Erik van Engelen (Eneco) bracht nuchterheid in energiemarkt

Erik van Engelen (Eneco) bracht nuchterheid in energiemarkt

Hij was negen jaar verantwoordelijk voor Eneco's consumentenafdeling. Nu vindt Erik van Engelen het tijd om iets anders te gaan doen. "Eigenlijk kruipt mijn bloed nu waar het niet gaan kan. Ik heb er zin in om zo’n transformatie als die ik heb mogen doen bij Eneco, ergens anders te gaan doen."

In gesprek met 7 Ditches blikt Van Engelen terug op zijn werk bij de energiemaatschappij. "Er wordt wel eens neerbuigend gedaan over de energiemarkt. Uiteindelijk is het topsport, want je moet alle parameters van je marketingmix en daarbuiten goed hebben staan. Zelfs dan ben je nog niet zeker dat mensen bij je blijven. Het is een hele lastige markt." 

Eneco zette betrekkelijk vroeg in op duurzame energie, in plaats van te focussen op alleen lage prijzen. "Als je echt gelooft in duurzaamheid, dan kun je niet meegaan met bewegingen op de korte termijn, zoals prijs."

Chaostheorie bestrijden

Toen het bedrijf rigoureus overschakelde op agile werken, voerde Van Engelen veel gesprekken om naar eigen zeggen 'de nuchterheid terug te brengen': "Dan zie je mensen die het systeem belangrijker maken dan de bedoeling erachter. Er is een mogelijk betere en snellere manier van samenwerking. Die probeer je op te zoeken. Als er chaostheorie was bij ons, dan was dat omdat mensen zeggen: ja, maar dat kan toch niet meer, zo doen we het niet meer. Dat zijn momenten waarop je time-outs moet inzetten en met z’n allen even de rust terugbrengen."

"Als je echt gelooft in duurzaamheid, dan kun je niet meegaan met bewegingen op korte termijn zoals prijs"

Dappere keuzes maken

Verandering is de drijfveer van Van Engelen. "Je kunt mij bij het allermooiste merk neerzetten, maar als daar intrinsiek te weinig veranderingszin is of er hoeft niet veel veranderd te worden, dan gaat mijn hart er minder van kloppen." Van Engelen tipt bedrijven in transitie om een heldere koers te varen en nuance te vinden: "Vermijd congressen, als het kan, of probeer die congressen op te zoeken waar je de nuance krijgt. Je krijgt allemaal hele prachtige zwart/wit-uitspraken en als ik één ding geleerd heb: het is niet zwart/wit, maar je moet wel hele dappere keuzes durven maken."

Erik van Engelen besloot begin 2018 als directeur Consumenten te vertrekken bij Eneco. Na negen jaar energietransitie kreeg hij zin in een nieuwe uitdaging. Hij ging op zoek naar een ondernemende en eindverantwoordelijke rol in een snel veranderende B2C-omgeving. Een positie in een dynamische omgeving, waarin hij net zoveel impact kan maken als bij Eneco, met als kernwoorden: digitalisering, innovatie en duurzaamheid.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.