Google pack, schiet mij maar lek

7 januari 2006, 11:49

Na de nodige geruchten door een artikel in de WSJ eerder deze week is het een feit: Google heeft Google pack gelanceerd. Google pack is een installatiemogelijkheid via Google van een bundel software te weten: Google Earth, Picasa, Google Pack Screensaver, Google Desktop, Google toolbar voor IE, Google Talk, Firefox met de Google Toolbar, Norton Antivirus 2005 Special Edition, Ad-Aware SE Personal, Adobe Reader 7, Realplayer, Trillian en Galleryplayer.

Google pack maakt het mogelijk de software vanaf een locatie te installeren en periodiek te updaten. Eerlijk gezegd is het geheel enkel handig; Alle software kun je al downloaden zij het vanaf verschillende locaties en de software zelf heeft ook al de mogelijkheid via internet te updaten. Dus schiet mij maar lek wat de bedoeling van dit alles is. De toegevoegde waarde lijkt mij voor de gebruiker niet bijzonder groot. Wel verovert Google op deze wijze een plekje (nog) dichterbij het OS systeem. Iemand van jullie die dolenthousiast is?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

15 Reacties

  Floris

  Het is natuurlijk vooral handig, maar er is ook weer een nieuw aandachtsmoment voor Google. Weer iets nieuws, weer staat Google in alle headlines. Ik vind het eigenlijk wel slim van Google.

  Toegevoegde waarde is voor de grote groep mensen die nu in één keer eigenlijk alle software bij elkaar hebben die je nodig hebt. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe PC koopt.

  Je kan via de “remove” button ook nog makkelijk eruithalen wat je niet nodig hebt.

  Voor de meer gevorderde gebruikers is dit niet echt een interessante toevoeging aan de Google line-up.


  7 januari 2006 om 12:26
  Justin Sane

  Waarom biedt Google niet de gratis AVG en Foxie Reader aan ipv de loodzware Norton en Adobe applicaties?


  7 januari 2006 om 12:46
  Michel

  Google zorgt in ieder geval voor een wijdere verspreiding van de producten. Hoeveel mensen zullen een aantal producten willen hebben, alles installeren en zo dus ook weer kennis maken met en gebruiken maken van Google Talk, etc?


  7 januari 2006 om 14:03
  media

  Handig voor zowel gebruikers als Google; begrijp je probleem niet helemaal Erik.


  7 januari 2006 om 14:09
  Roy

  De grap is dat Google één plek biedt waar je minimaal 2 applicaties in één keer kunt downloaden (en automatisch onderhouden) die je als Windhoos gebruiker absoluut nodig hebt: anti-virus en anti adware software. Dat scheelt bij installantie en onderhoud dus gewoon tijd.

  Verder zijn er veel gebruikers die iets met een acrobat reader doen en firefox. Ook die regel je via Pack. En als bonus krijg je een zwik Google applicaties: marktaandeel en brand awareness.

  Goeie zet van Google, want ze bereiken tamelijk eenvoudig de grote groep minder ervaren Windows gebruikers die gek zijn op ‘gratis’ en ‘bundles’ en als bonus kan een ervaren gebruiker de nodige tijd sparen.

  Voor elk wat wils … Mac (zoals ik) en Linux gebruikers worden wederom vergeten. Vooral dat laatste vind ik asociaal, omdat Google 99% van zijn platform op Linux heeft draaien en voor de gebruiker dus best iets terug had mogen doen. Als Mac gebruiker zit je veel minder op zo’n pack te wachten, omdat het in het meeste geval toch met je computer of OS wordt meegeleverd en beter is.


  7 januari 2006 om 14:28
  evroekel

  @Marco: Ik snap dat Google dichter bij OS en software wil komen om Microsoft te dwarsboomen. Zeg maar de windowsupdate.microsoft.com maar dan voor de niet MS-software. Echter de hele set is basis software die mening gebruiker al heeft geinstalleerd en die dus ook zelf al waarschuwt in geval van updates. Voor bestaande gebruikers lijkt mij het niet veel nieuws te bieden. Tenzij ik, zonder nieuwe installaties de updates voortaan ook in 1x kan regelen via Google Pack van bestaande installaties.

  Voor nieuwe gebruikers is het misschien aardig, maar het is basissoftware die je ook elders prima kan krijgen/kopen en soms nog actueler ook (NAV 2006 versus 2005 en zie ook Justin zijn comment).

  Kortom ’t is handig, maar niet meer dan dat. Ik had gewoon van Google meer toegevoegde waarde verwacht bij een introductie van iets dergelijks, zoals meer software (op het vlak van archiving, backup, dvd branden/bekijken, office-achtig pakket, rss-readers, etc.) Wat men nu te bieden heeft valt mij gewoon tegen, maar misschien dat men het geheel komende maanden verder gaat uitbreiden.


  7 januari 2006 om 14:29
  vandeflier

  Dit is gewoon weer een van de vele zeikpostings. Weer een of andere launch of rapportje, en hup weer afbranden, gaten zoeken, gemiste kansen aangeven etc. Het was beter geweest als dit log gewoon van 1 man was gebleven, met misschien minder posts maar van beter niveau, dan een ‘breed’ log waar continu op wordt gewauweld. Het 27mc bakje van de 21ste eeuw…


  7 januari 2006 om 16:24
  evroekel

  @vandeflier: Het enige dat ik wilde aangeven was dat ik meer van Google had verwacht dan dit wat nu via Google Pack geboden wordt en dat ik het aanbod nu magertjes vind en Google wat dat betreft niet snap. Afbranden was zeker niet de bedoeling, jammer dat het als dusdanig op jou overkomt.


  7 januari 2006 om 18:52
  Fred Zelders

  Even speculeren:

  Iedereen focus’t op de samenstelling van het pack. Wellicht is het Google daar niet om te doen.

  Ik kan het verkeerd hebben maar zou het niet een vingeroefening van Google kunnen zijn voor het ‘wegzetten’ van een software-bundel? (Misschien wel een generale repetitie?). Nu met bekende software die iedere Windows gebruiker al links en rechts bij elkaar gesprokkeld had. Daar hoef je weinig voor te doen, heb je geen problemen met rechten e.d. Kan nooit kwaad dus.

  Maar straks …. KABOEM! (maar dan met Google OS).

  ’t Zou toch kunnen?


  7 januari 2006 om 19:09
  Ayalon

  @Erik: Snap het niet helemaal. Dat jij al die software op je pc hebt geinstalleerd wil niet zeggen dat iedereen dat heeft. Penetratie van Firefox is rond de 8,7%. Adobe reader is rond de 63%. Dan over de andere tools nog maar niet te spreken.

  Opvallend: Norton en niet mcafee. Trillian wordt ook meegeleverd.

  @Fred: Het is inderdaad wachten op de pc onafhankelijke os distributie(Misschien van google).

  Zit zelf nog te wachten op een usb stick van 100gb waar mijn os, bestanden en alles opstaan. Hup aansluiten op een willekeurige pc, pc start op en daar is je desktop..


  7 januari 2006 om 19:35
  Roy

  @Ayalon

  “Zit zelf nog te wachten op een usb stick van 100gb waar mijn os, bestanden en alles opstaan. Hup aansluiten op een willekeurige pc, pc start op en daar is je desktop..”

  Hmm, Linux Live CD, met je eigen bestanden op een mobiel storage apparaat met capaciteit zoals je het wenst? 60Gb ipod, 2Gb memory stick of 16Gb CF stick.

  Volgens mij heeft Ubunte live Cd’s voor intel/amd en PPC, dus redelijk platformonafhankelijk.


  7 januari 2006 om 19:44
  Ayalon

  @Roy: Thx voor de info, ga ik me eens in verdiepen!


  8 januari 2006 om 11:04
  Remi

  Ik vind het wel een slimme zet van Google. Ze promoten zo hun onbekendere programma’s door die aan de bekendere programma’s te koppelen. Verder promoten ze FireFox wat ze zal helpen als iedereen met IE straks gaat upgraden naar IE 7 waarin MSN Search al flink geintegreerd is. Bedenk wel dat toolbars een steeds groter deel van het bezoek aan zoekmachines verzorgen.


  8 januari 2006 om 17:05
  Vincent Kleine

  Het penetreren van de markt lukt ze aardig met nu opnieuw een aardig product voor de basis intrenet gebruiker.

  Wat mij blijft verbazen is de snelheid waarmee ze producten lanceren, met veel tamtam, maar weinig gemak. We hebben Google Earth gehad.. werkt alleen in de US en wordt (volgens mij) niet conmtinu bijgewerkt. Google mail kunnen we (als we geen intrenetvrienden hebben die ons uitnodigen) nog geen toegang toe krijgen. Google Analatics is wederom een leuk product, maar functioneerd nog absoluut niet en is aan alle kanten begrenst.

  Nu kunnen ze straks wel een eigen OS lanceren, maar heb ik straks een paar opties en laten ze me later met een half functionerend operating system achter.


  8 januari 2006 om 20:27
  Roy

  @Erik

  Google onderhandelt met diverse hardware gerelateerde partners over het standaard meeleveren van Google Pack met nieuwe PC’s. Daar heb je dus duidelijk een stukje meerwaarde. De fabrikant heeft één aanspreekpunt (google) voor een hele reeks gratis mee te leveren applicaties en kan qua marketing iets doen met het sterke merk Google. Voor Google betekent het meer penetratie.


  9 januari 2006 om 10:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!