Finland wil mobieltje als kinderoppas

19 oktober 2003, 19:15

De Finse regering wil ouders wettelijk het recht geven de gangen van hun kinderen stiekem te volgen via de mobiele telefoon. Het plan maakt deel uit van een nieuwe telecommunicatiewet waarover het Finse parlement in november zal debatteren, zo meldt Reuters.

Het wetsvoorstel houdt in dat de bewegingen van personen van 15 jaar en ouder alleen elektronisch gevolgd mogen worden nadat zij toestemming hebben gegeven. Voor kinderen tot 15 jaar is goedkeuring door ouder of voogd voldoende. In ‘noodgevallen’ zal geen enkele leeftijdsbeperking gelden, zo stelt de regering in Helsinki voor.

Volgens het ministerie van Transport en Communicatie zullen andere Europese landen het voorbeeld van Finland mogelijk volgen. Finland herziet momenteel zijn Telecomwet, net als bijvoorbeeld Nederland, om aan nieuwe richtlijnen van de Europese Unie op het gebied van elektronische communicatie en privacybescherming te voldoen.

Twee Finse aanbieders van mobiele telefonie, TeliaSonera en Elisa, leveren op dit moment locatie-gebaseerde diensten en zouden daardoor technisch in staat zijn een volgsysteem te verzorgen. Het systeem berust op de positie van de gebruiker van een gsm-telefoon ten opzichte van een aantal zendmasten en is daardoor tamelijk grof. Volgens TeliaSonera varieert de nauwkeurigheid van 100 meter (in dichtbevolkte gebieden) tot 20 kilometer. Met het Global Position System (GPS) is locatiebepaling tot op enkele meters exact mogelijk, maar mobiele telefoons zijn daar zelden mee uitgerust.

Bron:

http://www.automatiseringgids.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!