Geen inspiratie? 25 tips voor killer bedrijfsvideo’s

23 februari 2021, 07:00

Zo benut jij de kracht van videomarketing

Videomarketing is aantoonbaar effectief. Je verkoopt sneller, bent zichtbaarder op social media en vergroot je naamsbekendheid. Heb je geen idee waar je video’s over kunt maken? Laat je dan inspireren door deze 25 ideeën.

Daar zit je dan achter je pc of laptop. Beetje klikken, social media bijhouden en misschien nog wat nieuwe producten op je site zetten. Maar je shop lijkt wel erg op die van de concurrent. Hoe maak je het verschil? Volledig online ondernemen heeft veel voordelen, maar persoonlijk is het zelden. Websites zijn inwisselbaar, vooral doelgericht en als klant mis je het gevoel van een fysieke winkel. Daar liggen kansen voor ambitieuze ondernemers en videomarketing helpt.

Video is persoonlijk en laagdrempelig. Stelt iemand zich voor, dan zie je een gezicht en hoor je een stem. Dat doet onbewust veel, helemaal als je weet dat 70 procent van alle communicatie non-verbaal is. Video helpt consumenten ook bij hun aankoopproces. Zo kopen ze sneller na het bekijken van een productvideo. In een test van Raw Shorts gold dit zelfs voor 64 procent van de ondervraagden. En in een recent en uitgebreid onderzoek van Wyzowl noemde 87 procent van de geënquêteerden de ROI van video positief.

Zo benut jij de kracht van videomarketing

Video is belangrijker dan ooit en de coronapandemie speelt daarbij een grote rol. Daarom is dit het moment om te beginnen met het promoten van je producten en diensten met video. Maar waar begin je?

1. Laat je product ervaren met productvideo’s

Verkoop je producten? Laat dan in een korte video zien hoe ze het leven van je kijker leuker maken. De kunst bij productvideo’s is dat je direct ter zake komt. Bij voorkeur kom je binnen acht seconden tot de kern. Stel jezelf daarom niet uitgebreid voor, maar begin meteen met de voordelen.

Bij voorkeur kom je binnen acht seconden tot de kern

Tip. Schets aan het begin van je video een kort probleem en de consequenties ervan. Laat daarna zien dat je product ze oplost. Dan houd je de aandacht op een natuurlijke manier vast.

2. Deel kennis met Quick Tip-video’s

Online zijn we ongeduldig. Daardoor werken lange video’s vaak niet. Maak het kijkers makkelijk met een korte clip, waarin je één kenmerk of voordeel uitlicht. Als het binnen 30 seconden kan is dat ideaal. Dan kijken mensen de video ook helemaal af op social media.

Voorbeeld. Softwaremaker PreSonus deelt wekelijks Quick Tips van een minuut. Ze zijn inspirerend en nodigen uit de software te gebruiken.

3. Beantwoord vragen in FAQ-video’s

Vragen kun je perfect beantwoorden met video. Ga naar answerthepublic.com, stel de taal in op Nederlands en zoek met een voor jou relevante term. Als het goed is zie je nu een lijst met veelgestelde vragen. Vind je een vraag die je makkelijk kunt beantwoorden? Doe het in één à twee minuten en neem het op. De clip kun je weer op bijvoorbeeld LinkedIn zetten, zodat je je expertstatus vergroot.

Embed je video in een blogartikel op je site en je houdt bezoekers langer vast

Tip. Vragen zijn ook ideaal voor blogberichten. Embed je video in een blogartikel op je site en je houdt bezoekers langer vast.

4. Wees positief in bedankvideo’s

Dankbaarheid tonen is altijd goed. Ben je blij met een klant, een inzicht of een nieuwe ontwikkeling binnen je bedrijf? Deel het met de wereld in een video. Let er alleen wel op dat de clip ook waarde heeft voor buitenstaanders. Van slijmerij wordt niemand blij.

5. Versterk je reputatie met testimonial video’s

Het maken van een klant-testimonialvideo is tegenwoordig erg populair. En terecht, want bij een video-aanbeveling kun je niet faken. Laat klanten open en eerlijk zeggen hoe ze de samenwerking ervaren en wat het oplevert. Soms kun je het ook wat sturen, door te vragen naar een bepaald onderdeel van je dienstverlening. Zo versterk je je boodschap en vergroot je je betrouwbaarheid. Je kunt je product ook laten beoordelen door experts. Bekijk bijvoorbeeld deze testimonial video waarin twee parfumeurs de nieuwe parfum LUCHT van Zeeman beoordelen:

6. Lift mee op trends met actuele video’s

Verkoop je complexe producten en diensten? Dan kun je ze misschien koppelen aan actuele situaties. Haak bijvoorbeeld in op het nieuws, of vertaal je oplossing naar een eigentijds probleem. Met het ‘juiste haakje’ gaat je aanbod meer leven en lift je mee op trends.

7. Vergroot je omzet met verkoopvideo’s

Met video kun je ook prima ‘plat’ verkopen. Toon de voordelen van een product of dienst en koppel er een mooie aanbieding aan.

Met video kun je ook prima ‘plat’ verkopen

Met schaarste maak je het helemaal af: “Let op! Nog maar drie plekken beschikbaar.” Je snapt het idee. Deel je aanbod-video via je website, social media en nieuwsbrief. En haal hem offline als hij verlopen is. Dat voorkomt eventuele ergernissen.

8. Overtuig kijkers met videopitches

Pitchen doe je doorgaans als je kapitaal nodig hebt. Maar je kunt het ook voor potentiële kopers doen in een video. Vertel zo kort en krachtig mogelijk waarom je kijker niet zonder je aanbod kan. En sluit af met een knal. Overtuigend toch?

9. Vergroot je naamsbekendheid met bedrijfsvideo’s

Overname, belangrijk nieuws van de directie of nieuwe corona-regels voor medewerkers? Deel ze in woord en beeld.

Bedrijfsvideo’s met nieuwtjes zijn interessant voor social media. Maar gebruik ze ook voor de interne communicatie. Het versterkt de sfeer op de werkvloer en veel mensen kijken liever video dan dat ze een tekst lezen.

10. Maak hapklare content met Top 10-video’s

Lijstjes zijn ongekend populair op internet. Ze schijnen zelfs zo’n 40 procent van alle content uit te maken. Niet verwonderlijk, want je scant ze makkelijk en mist niets als je halverwege inhaakt.

Lijstjes werken ook voor video. Maak bijvoorbeeld een top-10 met de grootste voordelen van X, Y of Z. Nadelen willen mensen trouwens ook altijd weten. Die video kun je daarna opnemen.

11. Neem vooroordelen weg met mythbuster-video’s

Bestaan er grote misverstanden over je producten of diensten? Ontkracht ze in een video, maar doe dit wel met bewijs. Zeggen dat iets niet waar is omdat jij dat vindt, komt niet sterk over. Bereid je bij dit soort video’s daarom altijd extra goed voor.

12. Prikkel de nieuwsgierigheid met unboxing-video’s

Kijk je wel eens unboxing-video’s, dan ben je niet de enige. Ze doen het waanzinnig goed op YouTube en misschien kun je er wat mee voor je bedrijf. Laat klanten je bestelling uitpakken en becommentariëren, en film de reacties. Nu maar duimen dat ze positief zijn.

13. Laat klanten zelf kiezen met vergelijkingsvideo’s

Overwegen en vergelijken zijn belangrijke stadia in de salesfunnel. Speel hierop in met objectieve vergelijkingsvideo’s. Maak vergelijkingsvideo’s niet om jezelf te verkopen en leg de nadruk op informeren. Wanneer zou je kiezen voor X en wanneer voor Y? Als je verhaal overtuigend is kiest de kijker vanzelf voor jou.

14. Wees altijd paraat met seizoensgebonden video’s

Feestdagen, vakanties of een naderend seizoen: ze zijn ideaal voor seizoensgebonden video’s. Laat bijvoorbeeld zien hoe je de tuin winterklaar maakt met je nieuwste tuinartikelen. Of benadruk als coach de kracht van goed uitrusten, vlak voor de zomervakantie. Met wat fantasie kun je bij elk seizoen wel een geschikte video bedenken.

15. Kondig een prijsvraag aan met een teaser-video

Een tekst lezen is inspannend. We zijn allemaal druk en hebben wel wat beters te doen. Instagrammen bijvoorbeeld, of een appje sturen. Video is in veel gevallen laagdrempeliger dan tekst lezen. Combineer daarom tekst met video, bijvoorbeeld als je een prijsvraag organiseert.

Video is in veel gevallen laagdrempeliger dan tekst lezen

Zet video op de actiepagina en breng de prijsvraag via social media onder de aandacht met clips. Dat kan eenmalig, met een mooie professionele video. Maar ook vaker via korte updates: “Let op, nog 3 dagen de tijd!”.

16. Verkoop complexe producten met screencasts

Screencasting is krachtig en laagdrempelig. Zeker als je een complex product verkoopt, zoals software. Met screencastsoftware laat je precies zien wat je op je beeldscherm doet. Praat je de stappen duidelijk aan elkaar, dan kunnen kijkers het perfect volgen. Zo vergroot je hun loyaliteit en kennis, en creëer je wederkerigheid. Tip: Een gratis screencast-app voor het opnemen van je telefoonbeeldscherm is XRecorder. Voor je computer is FFsplit ideaal. Wil je het professioneel aanpakken? Dan is het betaalde Camtasia favoriet.

17. Laat zien wie je bent met achter de schermen-video’s

Ken je het programma ‘How it’s made’ van Discovery Channel? Het is altijd fascinerend om te zien hoe mensen dingen maken. Al is het maar een stuiterbal. Brouw jij bijzondere biertjes? Schik je de mooiste boeketten? Of fabriceer je oersterke dakkapellen? Deel het met potentiële kopers in een uitnodigende achter de schermen video. Dan zien ze meteen je kwaliteit, passie en toewijding. Bekijk hier bijvoorbeeld een hele simpele achter de schermen video, gemaakt terwijl wij bezig waren met video-opnames voor één van onze klanten.

Deze video is heel eenvoudig om te maken, en leverde in dit geval weer mooie content op voor Instagram:

18. Vind personeel met werving- en selectievideo’s

Personeel werven is in veel branches lastig. Zeker als geschikte kandidaten kunnen kiezen tussen werkgevers. Waarom zouden ze voor jou kiezen? Met video laat je laagdrempelig de sfeer in je bedrijf of organisatie zien. Beeld is daarbij krachtiger dan woord, want hoe ziet ‘toegankelijk en informeel’ er bij jullie uit? En waar komt iemand te werken? Laat een medewerker aan het woord en laat hem of haar veelgestelde vragen beantwoorden. Dan krijgt de kijker meteen een gevoel bij je. En heb je sneller een match.

19. Vergroot je autoriteit met expertvideo’s

Je hoeft niet alles zelf te weten voor video. Interview een expert en deel zijn kennis en inzichten met je netwerk. Zo help je potentiële opdrachtgevers, zorg je voor goodwill en lift je mee met de naamsbekendheid van anderen.

20. Ondervraag potentiële klanten met vox pop-video’s

Ben je niet bang uitgevallen, neem dan op straat een vox pop op.

Ben je niet bang uitgevallen, neem dan op straat een vox pop op

Je kent ze wel, van die korte interviewtjes die vaak beginnen met: “Wat weet jij van X?” De beelden kun je weer gebruiken voor een korte en grappige video. Maar vraag wel altijd om toestemming van de geïnterviewden.

21. Werf je de juiste gasten met invitatievideo’s

Organiseer je een (online) event? Nodig dan bezoekers op een originele manier uit in een video. Als het niet om zoveel mensen gaat kun je dit zelfs personaliseren. Bij het uitproberen van online software kreeg ik ooit een persoonlijke welkomstboodschap per mail. “He Niels, te gek dat je X uitprobeert. Heb je vragen of kan ik je ergens mee helpen? We staan 24/7 voor je klaar.” Een gepersonaliseerde video opnemen kost tijd en is bewerkelijk. Maar reken maar dat je prospect dan gemotiveerd is.

22. Verduidelijk complexe informatie met explainer video’s

Met een explainer video vertel je in een korte clip waarom je dienst belangrijk is voor de mensen die je wilt bereiken. Dat klinkt makkelijker dan het is, want een compleet verhaal vertellen in anderhalve minuut is echt een uitdaging.

Contentkalender maken: welke video’s passen bij jou?

Lees de lijst kritisch door en beoordeel de soorten video’s van 1 tot 5. Houd daarbij rekening met deze punten:

  • De videocontent past in de contentkalender van ons bedrijf.
  • We kunnen de video op meer kanalen publiceren.
  • We hebben een geschikte presentator.
  • ​Met dit type verkopen we sneller en meer.
  • Ik wil nu deze video maken.

23. Deel online kennis in Whiteboard-video’s

Kennis delen kan prima met een whiteboard. Dat bewijs het Amerikaanse Moz al meer dan een decennium met zijn populaire Whiteboard Fridays. Het idee is simpel: een expert deelt een praktische tip voor een whiteboard. En loopt nauwgezet alle stappen langs. Als kijker kun je direct met de tips aan de slag. En niet geheel toevallig levert Moz software waarmee het nog sneller en beter gaat.

24. Laat producten schitteren in actievideo’s

Show, don’t tell is een belangrijk principe bij copywriting. Je kunt in een productvideo eindeloos vertellen over de voordelen van je producten en diensten. Maar laat het vooral zien. Hoe gebruikt een klant je nieuwe ergonomische stoel op de werkvloer?

Show, don’t tell is een belangrijk principe bij copywriting

Hoe vergroot een distributiecentrum zijn rendement met een nieuwe heftruck? En hoe verstuurt een webshop sneller pakketjes dankzij jouw softwaresysteem? Show, don’t tell.

25. Laat klanten jou verkopen met Q&A-video’s

Wij van WC-eend, je kent het wel. Toch trappen heel veel bedrijven in deze valkuil en slaan ze zichzelf voortdurend op de borst. Voorkom het door een klant aan het woord te laten, bijvoorbeeld tijdens een vraag- en antwoordsessie. Bereid je goed voor en bedenk goede vragen. Vraag ook altijd kritisch door. Zo kom je snel tot de kern en vergroot je de geloofwaardigheid van de video.

Genoeg ideeën, nu aan de slag

Dit waren ze, 25 suggesties om praktisch aan de slag te gaan met videocontent. Daarbij kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Wil je testen of video voor je werkt? Begin dan klein met je telefoon, een externe microfoon en goed licht. Ben je ambitieuzer, wil je de continuïteit bewaken en gericht doelen meten en behalen? Ga dan opzoek naar een ervaren videoproductiebedrijf. Tijd is geld en met gerichte tips haal je het maximale rendement uit je marketingbudget.

Video is een blijvertje en inspirerend om te maken. Ga daarom met de suggesties aan de slag en ontdek het zelf. Succes!

Lees ook: Vijf tips voor video als marketinginstrument

Na zijn opleiding Film Studies (2008-2012) begon Niels de Groot als programmamaker voor KRO-NCRV en Omroep MAX. Hier maakte hij honderden korte TV-items. Hij vertaalde deze ervaring vervolgens met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film naar het produceren van bedrijfsvideo's en branded videocontent voor talloze bedrijven. Zijn missie? Om merken persoonlijker te maken met authentieke en mooie storytelling videocontent. Niels is trendwatcher op het gebied van videomarketing en houdt scherp in de gaten hoe het kijken naar en beleven van videocontent zich ontwikkelt en hoe videoproductiebedrijven zo efficient mogelijk waardevolle videocontent kunnen produceren voor hun doelgroep.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Martijn Rondel

    Goed artikel! Interactieve video’s zijn nog een mooie aanvulling op deze lijst. Met een interactieve video geef je de kijker de “regie” in handen en kunnen ze kiezen wat ze willen zien. Super mooie tool.

    Belangrijk om te weten is dat dit type video vooralsnog alleen maar werkt op een website. Je kan dus geen interactieve video direct op een social plaatsen.


    29 juli 2021 om 10:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!