Distributie en traffic van online video: achterover leunen is geen optie

6 juni 2012, 10:30

Binnen de strategie en organisatie van online video zijn distributie en traffic van groot belang. Met andere woorden waar bied je je video's aan en hoe zorg je ervoor dat ze zoveel mogelijk worden bekeken. Eigenlijk is er maar een goede raadgever op dit gebied: “Fish where the fish are”. Met dien verstande dat je wel moet checken welke vissen uiteindelijk in je net belanden. Zijn dit vissen uit je doelgroep of is het vooral bijvangst?

Devices en locaties

De distributie van online video wordt bepaald over twee assen: devices en locaties. Dus op welke apparaten zijn mijn video's te bekijken en waar zijn ze te bekijken? Het aantal schermen en platformen groeit snel. Steeds meer content wordt met smartphones en tablet-computers bekeken en online video is een van de populairste applicaties voor de gebruikers – volgens PC-World bestaat 39 procent van het mobiele internetverkeer uit online video. En volgens Strategy Analytics stijgt het aantal mobile videos viewed van 108 miljard in 2011 naar 280 miljard in 2012. Een andere groeiende groep van devices voor online video zijn smart-TV's en spelcomputers: 59 procent van alle TV’s die in 2012 worden verkocht heeft een internetaansluiting.

Hiermee bent u als aanbieder van online video in staat om de consument in de huiskamer te bereiken zonder tussenkomst van kabelmaatschappijen of TV-zenders. U kunt er dus voor kiezen om deze platforms mee te nemen in uw zogenaamde video delivery landscape. Dit heeft zijn impact op de gebruikte technologie, maar ook op de wijze waarop u uw content aanbiedt. Kijkers met smart-TV's in hun huiskamer navigeren, zoeken, selecteren en reageren anders dan de mobiele gebruiker onderweg naar een afspraak.

Locatie

Daarmee komen we ook direct op het onderwerp van de locatie. Een overzicht van uw video’s op uw eigen website of op YouTube is onvoldoende. Als u bijvoorbeeld vooral nieuwe prospects aan wilt trekken, is uw website niet de beste locatie voor wervende video’s en YouTube is geen conversiemedium. U dient de distributie van uw content actief te stimuleren. Achterover leunen is geen optie.

Maak het eenvoudig om video's te delen en bijvoorbeeld te plaatsen op weblogs en profielpagina's en wees niet verbaasd als blijkt dat meer dan 75 procent van uw views worden gegenereerd buiten 'uw domein', zoals blijkt uit eigen onderzoek. Zorg wel voor de nodige branding zodat u als bron wordt herkend. U kunt video-content ook inzetten via online advertising. Dan koopt u locaties waar uw content wordt geplaatst of u jaagt via deze locaties verkeer naar uw video’s aan, iets wat u natuurlijk ook kunt doen via social media en e-mail marketing.

Gemakkelijk te delen video met een conversie-element.

Your player is a website

De gebruikte technologie speelt een belangrijke rol bij videodistributie en in het verlengde van uw contentmarketingstrategie. Een actief distributiebeleid dient ondersteund te worden met de mogelijkheid om te meten welke locaties succesvol zijn en bijdragen aan uw doelstellingen. Zo kunt u bij een volgende video deze locaties proactief benaderen.

Ook de gebruikte player is een wezenlijk onderdeel van uw content. Niet alleen voor branding, maar ook omdat deze player de interactieve componenten bevat die bijvoorbeeld delen en conversie eenvoudig maken. De video is de aanleiding voor de kijker om tijd te besteden aan uw merk, de player dient de volgende stap mogelijk te maken. De player is dus eigenlijk een kleine website met diverse manieren om een relatie met de kijker te starten. Des te mooier als uw content met player wordt verspreid. Het gebruik van uw eigen player zorgt er ook voor dat u de touwtjes zelf in handen houdt. Zo kunt u video's terugtrekken en kunt u alle locaties eenvoudig voorzien van een nieuwe video.

Deze player is geheel is de huisstijl van ABN AMRO, met volledige grip op sharing en gerelateerde video’s.

Voor veel organisaties is het aantal kijkers niet de enige KPI. Doelstellingen als directe conversie zijn ook zeker toepasbaar bij online video. Hierover meer in een volgende blogpost.

CEO en mede-oprichter Quadia

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!