Een digitale versie van mezelf? We onderzoeken het. Dit is waarom.

Toen ik mezelf voor het eerst als digitale avatar terugzag, moest ik even slikken. Daar was ik dan, of eigenlijk: een versie van mij. Levensecht, maar volledig virtueel. Mijn stem, mijn gezicht, mijn manier van praten. Allemaal gedigitaliseerd door het team van Hibou. Samen met hen zijn we bij BBP Media, de uitgever van onder meer Marketingfacts en MarketingTribune, een bijzonder traject gestart: het verkennen van de mogelijkheden van ‘digital humans’ binnen marketing en media.

29 mei 2025, 07:00 1813 x gelezen

Waarom? Omdat de manier waarop we verhalen maken en delen razendsnel verandert. De opkomst van AI en ‘synthetic media’ daagt ons uit om verder te kijken dan traditionele contentformats. Als hoofdredacteur ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om kennis te delen. Wat kan technologie daarin betekenen? Hoe kunnen we het inzetten om onze content slimmer, sneller en persoonlijker bij onze doelgroep te brengen? Maar ook zeker: waar lopen we tegenaan?

Wat we precies doen

In samenwerking met Hibou is er een digitale versie van mijzelf ontwikkeld. Niet zomaar een animatie, maar een levensechte representatie, visueel én auditief. De digitale Imke kan straks columns inspreken, samenvattingen geven van events en, als het aan ons ligt, op termijn ook vragen van lezers beantwoorden.

We staan aan het begin van een intensief onderzoekstraject. De komende maanden gaan we testen hoe deze digital human het beste ingezet kan worden. Denk aan automatisch gegenereerde video- en audioformats, of content die direct beschikbaar is in meerdere talen. Maar ook: hoe ver kunnen we gaan in interactie? Kan mijn digitale evenbeeld daadwerkelijk het gesprek aangaan met een lezer of bezoeker?

Het is geen gimmick, benadrukt John Meulemans van Hibou en ik ben het volledig met hem eens. Het project draait niet om een kunstje, maar om de strategische inzet van technologie. Om beter en sneller te communiceren met onze doelgroep. En uiteindelijk: om relevanter te zijn.

Een bredere ontwikkeling

Wat we hier doen, staat niet op zichzelf. Volgens Meulemans is dit project onderdeel van een bredere ontwikkeling: “De manier waarop mensen content consumeren verandert razendsnel. Als uitgever moet je mee in die ontwikkeling. Dit experiment helpt BBP Media vooruit te kijken én in te spelen op nieuwe vormen van digitale communicatie.”

John is al sinds 2016 bezig met dit soort technologieën, eerder bij zijn vorige bureau Endeavour en nu bij Hibou. Met programma’s als MasterClass On Call* in het achterhoofd werkt hij aan manieren om kennis schaalbaar en efficiënt over te brengen. Die ervaring vormt nu de basis voor ons gezamenlijke experiment. Want dat is het: een experiment en daarnaast een zoektocht. Naar de juiste balans tussen mens en machine. Tussen automatisering en authenticiteit. Tussen schaalbaarheid en persoonlijk contact.

De kracht van content blijft centraal

Voor mij als hoofdredacteur is één ding duidelijk: de technologie is nooit het doel op zich. Het gaat niet alleen om techniek, maar om de toekomst van content. Hoe maken en verspreiden we verhalen die écht aansluiten bij de wensen van onze lezers? Hoe zorgen we dat onze boodschap gehoord wordt, ook in een tijd waarin aandacht steeds schaarser is?

Als we met een digital human een breder, inclusiever en persoonlijker bereik kunnen realiseren, dan is dat het onderzoeken meer dan waard. Stel je voor: een marketeer in Spanje luistert in zijn eigen taal naar een samenvatting van een Nederlands event. Of een jonge professional die liever kijkt dan leest, krijgt via mijn digitale avatar een inspirerende video-column. Dan zet je technologie in als brug, niet als barrière.

Wat je van ons kunt verwachten

We nemen jullie de komende tijd mee in dit experiment. Via onze kanalen, en natuurlijk bij MarketingTribune en hier op Marketingfacts, houden we je op de hoogte van de stappen die we zetten. Wat werkt? Wat niet? Waar lopen we tegenaan? En wat levert het op?

Dit project roept ook vragen op. Over privacy, over transparantie, over vertrouwen. En terecht. We willen het gesprek daarover aangaan, samen met jullie. Want als we nieuwe technologie inzetten in de journalistiek en marketing, dan moeten we dat doen met zorg en visie.

Persoonlijk vind ik het spannend én leerzaam om mezelf vanuit een ander perspectief te zien. Letterlijk en figuurlijk. Maar bovenal ben ik nieuwsgierig. Naar wat er mogelijk is. Naar wat werkt. En naar hoe we dit soort innovaties kunnen inzetten om sterker, relevanter en toekomstbestendiger te worden als vakmedia.

Wordt vervolgd. Door mij én misschien straks ook door mijn digitale alter ego.

 

 

*MasterClass On Call is een AI-coachingdienst waarmee je via spraak of tekst advies krijgt van AI-versies van top-experts, zoals Chris Voss of Mark Cuban. Ze zijn getraind op hun unieke kennis en bieden 24/7 begeleiding bij communicatie, leiderschap en andere skills.

Dit artikel verscheen eerder op MarketingTribune.

Imke Walenberg
Hoofdredacteur Marketingfacts bij BBP Media

Sinds mei 2024 is Imke Walenberg de nieuwe hoofdredacteur MarketingFacts. Met meer dan 15 jaar kennis en ervaring op contentgebied – zowel aan de PR, Communicatie als ondernemerskant, weet ze waar ze het over heeft. Haar Bachelor Taal & Cultuurstudies en Master (Mediëvistiek) behaalde ze aan de Universiteit Utrecht. Naast hoofdredacteur MarketingFacts is Imke ook oprichter en eigenaar van lifestyle platform Daily Cappuccino. Voor dit platform werkte ze samen met merken als Philips, Center Parcs en Gazelle. Op automotive gebied heeft ze een flinke staat van dienst, met samenwerkingen met o.a. Volvo, Suzuki, Renault en Volkswagen. Ook was Imke verbonden als eindredacteur/contentadviseur bij EEN Media in Amsterdam en doceerde ze Digitale Marketing, Ondernemerschap en E-commerce aan de Hogeschool TIO in Utrecht.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!