De Metagids #37 – De Metaverse in Miami

Afgelopen week was ik in Miami. Ik was gevraagd om een presentatie te geven over ons boek Real Fake. En ik pakte de laatste dag van Brandweek van Adweek mee!

20 september 2022, 11:59 1881 x gelezen

Los van alle problematiek op Schiphol, gaf het mij direct de gelegenheid om de laatste dag van het congres Brandweek van Adweek te bezoeken. Die dag stond namelijk geheel in het teken van Web3 en de Metaverse. Een paar “hoogtepunten” wil ik eruit lichten.

Limitless Metaverse: Not just a moment, but a movement

Tijdens deze sessie gingen Faith Popcorn, de “Original Futurist”, en Cathy Hackl, de “godmother of the metaverse” met elkaar in gesprek. Allerlei crisissen – de coronapandemie, de opwarming van de aarde, de torenhoge inflatie, het energieprobleem etc. – vormen volgens hen een ideaal vertrekpunt voor de op handen zijnde metaverse. Het biedt een alternatief bestaan, een bestaan dat exponentieel zal groeien naarmate het echte leven moeilijker wordt door alle bovenstaande problematiek. De sessie was slechts vijf minuten oud en nu al zat ik met mijn oren te klapperen. Meenden zij dit nu serieus? In plaats van de echte wereldproblemen aan te pakken en op te lossen, is het beter om een vlucht te nemen naar het virtuele, om daar zorgeloos als een fuzzy avatar rond te fladderen?

Beschamend werd het toen Popcorn het woord nam. Onsamenhangend brabbelde de 75-plusser dat de toekomst nu was. We hebben volgens haar geen moment te verliezen: “The metaverse is not maybe or if. It’s here now, and it’s actually crowning IRL out.” Nogmaals werd het echte leven uitgescheten. Het virtuele leven daar moeten we ons volgens haar voortaan op gaan concentreren. Om een goede indruk te krijgen van hoe Popcorn het leven in de metaverse voor zich ziet, raad ik je aan om onderstaande video “2035: Welcome to your Metalife” te kijken.

Vervolgens vertelde Hackl dat grote merken hun fantasie moeten gebruiken wanneer ze zichzelf willen positioneren in de metaverse. “Your brand’s DNA must be reimagined for the metaverse. It’s not an IRL copy,” vertelde ze. “It must be widely flexible, artful and expansive. This is your chance to evolve and reimagine your career, too, as a brand marketer, as different titles and roles in marketing emerge within the metaverse.”

“Just because you sell deodorant in the physical world does not mean you need to sell deodorant in the virtual world. You can think outside of the box and create something completely new.” Durf als bedrijf buiten de lijntjes te kleren. Maar wat je als deodorant-bedrijf dan wel moet doen, werd uiteraard niet duidelijk gemaakt. Tot slot voegde Hackl er nog aan toe dat het niet langer gaat om “brand-first”, maar om “game-driven”. Als je je als marketeer nog nooit hebt verdiept in de wereld van Roblox of Fortnite, dan heb je volgens Hackl een groot probleem: “If you haven’t played Roblox, you’re not going to get it.”

Op kritische vragen vanuit de zaal over hoe het bijvoorbeeld met privacy in de Metaverse zit, werd simpelweg geantwoord dat ze zich bekommerde over het bouwen van de Metaverse. Ongetwijfeld gaan we met het bouwen van de Metaverse tegen allerlei problemen aanlopen, maar het was niet aan hen om deze op te lossen, het is slechts de volgende iteratie in de evolutie van het internet, over de problemen die er tijdens het ontwikkelen, daar moeten anderen zich maar over buigen. Wie dat dan wel moeten zijn, ook daar werd geen antwoord op gegeven. Gelukkig leert het recente Big Tech / sociale media debat ons, dat we ons over de toekomst van de Metaverse totaal geen zorgen hoeven te maken.

The Web3 shift: How Advertisers Can Survive and Win

Patrick Rice, de senior global director van Brave, had een beter verhaal. “Advertising underwrites the internet.” Hij maakte inzichtelijk hoe de onderliggende architectuur van het internet aan het veranderen is, waarbij een consument betaald gaat worden voor delen van zijn data. De consument bepaalt zelf welke adverteerder hem of haar mag benaderen en wordt ook nog eens betaald voor het bekijken van een advertentie.

The Gr3at Disruption

Marc Mathieu, SVP and Co-founder of Salesforce Web3 Studio, ging dieper in op het verhaal van Patrick Rice. In zijn ogen gaan we naar een wereld toe waarin nog “nul data” is, omdat consumenten dankzij Web3 de controle hebben over hun eigen data. Hij vroeg zich af of marketeers wel voorbereid zijn op zo’n wereld. Zijn marketeers wel in staat om hun verbeelding te gebruiken teneinde hun merk te heruitvinden voor de metaverse. Boute uitspraken, maar hij zette op deze manier wel aan tot nadenken. Zijn statement “the wallet is the new cookie” vond ik tot slot een mooie metafoor om de volgende stap van het web begrijpelijk te maken.

Conclusie

Het was een schitterend opgetuigd evenement. Een perfect georganiseerde Amerikaanse show. Wat mij echter verbaasde was de klakkeloze acceptatie van de aanstaande metaverse. Kritische geluiden waren er van de sprekers niet te horen. Het is het nieuwe speeltje van Silicon Valley, waaraan durfkapitaal investeerders miljarden willen verdienen. En dat dit werkt laat de Godmother of the the Metaverse wekelijks zien. In de spiegel van Twitter toont ze met grote regelmaat welke designers kleren ze aan heeft. Versace, Chanel, en Louboutin. Het is voor een normale sterveling niet weggelegd, maar voor een inwoner van de metaverse wel.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!