Je bekijkt een artikel van ZIGT
partner

Enie.nl maakt de stap naar zonne-energie gemakkelijk [Podcast]

20 april 2022, 04:59

Milan van de Meulen (Enie.nl): “Bij andere leveranciers is de aanschaf van zonnepanelen vaak een gedoe.”

Toen Milan van de Meulen als 13-jarige de film An inconvenient Truth van Al Gore zag, besefte hij: de wereld verandert en ik kan bijdragen aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Zeven jaar later richt hij samen met broer Patrick Enie.nl op. De droom? Binnen 10 jaar de zon de voornaamste bron van stroom in Nederland maken.

Milan van de Meulen was in maart 2022 te gast in de studio van mediabureau Zigt, voor de podcastserie “Zigt op Groei“. Marketingfacts en MarketingTribune zijn trotse mediapartner van deze serie. Abonneer je hier op Spotify, Apple Podcast of kijk op YouTube of luister op Springcast.

In eerste instantie richtte Enie.nl zich op de verkoop van zonnepanelen. Maar niet iedereen heeft daar het geld voor. Dus bedachten de broers het idee om zonnepanelen te verhuren. “De klant betaalt net als bij zijn reguliere energieleverancier een maandtermijn. Hij is direct goedkoper uit en draagt bij aan de energietransitie. Na 10 jaar kan hij tegen een bescheiden bedrag de panelen overnemen. Daar wekt hij dan nog 20 jaar gratis energie mee op.”

Het concept bleek een schot in de roos. Verhuur is nu de belangrijkste propositie van Enie.nl. Niet alleen particulieren, ook zakelijke klanten hebben veel interesse. Door de stijgende energieprijzen en de wens om van Russisch gas af te komen, groeit de vraag naar zonnepanelen.

Beluister de podcast

Online eenvoud en gemak

De marketing van Enie.nl is in Nederland volledig online, gericht op SEA, zoekwoorden en conversie. “We ontdekten dat mensen direct naar de berekening willen. Die moet bovenaan staan, geen gescroll dus”, aldus Van der Meulen. “En de configurator moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Informatie invullen is daarom heel simpel gemaakt en biedt weinig ruimte om fouten te maken.” De eenvoud en het gemak maken volgens Van der Meulen het succes van Enie.nl, naast het financiële voordeel. “Bij andere leveranciers is de aanschaf van zonnepanelen vaak een gedoe.”

Er zijn metingen en berekeningen nodig en de leverancier moet bij je langs komen. Bij ons zie je op de website in een minuut wat er mogelijk is, wat het kost en wat het oplevert. Dan kun meteen een online advies aanvragen en zes weken later liggen de zonnepanelen al op je dak.”

Naamsbekendheid in België

Ook buiten Nederland is Enie.nl actief. In Zuid-Afrika is hun concept een uitkomst bijvoorbeeld om de veelvuldige stroomstoringen op te vangen. Ook de Belgische markt wordt nu benaderd. “Zij kennen ons nog niet en branding staat daar dan ook centraal. Dat gebeurt onder meer met banners, billboards en televisiereclame. Wat het resultaat is van die traditionelere vorm van marketing is lastig te meten, zeker als je verschillende middelen gaat combineren. Maar naarmate we meer investeren in branding zien we dat het bezoekersaantal stijgt en dat de conversies omhoog gaan.”

Klantrelatie voor 30 jaar

De belangrijkste uitdaging van de komende tijd? “Dat is het vinden van vakkundige en klantgerichte installateurs”, zegt Van der Meulen. “Een klant haal je voor 30 jaar binnen. Een goede klantrelatie is dus cruciaal en de dag van de installatie is daarbij het belangrijkst. Want dat is het enige fysieke contact met de klant. Daar denken ze aan terug als ze je beoordelen. Alles moet die dag perfect verlopen. Om die kwaliteit te borgen hebben we goede mensen nodig die dat voor elkaar krijgen.”

Winner takes all

Op dit moment zijn er in Nederland meer dan duizend aanbieders van zonnepanelen. Dat zal niet zo blijven, vermoedt Van der Meulen. Een consolidatieslag is onvermijdelijk en om concurrenten voor te zijn, komt er dan naar verwachting meer agressie in de campagnes. Het wordt dan een kwestie van ‘winner takes all’. Daarvoor is geld nodig. Dat Shell en Pensioenfonds ABP in Enie.nl investeren komt dan ook goed van pas. “We kunnen nog spectaculair groeien. Nu draait slechts 10% van de stroom in Nederland op zonne-energie. Dat moet veel meer worden. We hebben 20.000 klanten. Het zou mooi zijn als dat er straks een half miljoen zijn.”

Abonneer via Spotify – Apple Podcast – Springcast en YouTube

De podcastserie ZIGT op groei is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en Springcast en hier te bekijken op YouTube. Ook zullen zowel Marketingfacts als MarketingTribune als mediapartner de komende maanden inhoudelijke verhalen delen met take-outs uit de verschillende afleveringen.

 

ZIGT is al meer dan twintig jaar hét onafhankelijke bureau van Nederland, waar vrijheid en groei centraal staan; Freedom to grow. Dat geldt zowel voor onze mensen, als de merken waar we voor werken. We hebben vier pijlers: Strategy, Media, Performance en Create en bieden daaronder een zeer compleet palet aan diensten aan, die we ook juist sterk met elkaar verbinden. Maar altijd on demand, vrijheid staat niet voor niets hoog in het vaandel. We werken vanuit Hoofddorp, Utrecht, Arnhem en Zaventem voor schitterende merken: marktleiders, challengers en start-ups met een sterke lokale marktbenadering in de Benelux.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!