Energiebedrijven knokken om dure stroomcontracten

20 augustus 2003, 07:43

De gevestigde stroomaanbieders profiteren van de ondergang van EnergyXS en trachten razendsnel voor 150 miljoen euro aan contracten binnen te slepen. Nuon had dinsdag als eerste succes door het contract met luchthaven Schiphol over te nemen.

De luchthaven wil niet zeggen hoeveel duurder zij uit is met het nieuwe contract. Wel duidelijk is dat alle klanten van EnergyXS meer gaan betalen voor hun elektriciteit. De stroomprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen door de droogte en de hitte. Marktprijzen voor stroom voor het laatste kwartaal van 2003 liggen meer dan 40 procent hoger dan een jaar geleden, toen veel klanten met EnergyXS in zee gingen.

‘Ik vrees dat dit onze voormalige klanten minstens 15 miljoen euro extra gaat kosten’, zegt Jaap van der Velde, directeur van het failliete bedrijf. Volgens Van der Velde profiteren vooral bestaande bedrijven die nu ook als noodleverancier optreden van het faillisement. EnergyXS had tot 2005 voor zo’n 150 miljoen euro aan te leveren energie openstaan.

De stroombedrijven zijn ondertussen druk doende om de klanten van EnergyXS te benaderen met aanbiedingen. Grote partijen als Nuon, Essent en Eneco melden allen dat zij proberen klanten van EnergyXS te bewegen om over te stappen.

Het feit dat bedrijven haast hebben om een nieuwe leverancier te vinden, speelt de grote stroombedrijven in de kaart. Die kennen de bedrijven vaak nog goed, omdat zij v??r de liberalisering van de markt de aangewezen stroomleverancier waren. Voormalige klanten van EnergyXS moeten voor het eind van volgende week zijn overgestapt.

Verschillende stroomafnemers melden dat zij een voorkeur hebben voor de gevestigde partijen, omdat die niet snel failliet kunnen gaan. Het opnieuw onderhandelen over de stroomcontracten betekent voor veel bedrijven een onvoorziene kostenpost.

‘Dit is de grootst denkbare antireclame voor de vrije markt’, zegt directeur Maarten Schaareman van EnergyMatch, die kleine bedrijven helpt gezamelijk stroom in te kopen. ‘Wij zijn als een haas bezig om overal offertes op te vragen. Aanbieders zetten klanten het mes op de keel, en profiteren van de situatie.’

Bron:

http://www.volkskrant.nl/

Zie ook:

Stroomleverancier EnergyXS vraagt surseance van betaling aan

EnergyXS vraagt faillissement aan

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!