Dit zijn de nieuwe features van Google DoubleClick Display & Video 360

26 juli 2018, 09:00

De wondere wereld van Display & Video 360: een vernieuwde interface in Google’s ad server DoubleClick, met als doel meer synergie tussen verschillende disciplines van online marketing te creëren. Lees alles over de nieuwe features en hoe je ze direct kunt inzetten.

Op de blog van Google staat over de nieuwe interface vermeld: “We introduced Display & Video 360 as a key part of Google Marketing Platform. […] Display & Video 360 is a single, integrated product that helps creative, data and media teams work together to execute end-to-end ad campaigns.Display & Video 360 brings together features from DoubleClick Bid Manager, Campaign Manager, Studio, and Audience Center in a single product.”

Nieuwe overzichtspagina

Wanneer je Display & Video 360 opent, kom je in een nieuw overview terecht. Hierin heb je direct een duidelijk overzicht van:

 • Welke insertion orders achterlopen op geplande campagne spend
 • Welke line items afgekeurde creatives hebben
 • Laatst bekeken Insertion Orders, Campagnes & Line Items

Daarnaast is er binnen het user management een nieuwe rol bijgekomen: creative user. Het doel van deze rol is het versimpelen van de samenwerking tussen het creative team en het media-inkoopteam. Voorheen was het niet mogelijk om het creative team toegang te geven zonder dat zij inzichten kregen in kost gerelateerde data als spend, CPM’s, CPC’s etc. Met de nieuwe user role is dit wel mogelijk. De creative users kunnen nu:

 • Uploaden, ontwikkelen en aanpassen van creatives in de format gallery
 • Inzicht hebben in het mediaplan om hierbij toepasselijke creatives te ontwikkelen
 • Standaard rapporten uitdraaien om inzicht te krijgen in de prestaties van verschillende creatives

Hierin hebben de creative users de inzichten, zonder dat ze in een campagne aanpassingen kunnen maken.

Vernieuwde display creatives

Naast de vernieuwde creative user rol, zijn er ook wijzigingen doorgevoerd in de standaard creatives die je kunt ontwikkelen vanuit de interface. Zo zijn er een aantal nieuwe formaten toegevoegd die je in een paar simpele stappen kunt ontwikkelen vanuit de zogenaamde format gallery.

Deze nieuwe formaten ontwikkel je gemakkelijk met een drag & drop-systeem, waarin je een logo, achtergrondafbeelding en accentafbeeldingen kunt toevoegen. Vervolgens hoef je alleen nog een aantrekkelijke tekst te schrijven, een call-to-action te bedenken en de kleuren van je call-to-action button en banner aan te geven. Zo maak je in een aantal simpele stappen je eigen banner. Deze is makkelijk te kopiëren en aan te passen, zodat je makkelijker kunt A/B testen of banners kunt maken voor verschillende doelgroepen.

Dynamic Rules

En dat brengt ons direct bij de volgende nieuwe optie: het aanmaken van dynamic rules in Display & Video 360. Met deze dynamic rules kun je zelf regels aanmaken op basis van doelgroep, locatie, tijd of strategie. Aan deze dynamische regels kun je specifieke banners koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers in Amsterdam een andere banner tonen dan gebruikers in Almere. Of in de ochtend bezoekers uitnodigen om bij je restaurant een ontbijtje te komen eten en in de middag voor de lunch of borrel. Dit was al mogelijk, maar het proces is veel minder complex gemaakt.

Display 360 Audiences

Naast dat er op het gebied van creatives het één en ander is gewijzigd, zijn er ook een aantal ontwikkelingen doorgevoerd op het gebied van audiences. De drie belangrijkste:

 • Doelgroep inzichten
 • Activiteit gebaseerde doelgroepen
 • Frequency capping op basis van doelgroepen

Doelgroep inzichten

In het oude DoubleClick was er aantal manieren om inzichten te verkrijgen in de doelgroepen, via Google Analytics, AdWords Audience Insights of door een rapport uit te draaien met overlappende doelgroepen in DoubleClick zelf. In de nieuwe Display & Video 360 omgeving heeft Google dit een stuk makkelijker gemaakt. Kijk je nu onder het tabblad audiences, dan zie je een nieuwe functie: Analysis.

De analyse-tool geeft je inzicht in je huidige doelgroepen en in vergelijkbare doelgroepen, zodat je nieuwe vergelijkbare doelgroepen kunt ontdekken die zo min mogelijk overlap hebben met de huidige doelgroep. Hiermee kun je het bereik van je campagne verder vergroten. Het werkt als volgt: allereerst selecteer je een Seed Audience, bijvoorbeeld alle bezoekers van de afgelopen dertig dagen. Je krijgt inzicht in waaruit deze doelgroep bestaat op basis van demografische gegevens.

Vergelijkbare doelgroepen vinden

Daarnaast kun je per audience targeting methode zien wat vergelijkbare doelgroepen zijn en in hoeverre er overlap zit tussen je huidige doelgroep en de vergelijkbare doelgroep. Deze vergelijkbare doelgroepen zijn in te delen in:

 • Affiniteitsdoelgroepen
 • In-marketdoelgroepen
 • First party doelgroepen
 • Third party doelgroepen

Hierdoor heb je een volledig beeld van interessante doelgroepen, die je kunt gebruiken om het bereik van je campagne verder uit te breiden binnen een relevante doelgroep.

Met behulp van filters kun je een minimale en maximale doelgroepgrootte selecteren. En met behulp van de similarity index kun je aangeven hoe dicht je nieuw te zoeken doelgroep bij je huidige doelgroep moet liggen, of hier juist vanaf moet staan. Als je de slider dichter naar de 0 verplaatst, is er minder overlap met je huidige doelgroep, wanneer je de slider dichter bij de 10 zet is de overlap groter. Op deze manier kun je een keuze maken tussen bereik en relevantie van de doelgroep. Daarnaast kun je ook het exacte aantal gebruikers zien dat in je huidige doelgroep zit en in de nieuw te targeten doelgroep.

Zo zie je in het bovenstaande voorbeeld dat van de huidige websitebezoekers (die bestaat uit twintigduizend users) er 1.340 ook in de doelgroep vallen van mensen die geïnteresseerd zijn in natuurvakanties. De totale grootte van deze doelgroep is 838.824, dus er zijn nog 837.484 unieke gebruikers die nieuw te bereiken zijn en die wellicht geïnteresseerd zijn in de producten.

Activiteit gebaseerde doelgroepen

Waar het voorheen in DoubleClick alleen mogelijk was om doelgroepen aan te maken op basis van floodlights (tags), zijn ze nu ook aan te maken op basis van activiteit en interactie die gebruikers hebben gehad met je campagnes en banners.

Hierdoor wordt het mogelijk om doelgroepen te maken van gebruikers die je in een eerdere fase van je campagne hebt bereikt met een banner of bezoekers die op je banner hebben geklikt. In combinatie met de nieuwe dynamic rules, kun je specifieke creatives tonen aan deze doelgroepen.

Frequency capping op basis van doelgroepen

Tot slot kun je ook je frequency capping instellen. Voorheen kon je per strategie, Insertion Order en Campagne je frequency capping inregelen, nu kan dat ook op basis van doelgroepen.

Zo kun je nu bijvoorbeeld een doelgroep aanmaken van gebruikers die binnen een insertion order twintig impressies van een banneruiting hebben gezien, maar hier minder dan één keer op hebben geklikt. Deze doelgroep kun je vervolgens als uitsluiting toevoegen aan je strategieën om je banners nog efficiënter in te kopen.

Display & Video 360

Al met al heeft Google met het uitrollen van Display & Video 360 weer een aantal leuke nieuwe features toegevoegd, waar online marketeers goed mee uit de voeten kunnen. Mochten we in de loop van de komende weken nog nieuwe features tegenkomen, dan zullen we deze uiteraard toevoegen aan deze blog.

Jesse is als display consultant altijd op zoek naar nieuwe gave, functies die hij voor zijn klanten kan inzetten. Als Jesse niet op het kantoor is, dan is er een grote kans dat je hem door de straten van Almere ziet racen op zijn klassieke racefiets.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Richard Vis

  Leuk artikel. Het is wel zo dat de naam DoubleClick inmiddels is verdwenen. Display & Video 360 is de vervanger van DoubleClick Bid Manager. DoubleClick Campaign Manager is nu Campaign Manager, Doubleclisck Studio heet Studio en DoubleClick Search heet nu Ads 360.


  27 juli 2018 om 08:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!