Google biedt gratis muziekdownloads in China

Google biedt gratis muziekdownloads in China

{title}De ontwikkelingen in de online muziekwereld volgen elkaar in razendsnel tempo. Sec een MySpace account, dat volstaat allang niet meer voor een artiest. Nee, je moet je tegenwoordig op meerdere platforms begeven waar je fans uithangen. En vraag creëren door albums geheel of gedeeltelijk gratis beschikbaar te maken voor downloads, zodat potentiële concertbezoekers getriggerd worden om inderdaad dat kaartje te kopen (want optredens en merchandise zijn momenteel de belangrijkste inkomsten voor een artiest). Maar ook aan de kant van de platforms is er veel beweging: Fabchannel is gestopt en last.fm wordt gedeeltelijk betaald. De muziek 2.0 wereld gaat vandaag een nieuw hoofdstuk in, want Google is vandaag in China gestart met een geheel gratis en legale muziekdownloaddienst.

De dienst biedt zo’n 350.000 nummers in hoge kwaliteit gratis aan als download. De komende maanden moet dit opgehoogd worden naar 1,1 miljoen nummers. Google zou Google niet zijn als er niet wat technische snufjes aan de zoekdienst zouden zijn toegevoegd. Zo kan er middels de Songscreener bijvoorbeeld gezocht worden op muziek die aansluit bij je stemming. De bibliotheek wordt gevuld met zowel Chinese als buitenlandse artiesten, van platenlabels als Sony Music, Warner Music, EMI and Universal Music. Verdienmodel: met deze labels worden de advertentieinkomsten gedeeld. Voor Google is dit een mogelijkheid om het marktaandeel van Baidu te verkleinen, nog altijd de grootste speler op de Chinese zoekmarkt. De Chinese muziekmarkt vormt met een omzet van $76 miljoen minder dan 1% van de wereldwijde omzet. Echter, minstens 99% van alle muziekbestanden in omloop in China is illegaal gedownload en worden dus niet meegeteld in deze cijfers. Door bestanden nu in hoge kwaliteit gratis aan te bieden, willen de platenmaatschappijen de gebruikers weghalen van de illegale downloadsites. Voorlopig heeft Google nog geen plannen om deze dienst ook in andere landen aan te bieden.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.