Google WiFi bevestigd

20 september 2005, 14:02

We schreven al eens over het gerucht dat Google bezig zou zijn een eigen WiFi netwerk op te zetten. (Google WiFi) Nu lijkt het er sterk op dat deze service binnenkort echt gelanceerd wordt. Zo kun je op wifi.google.com een programma, genaamd Google Secure Access, downloaden dat de WiFi verbinding beveiligt. In de FAQ bij dit programma staat te lezen:

Where can I go to download Google Secure Access?

The program can currently be downloaded at certain Google WiFi locations in the San Francisco Bay Area.

Het lijkt er dus sterk op dat Google WiFi zeer binnenkort wordt gelanceerd in San Francisco. Andere steden in de US zullen waarschijnlijk snel volgen.

Maar wat heeft Google aan het gratis aanbieden van WiFi?

Het lijkt erop dat ze hier op een aantal manieren profiteren:

 • Ze krijgen meer inzicht in het internet verkeer.

  Daarmee kunnen ze andere diensten, zoals de zoekmachine en de nieuwsservice verbeteren.

 • Klantbinding

  Waarschijnlijk zullen ze proberen af te dwingen dat je via Google zoekt als je Google WiFi gebruikt. MSN doet dit ook in Windows, Messenger en IE. Verder zal een deel van de gebruikers van de gratis dienst ook uit sympathie sneller Google gebruiken om te zoeken

 • De belangrijkste: Zeer locale advertenties.

  Bij WiFi kun je erg nauwkeurig bepalen waar iemand zich bevindt. Daar kun je dus erg locale advertenties op richten. De markt van de kleine adverteerders ligt nog bijna helemaal open, terwijl hier erg veel geld ligt. (Denk aan de talloze buurtkrantjes waarin de kappers, taxibedrijven en loodgieters adverteren) Zowel search advertising als andere vormen van internetmarketing slagen er steeds niet in deze doelgroep te bereiken. Lukt het Google om op deze manier de kleine adverteerder aan te spreken, dan hebben ze wederom een grote voorsprong op de rest.

Google te machtig?

Ook nu barst de discussie los of Google niet te machtig wordt. Ze bepalen al voor een groot deel welke sites veel bezoekers krijgen door die hoog in de zoekresultaten te zetten. Straks weten ze ook nog eens van een steeds groter deel van de internetpopulatie welke sites worden bezocht. Toen Google enkele maanden geleden met Google Web Accelerator kwam was daar veer discussie over. Ook nu zou deze discussie wel eens hoog kunnen oplopen.

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ontwikkelingen de aankomende tijd.

Bronnen:

Slashdot

BNC

Reuters

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Simon Koelewijn

  Gratis WiFi? Ook hier in Nederland? Ik zeg: laat maar komen! Ik maak me niet zoveel zorgen om privacy. Machtig zijn ze vast wel ja, maar om nou te zeggen dat ze daar tot nu toe _duidelijk!_ misbruik van hebben gemaakt… Nah, kunnen ze ook niet maken denk ik als grote zoekbaas.

  Is Google Web Accelerator trouwens dood? Ik kan de pagina niet meer bekijken.


  20 september 2005 om 14:55
  Remi

  Google Web Accelerator is _voorlopig_ dood wegens “technische problemen”. Al wordt gezegd dat dat een smoes is en het werkelijk om privacy issues ging.


  20 september 2005 om 15:21
  moraal

  geniale actie van google hoor. local based advertising is niet alleen bijzonder waardevol voor adverteerders maar ook voor consumenten. ik wil wel weten welke kappers of mogelijke salespromoties er in mijn buurt zitten. laat maar komen idd! ben alleen benieuwd hoe de ROI zal zijn. opzetten van wifi-netwerken is nu ook weer niet heel goedkoop en mochten ze vasthouden aan CPC-adverteer modellen…


  20 september 2005 om 15:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!