E-procurement is nog geen gemeengoed in Nederland

25 juli 2003, 13:33

E-procurement wordt in Nederland nog niet zo veel toegepast als door veel adviesbureaus en onderzoekers eind jaren negentig werd voorspeld.

Dat blijkt uit een enquete van de Technische Universiteit Eindhoven en de NEVI. Vooral in het buitenland werd een enorme hausse verwacht van e-procurement-toepassingen. Elektronisch inkopen is echter nog steeds geen gemeengoed.

Uit het onderzoek van NEVI onder bedrijven in Zuid-Nederland blijkt bijvoorbeeld dat slechts 9,3% ervaring heeft met e-auctions en 5,8% met elektronische marktplaatsen. Wel zegt 15,1% ervaring te hebben met e-procurementsystemen en 19,8% met individuele leveranciersoplossingen.

Vooral grote ondernemingen hebben ervaring met e-auctions, maar geen enkel bedrijf is zeer positief over de resultaten die daarmee worden behaald. Op een schaal van 1 tot 6 scoorde de stelling dat er belangrijke besparingen zijn behaald een 3,6. Datzelfde rapportcijfer werd gegeven aan de bijdrage van e-auctions aan de erkenning van het topmanagement. De stelling dat de relatie met de leverancier werd verbeterd kreeg een 2,5. De toekomstverwachtingen over e-auctions zijn dan ook niet al te hoog. Wel verwachten de bedrijven meer van e-procurementsystemen.

Bron:

Tijdschrift voor Inkoop & Logistiek

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!