De hypocrisie van Voetbal International

16 juni 2005, 11:19

Johan Derksen: hoofdredacteur Voetbal InternationalMedia hadden het even moeilijk toen afgelopen maandag bekend werd dat voetbalinternational Robin van Persie was aangehouden op verdenking van verkrachting. In hoeverre was het een priv?-zaak, in hoeverre was het nieuws? Toen echter de eerste journaals besloten het nieuws naar buiten te brengen, volgde andere media al snel.

Een merkwaardige uitzondering vormt het blad Voetbal International. Het blad, waarvan hoofdredacteur Johan Derksen bepaald geen blad voor de mond neemt, zwijgt in alle talen over de kwestie. Nobel, zullen sommigen zeggen. Hypocriet, zeggen anderen; hetzelfde blad had in het verleden immers nooit enige moeite om schandalen in de openbaarheid te brengen. Derksen houdt er een bijzonder dubbele standaard op na.

Johan Derksen regeert de burelen van Voetbal International als een alleenheerser. In de pers en in televisieprogramma’s staat hij bekend als iemand die zonder enige terughoudendheid zijn mening geeft over alles wat los en vast zit. Derksen is de eerste om toe te geven dat hij dit onder andere uit marketingoogpunt doet: door de media-aandacht rond zijn uitspraken loopt zijn blad als een tierelier.

Opvallend genoeg geeft het blad geen kik over de huidige taferelen rond Van Persie. Waar NOVA en Twee Vandaag er dagelijks over berichten, doet de VI-redactie er, op last van Derksen, over de gehele linie het zwijgen toe. Zelfs in de rubriek ‘t Wereldje, waar bezoekers van de website dagelijks spitsvondigheden en woordgrappen rond het actuele voetbalnieuws kunnen inzenden, wordt alles met betrekking tot Van Persie direct verwezen naar de prullenbak.

Derksen zal ongetwijfeld als argument gebruiken dat de arrestatie van Van Persie niks met voetbal van doen heeft. Het is een erecode, schreef hij vorig jaar in zijn column “Oranje moet blij zijn met Nederlandse pers”:

Onze stervoetballers zouden dolblij moeten zijn met de vaderlandse pers. Er glijdt wel eens iemand uit, maar de media houden het doorgaans strikt zakelijk. Nederlandse journalisten schrijven kritisch over de prestaties op het veld, maar het is een soort erecode dat de priv?-verhalen buiten de kolommen blijven. Soms is dat een probleem. Zodra een trainer ontslag krijgt omdat hij dronken op het trainingsveld staat, kun je als journalist niet om de waarheid heen. Je voert geen drogreden op, omdat het dan volksverlakkerij wordt.

Gelijk heeft ie, zeg je dan. Een voetbalblad moet zich met voetbal bezighouden, niet met randzaken. Opmerkelijk genoeg had Voetbal International ten tijde van het schrijven van de column groots uitgepakt in de soap rondom De Graafschap-speler Yassine Abdellaoui. De voetballer was opgepakt voor het witwassen dan drugsgelden, en de lezers van VI kregen dat in geuren en kleuren te weten ook:

De Graafschap voorlopig zonder Abdellaoui

Yassine Abdellaoui langer in voorarrest

Hechtenis Abdellaoui opnieuw verlengd

Prommayon opgepakt in zaak “Abdellaoui”

Abdellaoui weer vrij: gebrek aan bewijs

Abdellaoui terug in selectie De Graafschap

De Graafschap zet Abdellaoui op non-actief

Ziedaar de erecode van de Voetbal International. Dat Abdellaoui wel aan de schandpaal werd genageld en Van Persie nu niet, heeft alles te maken met Derksen: hij heeft een zwak voor Van Persie, en een hekel aan Abdellaoui. Zo schreef hij over de laatste: “Abdellaoui binnenhalen betekent om problemen vragen. De getalenteerde linkerspits is een recidivist, aan wie geen eer meer te behalen is. Als voetballer heeft hij zijn medespelers, trainers, clubs en supporters altijd in de steek gelaten.”

De zaak Abdellaoui is overigens niet de enige waarin Voetbal International sappige details onder de aandacht bracht:

Kluivert wordt niet langer vervolgd

Negen spelers Leicester opgepakt in Spanje

Jones verdacht van zedenmisdrijf

Kortom, Voetbal International is op een bijzonder dubbelslachtige wijze bezig. Het besluit om het nieuws rond Van Persie dood te zwijgen is er een met een een uiterst hypocriet luchtje. Schandalen brengen om het blad te verkopen is prima, maar zodra het de oogappel van de hoofdredacteur betreft gaan alle monden op slot.

Categorie
Tags

9 Reacties

  at

  @ Anders: een magazine als VI bedrijven kan niet waarschijnlijk zonder hypocrisie. Ik denk dat het verschil nu zit in het feit dat de ingezonden reacties weinig anders van doen hadden dat de ex-feijenoorder nog verder in de shit te trappen en bovendien het nivo van geenstijl reacties nauwelijks overstijgen. Nooit zoveel gewenste ziektes naar een persoon bij elkaar gezien. Stel je voor dat dit dit toekomstig icoon van het Nederrlands voetbal onschuldig blijkt te zijn. “Hoge bomen houden je uit de wind” en bovendien sluit niet uit dat VI HET verhaal in het volgende nummer exclusief brengt. Hypocrisie en opportunisme liggen soms dicht bij elkaar.


  16 juni 2005 om 12:00
  media

  Tsja, wat kan ik over Johan Derksen zeggen? Die man en die achternaam achtervolgt me mijn hele leven al. Toch denk ik dat Albert wel eens gelijk kon hebben en dat in het volgende nummer van VI het hele verhaal komt.

  Anders, je kent niet alleen het hele Geenstijl-archief uit je hoofd maar ook die van VI. Ongelooflijk!


  16 juni 2005 om 19:34
  EJ

  @Marco: VI archief is mijn domein, trust me 🙂


  16 juni 2005 om 19:50
  Leo

  Heel verstandig van Derksen om Robin van Persie de hand boven het hoofd te houden zolang zijn schuld niet bewezen is. Robin is een type die dat straks waardeert door exclusieve interviews te geven voor VI.

  De vergelijking met Abdellaoui gaat natuurlijk volledig mank, Robin is namelijk een topper, zijn talent garandeert nog zeker 15 jaar topprestaties op het veld. Yassine heeft waarschijnlijk wel meer talent dan zijn prestaties op het veld aangeven, maar een topper zal hij nooit meer worden.

  Doodzwijgen is trouwens een rare benaming in dit geval omdat heel Nederland het over Van Persie heeft en Derksen is echt niet gek. Maar wel slim, want VI krijgt inderdaad straks de interviews met Robin, let maar op!


  16 juni 2005 om 21:39
  henkjan

  @ Leo :

  kwoot: ‘….. De vergelijking met Abdellaoui gaat natuurlijk volledig mank, Robin is namelijk een topper, zijn talent garandeert nog zeker 15 jaar topprestaties op het veld…..’

  Dus als je commercieel minder interessant bent mag je zwart gemaakt worden ?


  17 juni 2005 om 05:36
  Bas

  Ach, noem me één medium dat niet hypocriet is. Zelfs het onafhankelijke, met onze belastingcenten gefinancierde NOS journaal kon niet tegen kritiek (toen Kluivert het Journaal en het Parool wilde aanklagen waren de woorden “het NOS Journaal” uit zijn interview geknipt).

  Objectieve media zijn er nagenoeg niet. Misschien weblogs, maar dat ontaard meestal in scheldpartijen vanwege de tegengestelde meningen.


  17 juni 2005 om 06:17
  Leo

  Ik bekijk het alleen maar vanuit het standpunt van VI.

  Net-niet toppers zoals Abdellaoui zijn ‘op zich’ niet interessant voor Derksen, omdat er genoeg van zijn. Van Persie hoort qua voetbal tot de elite, daar is hij zuinig op, daar wil hij nog veel van ‘profiteren’ in de toekomst.

  Talent, of in elk geval wat hij persoonlijk als supertalent bestempelt, geeft altijd de doorslag bij Derksen. Derksen hoeft geen verantwoording af te leggen aan de rest van Nederland wat dat betreft.

  Als hij Van Persie, Cruijff, Van Basten etc. graag mag, omhoog schrijft en nooit zwart maakt dan is dat zijn zaak. Hypocriet is ieder mens, niet alleen Derksen. Als wij het niet met Derksen eens zijn en hem een oetlul vinden, dan kopen we gewoon zijn blad niet.

  Ontwerp zelf een eigen sportblad met je eigen visie zou ik zeggen, simpel genoeg allemaal.

  Moeilijker is het om veel lezers te krijgen, misschien kan Johan Derksen je daarbij een handje helpen, misschien moet je zelfs wel een beetje hypocriet zijn om succes te hebben.


  17 juni 2005 om 07:36
  Berend

  Anders, je haalt twee dingen door elkaar. Immers:

  Voetbal International en VI.nl

  ————–

  De twee redacties werken autonoom van elkaar en alleen bij belangrijke zaken grijpt JD in bij VI.nl. Vandaar dat er momenteel waarschijnlijk niets over RvP op de site staat.

  In het blad echter, waar JD alles controleert, wordt nooit melding gemaakt van privézaken. De bovengenoemde voorbeelden die jij hebt genoemd staan op VI.nl.


  26 juni 2005 om 10:56
  dimocash

  in die link van wouter geeft derksen OBJECTIEF verslag van de zaak v persie………


  28 juni 2005 om 06:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!