.EU domein geclaimd? Effe wachten!

3 april 2006, 06:07

Nederland is de twee na grootste aanvrager van .EU domeinnamen in de Sunrise periode. Wij moeten alleen Duitsland voor ons dulden. Nu is de procedure voor een Sunrise aanvraag vrij helder. Je vraagt een naam aan, vult online een document in en stuurt dit samen met de bewijslast naar Price Waterhouse Coopers. Daar zitten dan mensen die de bewijslast goed- of afkeuren. Wat blijkt nu? Bij navraag bij een allervriendelijkste EURid medewerker werd verteld dat er voor Nederlandse aanvragen maar één persoon is. En dat is natuurlijk een groot probleem.

De aantallen aanvragen in fase 1 en 2 liegen er niet om. In totaal zijn er in een periode van 4 maanden 53.267 aanvragen geweest. Daarvan zijn er circa 26.500 op basis van een merknaam geweest en 22.000 op basis van een bedrijfsnaam. Dit zijn echter slechts de aanvragen geweest. Van het aantal aanvragen is nu 7.622 verwerkt. Deze week start de Landrush – 7 april -. Een nadeel van de vertraagde verwerking van de Sunrise aanvragen is dat hierdoor de aanvragen in de Landrush geblokkeerd zijn, terwijl een naam nog niet is toegewezen (en misschien wel wordt afgewezen). De kans dat daarmee de komende maanden nog mooie namen beschikbaar komen is daarmee vrij groot.

Overzicht .EU domein statistieken

Categorie
Tags

9 Reacties

  alternet

  mjaw. Het is inderdaad zo dat op die wijze je nagenoeg elke naam kunt registreren. Het is eerder een probleem aan de kant van het Benelux merkenbureau die de registratie van dit soort namen klakkeloos toelaat. Een internationaal merk is lastiger vast te leggen.

  Het is namelijk wel opvallend te noemen dat het Benelux merkenbureau opeens spoedregistraties aanbiedt in de aanloop van de .EU domeinnaam. Ook is het frappant te noemen dat dezelfde organisatie in een persbericht meldt dat EURid alleen maar accoord zal gaan met gewaarmerkte uittreksels, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ook dat heeft gezorgd voor een leuke omzetgroei bij het Benelux Merkenbureau.

  EURid (de registry) is gebonden aan de regels die zijn opgesteld in samenspraak met de EU commissie.

  Ric


  3 april 2006 om 09:02
  Marnix

  Als die ene persoon vervolgens een uitglijder maakt, en het domein van een bedrijf afwijst, terwijl je zelf er heilig van overtuigd bent dat je toch echt merkeigenaar bent van dat merk, moet je verd&*(rie ongeveer 2000 euri lappen voor een beroepsprocedure. In mijn geval ging het over een domeinnaam met een “&” teken in de merknaam. in de domeinnaam had ik daar “…en.. .eu” van gemaakt… afgewezen:-( , (ook “…and.. .eu” trouwens…)


  3 april 2006 om 21:44
  Stefan

  “Nederland is de twee na grootste … Wij moeten alleen Duitsland voor ons dulden.”

  Zoek de fout!


  5 april 2006 om 10:51
  media

  Vandaag, vrijdag 7 april 2006 om 11.00 uur, start de vrijgave van de .eu domeinnaam registratie voor iedereen binnen de Europese gemeenschap.


  7 april 2006 om 04:51
  Eric van Hall

  Slechts één medewerker die 48.500 nederlandse aanvragen moet verwerken? Ik heb elders gelezen dat per aanvraag 6 minuten wordt uitgetrokken.

  Es ff uitrekenen hoe lang dat gaat duren: 6 minuten per aanvraag, dat is 10 aanvragen per uur, 80 aanvragen per dag, oftewel 400 aanvragen per werkweek. Een fulltime medewerker werkt zo’n 47 weken per jaar. Oftewel: het gaat nog ruim 2,5 jaar duren voordat alle sunrise-aanvragen zijn verwerkt. Tenminste, als deze medewerker niet ziek wordt (een burnout ligt op de loer als je 5 dagen per week, 8 uur per dag van die sunriseformulieren moet verwerken).

  Dit lijkt mij sterk. Waar komt toch dat verhaal vandaan dat er maar één mederker beschikbaar is voor de nederlandse sunrise aanvragen?

  Overigens is de sunriseprocedure bepaald niet heel helder. Er zijn dan ook heel veel fouten in gemaakt en aangezien de beoordelaars maar 6 minuten per aanvraag hebben, worden er ook heel veel afgewezen.

  Dus, ja, het heeft zeker zin om op te letten of je gewenste .eu domein niet toch nog vrij komt uit de sunrise.


  11 april 2006 om 10:49
  marnix

  ik krijg echt een donkerbruin vermoeden dat die ene medewerker er maar 6 seconden in plaats van 6 minuten naar gekeken heeft. Ik heb nu al heel wat domeinaanvragen afgewezen zien worden, keurig zonder vouw, en met de juiste bewijslast, en ondertekend met “gezien en goedgekeurd” en de hele mik mak. Benelux merkenregister bewijs, KVK bewijs op handelsnaam, op bedrijfsnaam, om wisselende en niet voorspelbare redenen gaat het soms goen en soms fout… 2000 euro betalen doe ik niet, dus rustig 40 dagen wachten (de ‘grace’ periode), en dan nog eens indienen…


  19 april 2006 om 20:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!