Flickr is terug!

24 december 2012, 13:29

Terwijl Instagram fout op fout stapelt, weet Flickr te overtuigen met een fijne nieuwe app voor iOS. Na een jarenlange winterslaap zit er weer beweging in het platform dat ooit bijna synoniem was met het delen van foto’s. Wordt Flickr de nieuwe thuishaven voor Instagram-deserteurs?

“Please make Flickr awesome again”

Moederbedrijf Yahoo deed er niet veel meer aan. De hondstrouwe community van zo’n 50 miljoen mensen moest met lede ogen toezien hoe Flickr de mobiele boot miste. Toen afgelopen juli Marissa Mayer het roer bij Yahoo overnam, zetten gebruikers onder het motto “Please make Flickr awesome again” nog een soort wanhoopsactie op touw. En Marissa luisterde.

Mooie app

De nieuwe app voor iPhone en iPad is een enorme sprong voorwaarts. De basisopzet is te vergelijken met die van Instagram, met af en toe een snufje Pinterest, maar er zijn nogal wat extra mogelijkheden. Natuurlijk ontbreken de filters niet, maar je kunt ook uitsnedes maken en diverse andere bewerkingen op je foto’s uitvoeren. Hiervoor is samengewerkt met Aviary, dat eerder al de fotofilters voor Twitter leverde.

Delen

Een goedwerkende app is natuurlijk onmisbaar, maar Flickr weet zich ook op andere punten te onderscheiden. Op de eerste plaats werkt het delen van foto’s op andere platforms helemaal zoals het hoort. Voor de koppeling met Twitter wordt de Cards-technologie gebruikt en je foto’s komen mooi groot op Facebook. Doorzetten naar Pinterest kan alleen vanaf de website, maar ook dat is meer dan netjes geregeld.

Professioneel platform

Op de tweede plaats komen al je foto’s terecht op een professionele fotowebsite met alle mogelijkheden die daarbij horen. Denk aan metadata, licensiebeheer, themagroepen, aantal views, fotocollecties en nog veel meer. Weer eens wat anders dan het zwarte gat waar je foto’s op Facebook in verdwijnen. En dan heb ik het nog niet eens over de Flickr-community…

Drie maanden gratis

Toevallig of niet, de wederopstanding van Flickr valt tijdens een periode waarin Instagram een hoop gebruikers van zich heeft vervreemd door de koppeling met Twitter half te saboteren en vervolgens een enorme rel over de gebruiksvoorwaarden over zich af te roepen. Marissa Mayer speelde hier een paar dagen geleden slim op in door Flickr voor nieuwe en bestaande gebruikers drie maanden gratis te maken. Ik ben benieuwd of ook het freemium verdienmodel van Flickr nu op de helling gaat.

Migratie?

De afgelopen week zie ik steeds meer mensen uit mijn netwerk opduiken op Flickr. Gaan mensen massaal migreren naar een platform dat een half jaar geleden op sterven na dood leek? Dat zou ik helemaal niet erg vinden. Instagram is hartstikke leuk, maar ik ben al sinds 2005 lid van Flickr en hou ook wel van een rechthoekige foto op zijn tijd.

Paulus Veltman
speaker | innovator bij Newnataq

Paulus is keynote speaker, trendwatcher, innovation manager en adviseur op het gebied van nieuwe media. Veel mensen kennen hem ook van de gratis Twitterhandleiding die hij al jaren publiceert. Paulus is Amsterdammer en gek op reizen, internetvideo, fotograferen, India en evolutie.

Categorie
Tags

14 Reacties

  Arno De Vries

  Kunnen we nu ook onze eigen foto’s downloaden?


  24 december 2012 om 13:44
  paulusveltman

  @Arno Voor bulk downloads vanaf Flickr zijn er – net als bij Instagram – third party apps beschikbaar. Voorbeelden zijn Bulkr en Downloadr (Windows).


  24 december 2012 om 13:55
  DannyOosterveer

  Gebruik zelf Bulkr, werkt als een trein.


  24 december 2012 om 14:32
  Arno de Vries

  Om je originele foto’s via Bulkr te downloaden moet je de Pro versie nemen. Daar moet je voor betalen. Op zich allemaal niet erg, maar ik vind het gewoon vreemd dat ik met een betaald Flickr account niet eens mijn eigen foto’s kan downloaden. Waarom niet een Google Drive / Dropbox achtige functie waarbij je gewoon kunt syncen?


  24 december 2012 om 14:46
  paulusveltman

  @Arno Klopt, de originele foto’s kun je alleen met een Pro-account downloaden. Of ik er behoefte aan heb om (alleen) mijn Flickr-foto’s te synchroniseren, betwijfel ik.


  24 december 2012 om 15:01
  Marc Hesp

  Leuk, dat iOS, maar komt flickr ook met een Android appje?


  24 december 2012 om 19:23
  Arno

  @guido, mooie tip! Ik ga kijken…


  24 december 2012 om 19:29
  paulusveltman

  @Marc Er is helaas nog niets bekend over een update van de Android-app. Die liep trouwens nogal voor op de iPhone-app. Er zitten al wat filters in, geloof ik.


  24 december 2012 om 19:56
  Marco Raaphorst

  toch zijn ze er nog niet. hun HTML5 support is bagger. video een drama (slechte kwaliteit). en de slideshows zijn nog allemaal gewoon in Flash.


  26 december 2012 om 17:30
  paulusveltman

  Je hebt helemaal gelijk, Marco, er moet aan de website nog een hoop gebeuren. Maar de Aviary-componenten (ook de nieuwe uploader) zijn wel HTML5, met alleen aan Flash fallback-mogelijkheid.


  26 december 2012 om 20:54
  jeroenmirck

  De vraag blijft natuurlijk: gaat het Flickr structureel lukken om weer in de gratie te komen? De Instagram-woede is wel weer geluwd en Flickr zelf blijft vooral iets van oudgedienden op het web.

  Marissa Mayer geeft nu drie maanden gratis Pro-diensten weg, ook aan betalende klanten. Ik betwijfel of dat mensen blijft binden. Ik vraag me zelfs af of het betaalmodel van Flickr toekomst heeft. Eigenlijk is het absurd om te betalen om meer dan 800 foto’s te mogen uploaden. Flickr wordt pas echt een hit als het helemaal gratis wordt.


  3 januari 2013 om 23:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!