De Metagids #89 – Uniek Moment in Moderne Politiek: Poetin Ontmoet Zijn AI-Dubbelganger!

19 december 2023, 11:00 1311 x gelezen

Tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie met het Russische publiek werd president Vladimir Poetin onverwachts geconfronteerd met zijn AI-dubbelganger. Een ‘deepfake’ Poetin stelde hem vragen over dubbelgangers en de impact van kunstmatige intelligentie.

De AI-dubbelganger bracht Poetin duidelijk zichtbaar van zijn stuk. “Meneer de president, goedemiddag, ik ben een student aan het Sint-Petersburg Instituut. Heeft u veel dubbelgangers? En wat is uw houding ten opzichte van de gevaren van neurale netwerken en kunstmatige intelligentie?” vroeg de AI.

De vraag werd ontvangen met gelach van het publiek en een korte pauze van een ernstig kijkende Poetin. Hij reageerde uiteindelijk door te zeggen: “Ik zie dat je op mij lijkt en met mijn stem spreekt. Maar ik heb erover nagedacht en besloten dat er maar één persoon moet zijn die op mij lijkt en met mijn stem spreekt, en dat zal ik zelf zijn.”

 

Poetin gaf verder commentaar op het thema kunstmatige intelligentie, waarbij hij erkende dat het onmogelijk is om de opkomst ervan te voorkomen. “Of we kunstmatige intelligentie nu moeten vrezen of niet… we kunnen het niet tegenhouden. Dat betekent dat we het proces moeten leiden. We moeten tot de leiders op dit gebied behoren,” vervolgde hij. “Niemand weet waar dit ons zal brengen. Dit is de realiteit van vandaag,” voegde hij eraan toe.

 

Deze onverwachte interactie met zijn digitale evenbeeld onderstreepte een surrealistisch moment in een anders strak geregisseerde sessie en geeft een fascinerende inkijk in de complexe relatie tussen politiek en technologie. Eens te meer benadrukte het de alsmaar groeiende invloed van kunstmatige intelligentie in de moderne wereld.

En hoe makkelijk het tegenwoordig is om zelf deepfakes te maken, blijkt maar weer uit de website https://www.fal.ai/camera. Hier kun je in de prompt aangeven wie je wilt zijn en in een fractie van een seconde verander je realtime in die persoon. Check het onderstaande filmpje. Van George Clooney naar Geert Wilders naar koning Willem Alexander naar Vladimir Poetin. Nog niet perfect, maar toch!

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!