De invloed van het weer op online consumentengedrag (onderzoek)

Laat maar waaien

24 juli 2023, 14:30 1779 x gelezen

Het is algemeen bekend dat het weer invloed heeft op ons humeur en onze dagelijkse activiteiten, maar beïnvloedt het ook ons online koopgedrag? Volgens onderzoek blijkt dat inderdaad het geval. In deze publicatie bespreken we hoe weersveranderingen het gedrag van online consumenten kunnen beïnvloeden en hoe bedrijven hierop kunnen anticiperen.

De thermometer dicteert niet alleen onze kledingkeuze, maar ook ons online winkelgedrag. Dit blijkt uit ons onderzoek, waarbij we gegevens analyseerden van meer dan 140 miljoen gebruikers over een periode van twee jaar, van mei 2021 tot mei 2023. Factoren zoals gemiddelde temperatuur, windsnelheid en neerslag opvallend correleren met online bestellingen en het aantal webshopbezoekers.

Temperatuur is ondergeschikt

Ons onderzoek onthult dat de gemiddelde temperatuur een significante relatie heeft met het aantal webshopbezoekers. Bij 25 graden zijn er gemiddeld 20% minder gebruikers ten opzichte van 0 graden Celsius. Op het gebied van online bestellingen blijkt een gemiddelde afname van 18% bij 25 graden in vergelijking met 0 graden.

Echter, de relatie tussen temperatuur en gebruikersaantallen is niet eenduidig: een toename van de temperatuur kan voor sommige webshops minder gebruikers betekenen, terwijl voor andere het tegenovergestelde geldt. Een mogelijke verklaring hiervoor is de relevantie van het assortiment ten opzichte van het weer.

Windsnelheid waait gebruikers naar webshops

De rol van de windsnelheid in online consumentengedrag is opmerkelijker. Hogere windsnelheden blazen meer gebruikers naar webshops en leiden tot een toename van het aantal bestellingen. Wanneer de windkracht stijgt naar 5 (wat neerkomt op een windsnelheid van 10 m/s), zien we gemiddeld 4,97% meer gebruikers en zelfs 25% meer bestellingen in vergelijking met windstil weer.

Neerslag: stille stimulans voor online bestellingen

De invloed van neerslag op het aantal gebruikers en bestellingen is eveneens aanzienlijk. Bij 10 mm neerslag betekent dit een toename van 2,5% in het aantal gebruikers en 4,68% in het aantal bestellingen, vergeleken met een droge dag. Hier moeten we weliswaar wel een grote kanttekening bij plaatsen. De resultaten verschillen aanzienlijk per webshop en het resultaat was niet altijd significant.

In een wereld waarin online bestellen steeds dominanter wordt, is het cruciaal voor bedrijven om deze subtiele, maar significante weersinvloeden op consumentengedrag te begrijpen. 

Het begrijpen van de relatie tussen het weer en het online consumentengedrag helpt bedrijven om hun marketingstrategieën te optimaliseren. Enkele acties die bedrijven kunnen ondernemen:

  1. Weerspecifieke promoties: Bij hogere temperaturen, wanneer het onderzoek aantoont dat er mogelijk minder online activiteit is, kunnen bedrijven speciale zomeruitverkopen of warm-weer kortingen aanbieden om klanten te motiveren om online te winkelen.
  2. Aangepaste advertenties: Op regenachtige of winderige dagen, wanneer meer mensen geneigd zijn om online te shoppen, kunnen bedrijven hun advertentie-inspanningen opvoeren en producten promoten die passen bij binnenactiviteiten of comfort-thuis producten.
  3. Inzetten op e-mailmarketing: Gebruik real-time weersvoorspellingen om je e-mailmarketing te personaliseren. Bijvoorbeeld door op koude, regenachtige dagen e-mails versturen met suggesties voor gezellige, warme producten.

Speel optimaal in op de weersafhankelijke behoeften en gewoontes van je klanten en vergroot je verkoop!

Jaap Jacobs
Managing Director bij Fingerspitz

Jaap Jacobs is managing director bij Fingerspitz, een data-gedreven digital marketingbureau in Breda en Eindhoven met 45+ specialisten.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!