Google Facts: over video’s, reviews en page-speed

5 februari 2018, 07:00

Waar in december Google behoorlijk de boel op stelten zette, is het in januari even rustiger. Niettemin zijn er toch een paar belangrijke features die in januari zijn aangepast, verdwenen of juist toegevoegd. Zo heeft bijna iedereen inmiddels de beschikking over de nieuwe Search Console en kun je nu Salesforce Sales Cloud koppelen aan Analytics 360. Hoog tijd voor een nieuwe overzicht van ontwikkelingen bij Google.

AdWords Review Extensions stopgezet

In AdWords kon je via derde partijen reviews inladen bij elke advertentie, om ‘social proof’ van je dienst, bedrijf of product te bieden. Dit zorgde voor een hogere CTR, mits goedgekeurd. Google heeft deze optie verwijderd, dus de opvalwaarde van je advertenties moet je nu verhogen door iets anders te verzinnen. Ik ben benieuwd: gebruikte jij deze extensie en wat vind je ervan dat hij verdwijnt?

Sales Cloud nu in Analytics 360

In november al kondigde Google de samenwerking met Salesforce aan. De eerste resultaten daarvan zijn nu zichtbaar. De data uit de sales-pijplijn van Sales Cloud kun je nu importeren naar Analytics 360. Je krijgt hierdoor een veel completer beeld van de volledige conversie-funnel. Gebruik jij deze integratie al?

Video-uploads in Google My Business

Het leek eerst alleen getest te worden, maar het lijkt erop dat iedere bedrijfseigenaar in Google My Business nu de mogelijkheid heeft om zelf video’s te uploaden. Voorheen kon je alleen foto’s uploaden, en konden alleen bezoekers video’s uploaden naar je pagina. Om video’s toe te voegen moet je in je rijtje met vestigingen naar het dashboard van je specifieke vestiging gaan, waar je onder Photos (verwarrend, uiteraard) een tabblad kunt vinden met Video.

Had je deze optie al gevonden en gebruikt en kwamen je video’s alsnog niet in de zoekresultaten tevoorschijn? Goed mogelijk dat ze inmiddels wél verschijnen, want er zat een tijdlang een bug in de werking van deze feature. Binnen 24 uur zou je video moeten verschijnen. Het issue is opgelost, dus je video’s zouden nu naar behoren in je GMB-listing moeten verschijnen.

Eindelijk eigen url in zoekresultaten

Het grootste probleem dat de meeste website-eigenaren hebben met AMP, is dat de url die getoond wordt in de zoekresultaten niet de eigen url is, maar eentje die Google produceert vanuit de cache. Met betrekking tot meetbaarheid heeft Google al eerder stappen ondernemen om het te verbeteren, maar dit was het laatste issue dat maar onopgelost bleef. In technische termen gaan ze AMP Cache nu serveren op basis van Web Packaging-standaarden, zoals aanbevolen door W3C TAG. De eerste veranderingen gaan we zien in de tweede helft van 2018, aldus Google.

Echte data in Google PageSpeed Insights

Je hebt snelheid en snelheid. De ene gaat over je perceptie, de andere over de werkelijke snelheid. Die laatste is bijzonder lastig te meten, als je nagaat over hoeveel lijnen je webpagina uiteindelijk getoond wordt. Dus deed Google PageSpeed Insights niet meer dan de techniek van je website afzetten tegen de standaarden en daar een percentage en wat algemene adviezen aan koppelen. Leuk als basistest, maar verder totale onzin. Nu heeft Google besloten data uit Chrome te gebruiken om met veel meer details over de snelheid te komen. Gebaseerd op hoe de snelheid wordt ervaren door mensen die de betreffende website wel eens bezoeken. Daar krijg je in het beste geval dus een heel lekker gemiddelde van. In sommige gevallen krijg je dus nagenoeg geen data, maar dan heb je misschien ook grotere problemen dan de snelheid van je website.

Keywords aanpassen in AdWords-app

Dat het nog niet kon verbaast me, maar goed, ik ben geen grootverbruiker van AdWords. Hoe dan ook, je kan nu in de AdWords-app keywords toevoegen of verwijderen uit je campagnes. Handig als je onderweg bent en je laptop niet bij je hebt en toch per se dat ene woord wilt verwijderen omdat je dat geld kost. Heb jij de app al?

Page-speed wordt rankingfactor voor Google

Geen nieuws natuurlijk als je een beetje met SEO bezig bent, maar toch, Google zegt het nu zelf ook: page-speed wordt een rankingfactor. Speciaal daarvoor hebben ze een nieuw algoritme ontworpen voor mobiele zoekopdrachten. Vooralsnog worden alleen pagina’s met ‘de langzaamste ervaring voor gebruikers’ geraakt door deze update. Je hebt nog tot juli 2018 om je website sneller te maken als dat nu een issue is. Daarna krijg je dus klappen als je pech hebt.

Google staakt integratie van Merchant Center

Best een groot ding als je het mij vraagt: Google stopt met de integratie van Merchant Center in BigCommerce, Magento en PrestaShop. Je productfeeds kon je via die drie platforms direct pushen naar Google Shopping, maar de samenwerking stopt. BigCommerce geeft aan dat er nog andere apps beschikbaar zijn of komen die het probleem oplossen. Voor de rest wordt het weer lekker creatief knutselen met externe tools om je feeds beschikbaar te maken in Merchant Center. Thanks, Google!

Al met al een maand die wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor de verschillende disciplines binnen online marketing. Gelukkig ook wat verbeteringen op diverse fronten, dus all is not lost. Nog een vraagje als uitsmijter: wat vind jij van de Google Facts? Heb je er wat aan, kan ik nog iets verbeteren aan het format? Ik hoor het graag!

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

3 Reacties

  Marko van den Berg

  De, nu eindelijk realistische, pagespeed cijfers op basis van echte data zijn een verademing: ranken op snelheid is dan ook een uitstekende indicator geworden.


  8 februari 2018 om 08:17
  shaq

  Waar haal je de informatie vandaan dat Google stopt met de intergratie van GMC en Magento? Ik probeer artikelen te vinden, maar vind dit nergens terug!


  9 februari 2018 om 08:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!