de Chinese nieuwssite Sohu. Zo?n 20.000 mensen hadden zich op de site aangemeld voor een speciale SMS-service tijdens de eerste uren van de oorlog. Voor 25 yuan (3 dollar) werden SMS-abonnees op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Yahoo

Ook bij Yahoo steeg het aantal bezoekers naar ongekende hoogte. De Amerikaanse portal registreerde tijdens de toespraak van president Bush drie keer zo veel bezoekers.

Forums

In chatrooms en forums lieten veel mensen ook hun ongenoegen blijken tegen de oorlog. ?Denk eens na over de onschuldige kinderen, ouderen en vrouwen in Irak. Zij zijn onschuldig!?, Soms ook minder genuanceerd; ?Bush is de Hitler van de 21ste eeuw!? en ?Druk het VS imperialisme de kop in!, valt in het eerste uur na de eerste luchtacties te lezen op NetEase.

Vooral na de aanslagen in de VS, is het internet een belangrijke bron van nieuws en een veelgebruikt communicatiemiddel geworden. Amerika en China zijn werelds grootste weblanden met 170 miljoen internetgebruikers in de VS en 59 miljoen in China in 2002, zo meldt China Internet Network Information in januari.

Bronnen:

http://www.sohu.com/

http://news.yahoo.com/

http://www.netease.com/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

  media

  DutchView verzorgt distributie voor live internetstreams Irak van Omroep.nl

  DutchView, Nederlands grootste facilitaire bedrijf voor meercamera-, audio- en internetregistratie, zorgt voor de verspreiding van de live-uitzending van de oorlog in Irak via Omroep.nl. Dit gebeurt met het door DutchView Webcasting ontwikkelde StreamGate-platform.

  StreamGate is een door DutchView ingericht platform waarmee de grote hoeveelheid streams vanaf het Media Park in Hilversum rechtstreeks wordt gedistribueerd naar de netwerken van de aangesloten Internet Service Providers (ISP’s). De streams worden vervolgens door de verschillende ISP’s aangeboden aan de kijkers.

  Het voordeel van deze aanpak is spreiding van het internetverkeer, zodat sites en streams in de lucht blijven als er grote hoeveelheden kijkers zijn. Tegelijkertijd wordt met StreamGate bereikt dat de kosten voor de contentaanbieder, in dit geval omroep.nl, laag blijven. Dit wordt bereikt doordat de benodigde bandbreedte beperkt blijft tot distributie naar de aangesloten ISP’s in plaats van rechtstreekse distributie naar alle consumenten. Grote voordelen voor de consument zijn bereikbaarheid en kwaliteit van de streams omdat ze worden aangeboden binnen het netwerk van hun eigen internetprovider. Consumenten ondervinden zo minder last van drukte op het internet.

  Kerncijfers project ‘Oorlog in Irak’

  Op moment van publicatie loopt 66% van de streams via de bij StreamGate aangesloten ISP’s: @home, KPN/Planet, Surfnet, Tiscali, Wanadoo/Euronet, xs4all en Zonnet. In de eerste 24 uur van de aanval op Irak zijn via het StreamGate-model ruim 124.000 streams afgeleverd.


  22 maart 2003 om 08:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!