Gratis.nl mag blijven

24 juli 2003, 15:48

Op woensdag 23 juli deed het Gerechtshof te Leeuwarden uitspraak in het hoger beroep dat diende in de de zaak van gratiz.nl tegen gratis.nl.

Eigenaar Erik Scholtens van gratiz.nl had Martix B.V., eigenaar van gratis.nl, gesommeerd het gebruik van de domeinnaam gratis.nl te staken, omdat Martix B.V. uit Groningen hiermee inbreuk zou maken op Scholtens? merkenrecht en handelsnaamrecht. Scholtens had het internetadres gratiz.nl als merk gedeponeerd in het Benelux merkenregister. Beide websites bieden links naar gratis producten en diensten.

De rechter was net als bij de eerste rechtzaak in februari vorig jaar van oordeel dat van inbreuk geen sprake kan zijn, omdat de merknaam gratiz.nl onvoldoende onderscheidend vermogen heeft om als merkte kunnen dienen.

Op grond van de uitspraak moet de deponering van gratiz.nl in het Benelux merkenregister worden doorgehaald. Dit was ook de redenering van advocaat mr. D.J. Mensink van Yspeert Advocaten namens Martix B.V.: ?Je kunt een ander nooit verbieden een gewoon Nederlands woord te gebruiken, ook niet als je de s in een z verandert. Een andere uitspraak zou een ontwikkeling kunnen inluiden waarin kleine afwijkingen in de Nederlandse taal juridische claims tot gevolg hebben op het gewone Nederlands. Dan wordt het merkrecht misbruikt voor de monopolisering van de Nederlandse taal”.

Door de uitspraak blijft de website gratis.nl gewoon on-line en kan de site verder uitgroeien tot d? vindplaats van gratis artikelen en diensten van Nederland. Momenteel is de site goed voor 150.000 bezoekers per maand. Dagelijks zijn webredacteuren van gratis.nl op zoek naar organisaties die proefmonsters, gratis magazines of andere artikelen aanbieden. Ook kunnen bezoekers van de site tips voor gratis artikelen insturen, die dan op de site worden geplaatst als tip van de dag. Verder biedt gratis.nl o.a. links naar gratis sms- en faxdiensten en de mogelijkheid om vraag- en aanbod-advertenties te plaatsen. Martix exploiteert samen met BuyWays BV naast gratis.nl ook de websites aanbieding.nl en korting.nl.

Bron:

http://www.persberichten.com/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Langace

    OKe oke het is een beetje oud… maar dit roept bij mij weer de mooie tijden op! (gelukkig zijn de 2 websites nu vriendjes)


    17 januari 2009 om 15:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!